Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

A doublé

Az olcsóbbfajtájú aranytárgyak (gyűrű, lánc, karkötő) vagy 8 karátos (ezer részben 333 rész arany) aranyból, vagy doubléből készülnek Ez utóbbi olyan ezüst, vagy sárgaréz, amelynek felületére 14 karátos (53.80 % -os aranytartalom) aranyat hengereltek.

Durst  mérnök egyik nemrég megjelent közleményében megemlíti, hogy a doublé mivolta még nagyon kevéssé ismert. Rendszerint ezen a néven olyan utánzatot értenek rajta; amely valamelyik nemes fémhez, többnyire az aranyhoz, hasonlít. Sokan galván úton, vagy tűzben történt aranyozásra gondolnak.


A valódi doublé nyomással történő hegesztés útján egyesített két különböző fém. Két, vagy több különböző fémréteget magasabb hőmérsékletnél, többszáz légköri nyomással, forrasztóanyag használata nélkül, úgy egyesítenek, hogy azok egymástól mechanikai úton már többé el nem választhatók. A használt fémek egyike sem olvad - folyósodik - meg e művelet közben.

A nyert termék további feldolgozása azután, hengerelés, nyujtás, sajtolás útján, akkor történik, amikor az egyes fémrétegek egymással hegesztés útján már egyesítettek. Ezután úgy dolgoznak véle, mintha egységes egynemű anyagot dolgoznának fel. A doublé külső felszíne arany, ezüst, vagy platina, avagy az ilyen fémeknek tetszésszerinti ötvözetei.

A gyártás módjának eredménye, hogy a doublénak nemes fémből készült felszíne tömött és egynemű, aminőt más úton-módon semmiképen sem lehet elérni. Gyakorlatilag véve ez annyit jelent, hogy a szükségletnek megfelelő vastagságú nemes fémfelületű doublé, minden tekintetben úgy viselkedik, mint a tömör nemesfémek akármelyike.

Lemezeken kívül, drótok, varratnélküli csövek, üreges tokok - s más - nyomás és hengerelés útján készíthető tárgyak készülnek doubléből. A nyerstermék minden esetben súlyos és vastag lemez, vagy tömb, amely többrendbeli hengerelés és más erőművi behatás útján adja a kész félárut, amelyből bizonyos célokra való készülékek állíttatnak össze, vagy ilyeneket gyártanak.

Dr. Windisch Rikárd

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az ominózus vasgyűrű Jegygyűrűk
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98