Dtum
Login with Facebookk
1930 | Május

Egy fillér áldozat nélkül segithet a kormány a szabóiparosokon

Vasárnap délelőtt országos kongresszust tartottak a férfiszabók.
A kongresszuson több mint száz vidéki kiküldött és mintegy 800 fővárosi férfiszabó vett részt. Kövér József ipartestületi alelnök megnyitóbeszédében hangsulyozta, hogy a kongresszus eredményétől függ, hogy a magyar férfiszabóipar koldusbotra kényszerül-e.

Németh Gyula, az ipartestület elnöke hangoztatta, hogy nem kérnek mást, csak kenyeret. Bittner János kifogásolta, hogy bár régen igérik az iparossérelmek orvoslását, mégsem az iparosok kapják a munkákat, hanem az üzemek.

Frühwirth Mátyás sürgős teendőnek tartja a kézmüveskamara fölállitását. A tárgysorozat letárgyalása során Pekovits János a hitelkrizisről beszélt, amelynek legfőbb oka a pénzügyi politika, amely a bankokrácia ellen nem védi meg a kisipart.

A Kisipari Hitelintézet 160 milliós hitelkerete 20%-át sem födözi a kisipar hitelszükségletének és nem elegendő 250.000 kisexisztencia kielégitésére. Határozati javaslatot terjeszt be, hogy az ingó jelzáloghitelről szóló törvényjavaslatot haladéktalanul tárgyalják le, változtassák meg a jogosulatlan iparüzésre és a kontárkérdésre vonatkozó törvényt, továbbá szüntessék meg a könnyelmü kihitelezéseket, az ipartestület tartsa nyilván a rosszhiszemü nemfizetőket, hogy ne legyen többé élcelődés tárgya a szabónak való tartozás; végül kérjék a pénzügyminisztert, hogy a köztisztviselők fizetése tartozásuk fejében lefoglalható legyen.

Vitéz Aladár azt kérte, hogy a miniszteriumok és hatóságok tiltsák meg tisztviselőiknek, hogy magánvállalatoknál vagy részvénytársaságoknál tisztséget vállaljanak. Keller Vaska János a tanonckérdésről beszélt és arra hivta föl illetékesek figyelmét, hogy ne sujtsák sulyos terhekkel a kézmüvesipart, mert ezzel lehetetlenné teszik a tanoncnevelést. A tanoncok létszámának állandó kényszerü csökkentése mellett lehetetlen elképzelni a jövő magyar ipart. Adók elengedésével tegyék lehetővé a tanonctartást.

Vágó Jenő, a Szabóiparosok Országos Szövetségének igazgatója a közszállitási sérelmekről tartott igen érdekes előadást. 

– Egy fillér áldozat nélkül máról holnapra tud segiteni a kormány a szabóiparosokon – mondotta –, csak adja ki nekik a ruházati közmunkákat, amelyeket az ország 20.000 szabóiparosával szemben tiz gyár lát el. Az egész ipar létérdekét veszedelmezteti az Országos Ruházati Intézet, a Futura vállalata, amely pályázat nélkül kapja meg a ruházati közmunkák nagyrészét. Határozati javaslatában sürgeti a ruházati közmunkák decentralizálását.

Az országos kongresszus valamennyi határozati javaslatot egyhangulag elfogadta, majd Papp József, az IPOSz országos elnöke bejelentette, hogy az iparosság ügye nagy lépéssel haladt előre. A kongresszus, amely az ipar sérelmeit mindvégig a legnagyobb nyugalommal, példás önfegyelemmel tárgyalta, Papp József beszédét türelmetlen közbeszólásokkal, zajjal és tüntető nemtetszéssel kisérte.

A Társadalombiztositóval kapcsolatos sérelmek, a nyolcórás munkanap törvénybeiktatása és a forgalmi adó megszüntetése kérdésében hozott határozati javaslatok után Csuka József, Könyves Tóth Kálmán, Tibor Samu, Sándor Endre, Worcezky István és mások szólaltak föl.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98