Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Magyarország – Csehszlovákia 1:1 (1:0)

Zuhogó esőben, feneketlen sártengerben eldöntetlenül végződött a magyar-cseh válogatott mérkőzés

 

Magyarország - Csehszlovákia futballmérkőzést hirdetett a plakátok elmosódó szövege, de ami vasárnap kora délután a Hungária-úti pályán futball címén történt, az legföljebb látványosságnak volt jó, sportélvezetnek semmi esetre sem.

Ilyen a magyar balszerencse. Sikerült összeállítani egy jó válogatott csapatot, amely száraz talajon elsőrendű győzelmi esélyekkel startolhatott volna, erre az történik, hogy másfélnapig zuhog az eső, úgy, hogy a futballpályát elborító sártengerből csak a kapuk látszanak ki. Utoljára Noé korában festhettek ilyen özönvizes állapotban a futballpályák.

A Hungária-úti pálya talaját annyira föláztatta a szakadatlanul ömlő záporeső, hogy vasárnap nem lehetett szó reális játékról. A mérkőzést mégis meg kellett tartani, noha a magyar csapat ki volt téve annak, hogy ilyen lehetetlen pályán nem fog reálisan végződni a játék.
Bajnoki mérkőzésre okvetlenül alkalmatlannak nyilvánították volna a pályát, de válogatott mérkőzés, az más.

Elsőnek a csehszlovák csapat jelenik meg a pálya szélén. A játékosok ijedten visszahőkölnek a hatalmas víztömegtől. A futópályán széles és mély folyó hömpölyög, úgy, hogy két padot állítottak föl, amelyen keresztül balanszírozva kellett megközelíteni a pálya belsejét.

A piros-fehér dresszes hatalmas termetű cseh játékosok átlépegetnek a deszkahídon és ekkor már érkezik is a magyar csapat, de nem a megszokott meggypiros dresszben, hanem nemzetiszínű csíkkal díszített fehér szvetterben. A közönség nagyobb része még nem tudta a csapatösszeállítás változásait és meglepve látja, hogy Mandl helyett Kronenberger, Skvarek helyett Hirzer jött ki.

Megjelenik a bíró is, akit nagy taps fogad. Dr. Bauwers nagyon népszerű Budapesen. A csapatok fölállanak.


Magyarország: Fehér – Kronberger, Török – Lyka, Kléber, Berkessy – Ströck, Barátky, Steiner, Hirzer, Ticska.
Csehszlovákia: Planicka – Burger, Novák – Vodicka, Simpersky, Srbek – Junek, Soltys, Swoboda, Silay, Fait.

Mintha nem is volna feneketlen sár a pályán, olyan lendülettel kezd a két csapat. Először a csehek támadnak, de Török szerel. Előread, majd Barátkyhoz kerül a labda, aki fordulásból pompásan szökteti Ströcköt. A szélső lefut, magasan centerez, Steiner nem éri el fejjel a labdát, amely Ticskához kerül.

Ticska leállítja a labdát és tizennégy méterről éles lapos gólt lő az ellenkező sarokba. 1:0-ra vezet Magyarország az 1. percben. A magyar csapat csak az első negyedóra után enged iramából. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csehek veszélyesek tudnak lenni.

Swodoba lő kapu fölé, azután ujból a magyarok ostromolnak. A 20. percben Barátky ügyesen tisztára játssza Steinert, aki laposan lő és e sáros labdát Planicka kiejti. Barátky akarja a helyzetet kihasználni, de a gyors Novak kornerre ment előre, Ströck pompásan iveli a kornert, Barátky nagy lendülettel akarja a labdát fejelni, de nem éri el és ő esik a kapuba.

A 41. percben 25 méterről Ströck lő szabadrugást. A cseh védelem azt várja, hogy a szélső centerezni fog, de Ströck kapura lő és erős lövése Planicka hasa alatt - hajszálra a kapu mellé megy. Nagy balszerencse! A következő percben Steiner meccs-labdát hagy ki. Barátky magára vonja a cseh védőket, kiugratja Steinert, aki tiszta helyzetből, néhány lépéssel a kapu előtt fölé emel.

A közönség most már bosszankodik. Ezt a labdát értékesíteni kellett volna. A 44. percben Swoboda első jól sikerült szöktetése hozza veszélybe a magyar kaput. Junek lövését Fehér biztosan védi. Még egy eredménytelen magyar korner és vége a félidőnek.

