Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

Magyarország – Ausztria 3:2 (2:1)

A 67. osztrák-magyar mérkőzés hősei Mandl, Turai és Ticska. – Turai (2) és Auer lőtték a magyar gólokat. – Carraró bíró és a balszerencse is nyomta a magyar csapatot, annál értékesebb váratlan, de megérdemelt győzelme.

Bécs, Hohe Warte. – 60.000 néző. – Bíró: Carraro (Olaszország)
Soha még válogatott csapat összeállítását ilyen kemény kritika, elkeseredett tiltakozás, kíméletlen csúfolódás, nekibúsult aggodalom és kétségbeesett szitkozódás nem fogadott. Ezzel szemben – soha még ilyen jóleső, váratlan, mostoha körülmények között beköszöntő pompás győzelmet.

Rossz volt az idő, rossz volt a bíró, a formája kialakulásának legelején tartó magyar csapatnak helyt kellett állania nemcsak a „biztosra menő”, verhetetlennek hitt osztrák együttessel, nemcsak az elfogult, győzelmet követelő osztrák közönséggel, hanem – és ez volt talán a legsúlyosabb, legfájóbb, legigazságtalanabb hátrány – a csaknem rosszakaratú, bizalmatlanságnak azzal az óceánjával szemben is, amelynek viharzását maga mögött érezte a magyar „hinterlandban”.

Pontban 4 órakor fejeződött be az osztrák-svájci atlétikai viadal. Ekkor jelent meg a pályán a meggypiros dresszes magyar válogatott csapat, amelyet a hatvanezer főnyi közönség meglepő melegséggel üdvözölt. Csakhamar dörgő taps fogadta a fehér dresszben játszó osztrák fiukat. Carraro olasz bíró fölhívására Mandl és Vessely sorsoltak. A sorsolás az osztrákoknak kedvezett, a magyar csapat szél ellen kezdi a játékot.

Osztrák támadás indul. Lőwy ment, majd Kléber kezdeményezésére a magyar csapat lendül formás támadásba. Kléber-Lyka-Stöck - offenzívából az utóbbi a 16-os sarkából rettenetes bombalövést küld a kapura. Hiden elvetéssel csak fejjel menti a labdát.

Ezután az osztrákok jönnek föl, de Mandl, aki a mezőny egyik legjobb játékosának bizonyult, biztos ura a helyzetnek. Ide-oda hullámzik a játék. Hol a magyar kapu kerül veszedelembe, hol az osztrák. A magyar csapatban Löwy meglepően gyönge, nem megy a játék az első félidőben Lykának és Auernek sem. Toldi, akinek kiújult a derékrándulása, szintén nem tud megfelelően játszani.

Annál jobb azonban Ticska, Turai, Mandl, Kléber és meglepően jól játszik még Stöck. Berkessy csak a támadásokban jó. A föl- és aláhullámzó játéka körülbelül 20 percig eredmény nélkül marad. A 20. percben Horváth durván faultolja Lykát. Az olasz bíró, aki szemmel láthatóan nyomja a magyar csapatot, szó nélkül nézi az osztrákok belemenéseit.

Szerencsére a játékosok nem élnek vissza az alkalommal. Ezután a magyarok kerülnek fölénybe. Turai lövését Hiden védi. Nagy magyar fölény. Turai-Ticska támadása kornert eredményez. Ticska kornerét Hiden menti. A 27. percben Berkessy faultot vét. A labdát Kaller íveli Wesselik elé, aki a hatos vonalról fejel. Amselt megzavarja a kapu előtti tumultus, korán fut ki és a fejes az üres hálóba pattan: 0:1.

A kezdésből Turai Auernek tolja le a labdát. Auer a balösszekötőbe húzódik, kitör, majd visszaadja a labdát Turainak, aki Hident a kapuból kiugrasztva, közvetlen közelről kiegyenlít: 1:1.
Az 5000 főnyi magyar közönség lelkesen biztatja a magyar csapatot. Olyan a hangulat, mintha Budapesten lennénk. A magyar csapat határozott taktikai és technikai fölénybe kerül. Ticska egyik veszedelmes támadást a másik után vezeti.

