Dtum
Login with Facebookk
1931 | Április

Megkezdődik az orosz bor-dumping is

A nagyarányu és tervszerüen keresztülvitt orosz mezőgazdasági és ipari dumpinget most kiterjesztették a borra is. A Krimben intenziv a bortermelés és egyelőre ezeket a jóminőségü krimi borokat szállitja a szovjet nagy mennyiségben és igen olcsó áron Európába. 

Az orosz bor-dumping első állomása Olaszország, ahol nemrég nagymennyiségü orosz bor érkezett. Fiuméban az oroszok megbizottja 90 parás áron kinálja a krimi bort literenkint és ez az ár nem fedezi még a szállitási költségeket sem. Ezen a nevetséges olcsó áron az oroszok három millió liter borral akarjak elárasztani Európát és sulyosbitja a helyzetet, hogy a dumping-bor 10-14 fokos, vagyis egész jó minőségü. 

Fiumén keresztül természetesen megindult az orosz bor behozatala Magyarország felé is.
Az első orosz borszállitmányok olasz cégek neve alatt érkeztek Magyarországra, ahol nagy keletje van a feltünően olcsó bornak. Valószinü azonban, hogy Oroszországból közvetlenül is megkisérlik majd a borexportot Magyarországba. 

A bortermelők körében máris nagy aggodalmat kelt a szovjet-dumping.
A magyar bortermelők tudvalevőleg a legválságosabb helyzetben vannak és vagy egyáltalán nem tudják eladni boraikat vagy olyan áron kénytelenek tuladni azokon, ami nem fedezi a szőlőmüvelés költségeit és a hordók árát sem. A válságos helyzetet most még sulyosbitja az orosz dumping, amely elsősorban Olaszország, Franciaország és Magyarország ellen irányul és amely Fiumén keresztül eredményesen indult meg.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Dömping
Szabóné Fricska Anna

A piaci keresleti-kínálati viszonyokat befolyásoló eszköz a dömping (dumping), melynek során a termékeket a kialakult általános piaci árszínvonal alatt értékesítik. Az általában átmeneti időszakra alkalmazott dömpingár a piacon kialakult árnál lényegesen alacsonyabb, akár az önköltség alatti ár is lehet.

A dömping a kereskedelempolitika eszköze; általában külpiacon alkalmazzák a piacszerzés egyik formájaként, illetve a versenytárs kiszorítására. A dömping sértheti a belső gazdasági érdekeket is, ilyenkor a vámokkal igyekeznek az államok ezt a hatást semlegesíteni.

A dömpinget ma is tisztességtelen versenynek tekintik, a nemzetközi gazdasági szervezetek és az egyes országok a közvetlen és közvetett formái ellen is fellépnek.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98