A csehek most kék-fehér dresszben jönne ki, a magyar csapat pedig száraz meggypiros dressz öltött magára. Magyar támadással kezdődik a második félidő. Ströck és Barátky addig rugdalják a sárban a labdát, amíg váratlanul Steiner kerül jó helyzetbe. A center azonban addig késlekedik, amíg a védelem helyezkedik és lövése emberbe megy.

A 3. percben csehek vezetnek támadást. Középen indul az akció. Juneket hosszan szöktetik és Fehér ki fut. Előbb ér oda, veti magát, hogy biztosa megfogja a sáros labdát, de a labda nagy elszörnyedésre kiperdül a kapus kezéből. Soltys áll hozzá legközelebb és azonnal az üres kapura lövi a labdát. A labda lassan gurul, - pontosan a magyar kapu sarkába! Kiegyenlítettek a csehek, 1:1.

Fehér súlyosan hibázott, amikor a labdát, amely már birtokában volt, kiejtette kezéből. Fejét fogva megy vissza a kapujába, de a fejéhez kap közönség is. Eddig jóformán állandóan mi támadtunk. mégis 1:1 az eredmény. A gól letöri a magyar csapatot, ettől kezdve, mintha átok ülne mindegyik játékosunkon, nem sikerül semmi.

Ismét magyar korner jelzi a magyar fölényt. A 26. percben a legjobb alkalom nyílik a győztes gól megszerzésére. Simpersky vezeti a labdát. Ströck akar rátámadni, de Novak elgáncsolja. A bíró tizenegyest ítél! A közönség lélegzet visszafojtva lesi a fejleményeket, amelyek, sajnos, nem hoznak jót.

Először Hirzer áll a labdának, a csapatkapitány, Kléber azonban odafut és Barátkyra mutat. Barátky erre habozás nélkül rúg és a mély sárban ragadó labdát gyöngén találja el, úgy, hogy Planicka könnyen védi a 11-est.

A 40. percben 20 méterről diktál szabadrúgást ellenünk a bíró. Svoboda szerencsére emberbe lő. Ticska és Hirzer helyet cserélnek, de még véletlenül sem vetődik labda arrafelé. A finisben mindkét csapat elkeseredetten küzd a győztes gólért. A 44. percben még van reményünk. Ströck nagyszerűen lő, de Planicka még pompásabban véd. Nincs tovább.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Papp László dr. és Tóth Ferenc Európa-bajnokságot nyertek Papp László dr. és Tóth Ferenc Európa-bajnokságot nyertek
Az egész sportvilág nagy érdeklődése mellett tartották meg vasárnap...
Rabindranath Tagore és a magyar verses Tagore-fordítás Rabindranath Tagore és a magyar verses Tagore-fordítás
Európa szerte nagy meglepetést, csodálkozást, sőt bizonyos...
Szerb Antal: Budapesti utikalauz marslakók számára -  Margitsziget. Szerb Antal: Budapesti utikalauz marslakók számára - Margitsziget.
A keskeny parkban, hol jobbra is, balra is láthatja felcsillanni...
A hármasszövetség megváltozása A hármasszövetség megváltozása
Az utolsó napokban külföldi lapokban azt lehetett olvasni többször...
Buday-Goldberger Leó 40 éves jubileuma Buday-Goldberger Leó 40 éves jubileuma
Ma 40 éve, hogy Buday-Goldberger Leó dr., a Goldberger Sám. F. és...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A napi munka bevégeztével az állatoknak pihenésre van szükségük. A jó...
Osztrák balgaság Osztrák balgaság
Polónyi Géza és Szmrecsányi György interpellációi révén Tisza gróf...
Ma kezdődik 113 kaszáskeresztes összeesküvő bűnpöre Ma kezdődik 113 kaszáskeresztes összeesküvő bűnpöre
Hiába tartanak vasárnap Békésen országos vásárt: Senki sem törődik...
Almásy László, a világhíres magyar Szahara- kutató Rommel sivatag- referense a lybiai és egyiptomi hadjáratban Almásy László, a világhíres magyar Szahara- kutató Rommel sivatag-...
Afrika térképén még a közelmultban, ott, ahol a huszonhatodik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98