Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

Németország – Magyarország 5:3 (0:3)

3:0-ra megnyert remek félidő után letört és 3:5-re kikapott a magyar proficsapat Drezdában

Takács II. (2) és Turai lőtték a magyar gólokat. – A második félidőben eldurvult a játék és a kíméletlenül dolgozó németek legázolták a fáradt magyar csapatot. – A nyers erő legyűrte a futballtudományt.

Dresden. – 43.000 néző. – Bíró: Andersen (Koppenhága)
A német szövetségi nap ünnepi programjának középpontja volt a magyar-német labdarúgó mérkőzés. A két ország válogatottjainak ez volt a kilencedik találkozása. - Az eddigi mérleg a magyaroknak kedvezett, amennyiben négy győzelemmel és három eldöntetlennel szemben Németország csak egyszer győzött, 1920-ban, Berlinben 1:0-ra.

A Dresdener SC pályáján zsúfolt tribünök előtt állott föl a két válogatott csapat a következő összeállításban:
Magyarország: Amsell – Mandl, Korányi – Lyka, Kléber, Berkessy – Török, Takács II., Turai. Barátky, Ticska.
Németország: Kress – Schütz, Burkhardt – Heldkamp, Leinberger, Hergerth – Albrecht, Lackner, Lugwig, Richárd, Hofmann (Drezda), Ludwig Hofmann (München).

A mérkőzés első félideje a magyar csapat óriási taktikai és technikai fölényét mutatta.
A labdavezetés művészeivel szemben, akik ellenfeleiket gyorsaság dolgában is messze fölülmúlták, a német csapat inferioris ellenfél benyomását keltette.

Mintegy varázsütésre megváltozott a meccs képe a második félidőben. A német csapat jelszava a mindenáron való győzelem volt és ehhez képest játékuk kíméletlen, sőt helyenként durva lett. A fizikai fölényüket teljes súllyal latba vető robusztus németek ellen a technikás, de gyöngébb fizikumú magyar csapat elvesztette a csatát. A mérkőzés e fázisát számos sérülés tarkította.

Az áldozatok között volt Takács II., a magyar csapat egyik kitűnősége, aki az első félidőben két gólt is szerzett és a meccs végén, a német csatárok kíméletlen rohamai alatt, összeesett a kapuban Amsell is. A magyar ősapát az első félidőben elsőrangú propagandája volt a profifutball kicsiszoltságának. A csapatban ekkor mindenki kivétel nélkül kitűnően mozgott Kléber klasszikus centerhalf játéka mellett talán még Ticska szédületes sebessége és művészi labdavezetése érdemel külön említést.

A második félidő kupastílusában a csapat letört. A német csapat került fölénybe és szerencsés gondolatnak bizonyult Ludwig center helycseréje Hofmann Richárddal. A két Hofmann, Ludwig és Albrecht fölváltva szerezték a gólokat, a vezetést Albrecht, a győzelmet pedig Hofmann Richárd gólja jelentette.

A mérkőzést a szokásos formaságok után Turai kick-offjával indult. A magyar csapat szél ellen is azonnal fölénybe került és már az 5. percben sarokrúgás Kress kapuja ellen. A megismételt magyar támadások a 8. percben újabb kornert hoznak. Csak a 17. percben jutott a német csatársor szóhoz és Albrecht éles lövése a kapufáról pattant vissza a mezőnybe.

Újabb magyar támadások következnek, amelyek során Kress Barátkyval futott össze. Mind a kettő elterült a földön, de rövid idő múlva mind a ketten ismét felálltak. A magyar csapat állandóan rohamozott és a 20. percben Turai éles lövését Kress csak elvetéssel tudta parírozni. A 21. percben Takács kiugrott, elhúzott Burkhardt mellett és védhetetlen gólt lőtt (0:1).

A gól a németeket láthatóan deprimálta és a sorozatos magyar támadások a 32. percben újabb eredményre vezettek: csodaszép magyar csatár-kombinációból – a németek még csak hozzá sem értek a labdához – Turai a hálóba vágta a labdát (0:2).

A magyar csapat lelkes játéka állandóan fölényt hozott és a 40. percben ismét Takács volt az, aki a német védelmet kicselezve, a labdát rendeltetési helyére juttatta (0:3). Ekkor lobbant föl első ízben a németek elszánt akarása és közvetlenül a félidő befejezése előtt kornert csikartak ki, amely azonban nem vezetett gólra.

A második félidő merőben ellentétes képet mutatott. A mindenáron győzni akaró németek az első perctől fogva kíméletlen játékmodorban törekedtek eredményességre. Állandó német támadások során a 15. percben Hofmann Richárd tankszerűen törte át a magyar védelmet és közvetlen közelről bevágta a németek első gólját (1:3)

Fault mindkét részen sűrűn esett. Ludwig center helyet cserélt Hofmann Richárddal. Hofmann Ludwig pedig a balösszekötő helyére ment. Ettől a pillanattól kezdve a német csapat mindinkább nyomasztó fölénybe került. A helycsere után három percre Hofmann Ludwig belőtte a második német gólt (2:3).

A 27. percben Albrecht jobbszélső óriási rössel érkezett a kapu elé és labdája után Amsell hiába nyúlt (3:3). Frenetikus lelkesedés köszöntötte a német csapat játékát és két perc múlva ugyancsak Albrecht fejese megszerezte a németeknek a vezetést is (4:3).

A magyar ellentámadás során Takács II. összeütközött Kress kapuvéddel. A német azonnal fölkelt, de Takácsot kivitték.

A publikum tomboló lelkesedése mellett a németek folytatták rohamaikat és a láthatólag kifáradó magyar védelemmel szemben a német csatárok újra és újra bombázták a magyar kaput. Hofmann Richárd kitűnő beadásából a 41. percben Hoffmann Ludwig az ötödik és egyben a végeredményt jelentő német gólt lőtte (5:3).

Amsell a kíméletlen rohamok alatt megtörve, kapujában összeesett, kivitték és nem is tért már vissza a helyére. A mérkőzés után a közönség betódult a pályára és vállain vitte ki a német játékosokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98