Dtum
Login with Facebookk
1930 | Április

A patina vagy nemesrozsda , elektrolízises módszer

Mesterséges patina előállításában a kémiai eljárások mellett fontos szerepe van az elektrolízises módszernek is. A patinázandó tárgyat mint anódot valamely szénsavas só oldatába helyezzük, míg katódul vörösréz- vagy sárgarézlemezt használunk. Az elektromos áram hatására a katódon leváló vörösréz az anódtárgy felületére rakódik és eközben a katódon fejlődő szénsav hatása alatt mindjárt bázisos karbonáttá változik.

Az elektromos áram feszültsége 5-6 V, az elektrolit-oldat összetétele pedig a következő: 1 liter víz, 75 g káliumbichromát és 19 g rézszulfát. A patinázandó tárgyat előzetesen jól meg kell tisztítani, hogy a felülete zsírtól, oxidtól és piszoktól mentes legyen. Egy másik, jól bevált elektrolites oldat a következő: 1 liter víz, 60 g rézvitriol, 60 g szalmiák, 30 g só, 15 g 28%-os ecetsav és 7*5 g cinkklorid. Az elektromos áram feszültsége 6 V, erőssége 25-50 amp.

 

Mintegy 10 perc mulva a bronztárgy felületén vékony, fehéres színű réteg látható. A tárgyat óvatosan kivesszük az oldatból és a levegőn lassan megszárítjuk, miközben szép zöld színt vesz fel.

A legegyszerűbb és leggyorsabb módszer patinautánzat készítésére mechanikus fémfestés. Míg a kémiai eljárás szerint a patinát a fémtárgy felületének kémiai átalakulása létesíti, addig a mechanikus eljárás szerint a tárgyat a patina színét utánzó zöld festékoldattal festjük be.

Bevált patinafesték összetétele a következő: 10 rész krómzöld és 10 rész rézkarbonát, vagy 10 rész krómzöld 10 rész okker és 1 rész korom keveréke. Befestés előtt a bronztárgyat híg ammoniumszulfiddal lemossuk, a festéket pedig, hogy a tárgyra jól tapadjon, enyves vízben oldjuk fel.

A tárgyra rászáradt festéket, vízben oldhatatlan legyen, vékonyan formalinoldattal kenjük be, vagy lenolaj-firnisszel dörzsöljük be. Jól használható patinafesték, ha kopallakkot terpentinolajjal és zöld patinával vagy schweinfurti zölddel keverjük, avagy a sellakot a kívánt színű kátrányfestékkel keverjük össze. A kátrány festékkel készített lakk azonban nem elég állandó, a napfény hatására idővel megfakul.

Marusák Dezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98