Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Mussolini drákói szigorusággal bünteti a részvénytársaságok visszaéléseit

Mussolininak a részvénytársaságok és közkereseti társaságok visszaélései ellen kiadott rendelete valóságos pánikot keltett Olaszországban. A Duce ugyancsak kemény kézzel torolja meg a részvénytársaságok visszaéléseit s amint római tudósitónk jelenti, legujabb rendeletével tiz évig terjedhető fegyházzal bünteti a részvénytársaságok alapitóit, igazgatósági, fölügyelőbizottsági tagjait, valamint azokat a fölszámolókat, akik a részvényeket megkárositják.

A rendelet 3-tól 10 évig terjedhető szabadságvesztéssel és százezer liráig terjedő pénzbüntetéssel sujtja azokat, akik nyilvános közleményekben, főleg mérlegekben és üzleti jelentésekben hamis adatokat adnak közre a vezetésükre bizott társaságokról, vagy akik csalárd módon, részben vagy egészben elhallgatnak olyan tényeket, amelyek a társaságok helyzetére vonatkoznak.

Ugyanilyen büntetéssel sujtja Mussolini az olyan igazgatósági tagokat, akik hamis mérleg alapján maguknak vagy másoknak osztalékot fizetnek és egyévi fegyház és tizezer lira büntetés jár annak, aki részvényeket, névértéken alul kibocsát, vagy saját részvényekre előleget folyósit, jogtalanul kötvényt emittál, vagy jogtalanul tőkeredukciókat és fuziókat visz keresztül.

Sulyosan bünteti a rendelet azt az igazgatóságot, amely a közgyülést nem idejében hivja egybe és ötévi börtönt mér arra, aki hamis hirekkel részvényei tőzsdei árfolyamának emelkedését okozza. A Mussolini-féle rendelet további rendelkezése szerint háromévi börtön vár az olyan igazgatósági tagokra vagy igazgatókra, akik saját vállalataiknál hitelt vesznek igénybe s még bankoknál sem szabad egyetlen igazgatónak megszavaznia az ilyen hiteleket, hanem az egész igazgatóság hozzájárulását kell kikérnie.

Az olasz hatóságok már e rendelet megjelenése előtt is nagy szigorral jártak el egy anconai bukott bank vezetői ellen. A bank összeomlása folytán ötvenezer betevő sokmillió lira veszteséget szenvedett. A Bancaria Marchigiana vezérigazgatóját, de Gemaret és igazgatóját, gróf Grizzit, valamint Sangiovanni nevü váltóügynökét azonnal letartóztatták s bár védőik nagy erőfeszitésére ideiglenesen szabadonbocsátották őket, az ellenük folyó vizsgálat ideje alatt nem szabad nekik sem nyilvános gyüléseken, szinházban, moziban, sőt még vendéglőben sem megjelenni. Most Mussolini drákói rendelete még az anconai biróság szigoruságán is tultesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98