Dtum
Login with Facebookk
1930 | Május

Gép és Röntgen-sugár az orvos kezében, a daganatok ellenszere

A legtöbb ember nagyon egyoldalúan ítéli meg a technika jelentőségét. Mint nagyszabású technikai teljesítményt dicsérik az új hidat, melynek roppant acélteste büszkén ível a folyam felett; a kényelmes Pullmann-kocsit, mely országokon keresztül röpít bennünket és a repülőgép-óriást, mely száz személyt emel egyszerre a magasba.

De a technika fontossága nemcsak abban áll, hogy fokozza izmaink erejét, élesíti érzékszerveinket, szárnyakkal ajándékoz meg bennünket s legyőzi számunkra a teret és időt. Hanem abban is, hogy segítségére siet az orvosnak az egészséget és életet fenyegető veszedelmek ellen folytatott szakadatlan küzdelmében.

Műszereket szerkeszt, hogy az orvos pontosabban állapíthassa meg velük a baj mibenlétét; készülékeket konstruál, melyek elősegítik a gyógyítás munkáját s hatalmas természeti erőket kényszerit Aszklepiosz szolgálatába, melyek, helyesen alkalmazva, leküzdik a betegség romboló hatalmát. A technika tehát ilyen minőségben egészségünket, életünket védi meg s jelentősége így mélyebb értelmet nyer.

A technikus és az orvos szövetsége nagyon széleskörű, sokoldalú s e helyen nem is foghatunk annak bővebb részletezésébe. Csak néhány érdekesebb készüléket és berendezést mutatunk itt be, írásban és képben, melyeket legutóbb teremtett meg az orvostudomány szolgálatában álló technika.

Londonban nemrég nagyszabású orvos-technikai és radiológiai kiállítást tartottak, melyen a gyógyítás szolgálatában álló technika számos új vívmánya került bemutatásra.

Felvonultatták a kiállításon a röntgen-terápia (röntgen-sugarakkal való gyógykezelés) újabb vívmányait is. A röntgen-fénnyel való gyógyítás ma már hatalmasan kifejlődött ága az orvostudománynak; a nagyfeszültségű árammal termelt röntgen-sugarak a különféle bőrbajoktól a legveszedelmesebb rákos daganatokig a betegségek egész sorozatát gyógyítják vagy legalább is enyhítik.

A legnagyobb érdeklődést egy óriási, ágyúra emlékeztető műszer keltette, melynek belsejében 200.000 voltos Röntgen-készülék van elrejtve. Ez a magasfeszültség nagy áthatolóképességű sugarakat termel, melyek igen alkalmasat a test belsejében rejtőző rákos daganatok elpusztítására.

Az orvosi tudomány nem utolsó sorban a technika fejlődésének köszönheti, hogy eddig lebírhatatlannak látszó kórokkal szemben is a győzelem reményével veheti fel a küzdelmet s reménytelen esetekben vissza adta már beteget az életnek.

Minden újítás, siker, találmány, ami a műhelyekből, meg a tudományos laboratóriumokból kikerül, egy egy útjelző azon az ösvényen, melyen az Ember egy bútól bajtól, testi-lelki gondoktól mentesebb, szebb, derűsebb korszakfelé halad….


A technika vívmányai nélkül ma már el sem képzelhető egy orvosi rendelő, kórház, szanatórium vagy klinika.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ágyúszerű Röntgen-készülék Fogorvosi kezelés Röntgen-sugarakkal
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98