Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

A kormánypárt agrárblokkja erős támadásra készül a kormány gazdaságpolitikája ellen

Az ujból elhalasztott lillafüredi értekezlet helyett a kormánypárt csütörtökön Budapesten tartja meg tanácskozását. Ugy látszik, ezuttal keményebb hangok fognak elhangzani ezen az ülésen, mint aminőket az utóbbi időkben hallottunk, pedig az összes kormánypárti értekezletek nem is voltak egyebek a panaszok hosszu sorozatánál.

Ezuttal a kormánypárt agrárblokkja azzal az elhatározással indul neki az értekezletnek, hogy a vidék sulyos gazdasági helyzetére való tekintettel, már nem elégszik meg a szokásos igérgetésekkel, hanem azonnali intézkedést követel.

A mozgalom élén Farkasfalvi Farkas Géza áll, aki arra számit, hogy a csütörtöki értekezleten hatvan agrárképviselő fog megjelenni. A szónokok a buzakérdéssel fognak elsősorban foglalkozni és rámutatnak arra, hogy a buzaár megállásnélküli hanyatlása immár katasztrofális helyzetet teremtett és hogy a szőlőtermesztés válsága is elérte tetőpontját.

A borfogyasztási adó kérdésében még mindig csak annál az igéretnél tartunk, hogy a fogyasztási adó leszállitása a községi törvénnyel kapcsolatban fog megtörténni, de a községi törvénynek még hire-hamva sincs. A kérdésnek ilyen rendezetlensége mellett a legnagyobb tájékozatlanság van a vendéglősök körében, akik nem merik e bizonytalan helyzetben borkészleteiket beszerezni.

A borkivitel kérdésében is hiányzik minden kormányintézkedés.
Mialatt egyes szomszédos államok prémiumokkal sietnek exportjuk segitségére, nálunk sem ebben az irányban nem történik semmi, sem más megoldások érdekében sem látunk intézkedéseket. Ilyen körülmények között attól kell félnünk, hogy a különben kedvező külföldi piaci viszonyok dacára sem tudunk megfelelő borexporthoz jutni.

Mindezek a kérdések sürgős intézkedéseket igényelnének, de a különböző borvidékeken tartott gyülések határozatai, előterjesztései és kérelmei is mindössze csak azt eredményezték, hogy a kormány egy borankét összehivását helyezte kilátásba.

A buza- és borkérdésen kivül kemény kritikában fogják részesiteni a kormány eddigi külkereskedelmi politikáját és rá fognak mutatni arra, hogy az eddigi védővámpolitikát tovább nem lehet föntartani, hogy a kartellek kinövéseinek megnyirbálására a kartelljavaslat nem alkalmas és e tekintetben keményebb és határozottabb intézkedéseket fognak követelni.

Ugyancsak erős kritikában fogják részesiteni a bolétarendszert és igazolni fogják annak bukását és azokat a károkat, amelyeket okozott. Az értekezleten a gazdasági miniszterek is jelen lesznek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98