A 30. percben Berkessy szépen szökteti Ticskát. Bár hárman is faultolják, Ticska keresztülverekszi magát a védelmen és laposan ívelve, kapura lő. Auer a lövésre ugrik. Hiden, Auertól zavartatva, egy pillanatra megáll, mire Auer beteszi a labdát a kapuba. Magyarország vezet 2:1-re!

 


A magyarok ezután is nagy fölényben játszanak. Az osztrákok szórványos támadásokat vezetnek Brossenbauer és Wessely révén. Wessely a 43. p.-ben nagy lövést küld a kapura, de Amsel biztosan véd. A félidő magyar támadással végződik.

A második félidő osztrák támadásokkal indul meg. Amselnek már a 2. percben védenivalója van. Mandl fölszabadít, labdájával Toldi ugrik ki és mellé lő. A magyar csapat ismét fölénybe kerül. Berkessy hendszet vét a 9. percben, a szabadrúgást Amsel védi.

Most az egész magyar támadósor lapos kombinatív játékba fog, Carraro azonban, aki az első félidőben is nyomta a magyar csapatot, most szemmel láthatóan ok nélkül lefújja a magyar akciókat. A közönség egy része hevesen tüntet a bíró ellen.

Tandler durva faultot vét. Stöck lövi a szabadrúgást, amelyet Hiden nehezen véd. Ugyancsak Hiden védi a 10. percben Turai lövését. Az akció után Wesselik lerúgja Turait, akit ájulta visznek ki a pályáról, de két perc múlva visszatér.

Az osztrákok fölhasználják a magyarok átmeneti visszaesését, hevesen támadnak, de a védelem, Mandllal az élén, mindent szétrombol. A 15. percben szép osztrák támadás. A labda Horváth-Wesselytől Gschweidlhoz kerül, akinek fejesét Amsel biztosan védi. Löwy a 17. percben faultot vét. Gschweidlhoz kerül a labda, aki közvetlen közelből kiegyenlít: 2:2.

Most a magyar fiuk visszaesnek. Az osztrák csapat, amelyet a közönség tízezrei vadul biztatnak, veszélyes támadásokat vezet. A magyar csapat mintha meginogna. Löwy erősen visszaesik, mentsége, hogy az első félidőben súlyosan megsérült. Ugyancsak sérült Toldi is, aki derékrándulást szenvedett, úgy, hogy Ticskával helyet cserél.

Az osztrák támadásokat Amsel, illetve Mandl szereli. Ticska vezet támadást, akit többen faultolnak, de nem bírnak vele. A 21. percben Wessely kifut, lövését Amsel védi. A 25. percben Turai egyedül tőr ki, a kapu előtt elnyomják, majd Brosenbauer faultolja, lövése kapu fölé kerül.

A játék föl-alá hullámzik, majd a magyar csapat meg át támadásba. Turai-Auer - akció után Auer fejesét Hiden csak nehezen védi, Turai hosszú labdáját elvetéssel fogja, kiejti, de még a gólvonalon lecsípi. Válaszképen az osztrákok támadnak. Mandl és Gschweidl összecsapnak. A magyar bekk megsérül és kiáll. Helyére Auer megy hátra. Szerencsére nincs nagyobb baj. Mandl csakhamar visszatér.

A 33. percben Ticska vezet veszélyes támadást, majd a Stöck-Auer - jobbszárny indul rohamra. A labda Turaihoz kerül, aki a 35. percben a 16-os vonalon fölugrik. Remekül csavart fejesét Hiden beejti. Magyarország vezet: 3:2!
A magyar csapat mintha szárnyakat kapna, különösen Ticska ellenállhatatlan. Kár, hogy Toldi sérülése miatt harcképtelen. A 40. percben a Stöck-Auer - szárny vezet még támadást, amelyet Hiden kornerre szerel.

Az utolsó öt percben Löwy és Toldi sérülés folytán visszaesik a magyar csapat, amely kapitánya utasítására már csak az eredményt igyekszik megtartani, ami sikerül is. Az utolsó percben Ströck vezet támadást, amikor Carraro a mérkőzést lefújja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98