Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1930 | Május

Húszezer év előtti állatképek húszezer éves festményeken

A jégkorszak Sixtini kápolnája. Húszezer esztendő! Csak a rideg, szürke számokkal dolgozó tudományos gondolkodás, amely a teremtés eredetét kutatja, tud kézlegyintéssel napirendre térni a húszezer esztendő hallatára. Ám a laikus gondolkodás, multba visszanyúló perspektívájából mint fantasztikum, mint érzékelhetetlen valami mered felénk ijesztően ez az évszám ...

Pedig e húszezer esztendő az életnek, sok tekintetben a ma élő emberéletével azonos valóságát hozza elénk. Egy korszak, egy csodálatosan érdekes korszak tárul elénk a húszezer év mögül, amely talán az emberiség történetének legrégibb fennmaradt emléke. Egy véletlen ösmertette meg az emberi kultúrát ezekkel a húszezer év előtti emlékekkel, amelyek a történelem előtti emberről mondanak el csodás történeteket.

De mond egyebet is: elmondja, hogy a húszezer év előtt élő ember a művészet kifejező nyelvén olyan csodásan tudta művészi érzékét megszólaltatni, amely előtt néma ámulattal kell megállanunk s amilyet a ma művészei is büszkén vallhat magának!

Spanyolország legészakibb területén fekszik a prehisztorikus időknek ez a csodás emléke a híres Altanura-i barlang. Egy vadászkutya, amely eltévedt, a sziklás vidék egy hasadékába esett bele s amikor a hasadékba utána ereszkedtek, egy hatalmas barlangra bukkantak.

Csodálatos látvány tárult a vadászok elé. A barlang sziklafalai tele voltak festve mindenféle állat képével s amidőn a tudósok hozzáfogtak az eddig teljesen ismeretlen barlang képeinek tanulmányozásához, megállapították, hogy az alfanurai csodabarlang állatképei mintegy húszezer esztendősek…

Hihetetlennek látszó „képe” volt akkor a mai Európának. A mai-északsarki jégvidék egészen délig terjedt; az Alpesek és Pireneusok vidékét hatalmas jégrétegek borították s Észak-Spanyolország mai forró zónáját is bizony a jégkorszak jege és hórétege borította. Csupán a mai partvidék egy kis rétegén nem terjeszkedett a hó és jég birodalma.

Természetes, hogy e vidék állat- és növényvilága is egészen más volt, mint a mai. Két hatalmas állat volt itt az állatok királya: mammut és az orrszarvú. Az északibb jégzónákról ide menekült a szarvas, a zerge is és egyéb más állatok is, amelyeket a lefelé terjeszkedő gleccserek űzték délebbre.

Itt legelészett csapatokban a vádló, a bölény; az óriásszarvas, de itt bújt még az ellenségük is: a barlangi oroszlán és a medve. Ám itt tartózkodott az ember is, amely az idő viszontagságai és vadállatok elől a barlangban húzta meg magát.

A barlang bejárata előtt magas tűz lobogott s vastag állati bőrbe burkolt ember, a húszezer év előtt jött-ment a barlang előtt. Ez az ősember még nem értett a föld megmiveléséhez, sem a vadállat megszeliditéséhez s egyetlen foglalkozása a vadászat volt: az elejtett állat húsa tápláléka.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Karinthy Frigyest április elsején a vádlottak padjára ültetik Karinthy Frigyest április elsején a vádlottak padjára ültetik
A „Fekete mise” című novella miatt kerül Karinthy a...
Levágatta a fejét, mert fájt a foga Levágatta a fejét, mert fájt a foga
Iglau közelében fejnéjlküli holttestet találtak. A csendőrség, amely...
Vándorló templom Vándorló templom
Természetes, hogy a furfangos eszű jenkik hazájában született és...
Antal István államtitkár intézett éles támadást az ellenzék ellen Antal István államtitkár intézett éles támadást az ellenzék...
- A független kisgazdapárt vezére - mondotta - olyan nemzeti egység...
A villámok fotografálása A villámok fotografálása
Még mintegy két évtizeddel ezelőtt a legnevesebb festők és rajzolók a...
Radics István ismét Belgrádban volt Radics István ismét Belgrádban volt
Ez a kövér, rövidlátó, kurtaszakállu, totyakos ember ma Európa egyik...
A román petróleum szállitásának korlátozása A román petróleum szállitásának korlátozása
Romániából az általunk, valamint a szövetséges német birodalom...
Gazdaságpolitikai egyenjogúság! Gazdaságpolitikai egyenjogúság!
Ritkán gyakorolt a magyar közéletre és a magyar közvéleményre esemény...
Március mérlege Március mérlege
A nemzet mellén szines kokárda. Ajkunk daltalan, szemünk lángtalan,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98