Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

A kormánypárt agrárblokkja erős támadásra készül a kormány gazdaságpolitikája ellen

Az ujból elhalasztott lillafüredi értekezlet helyett a kormánypárt csütörtökön Budapesten tartja meg tanácskozását. Ugy látszik, ezuttal keményebb hangok fognak elhangzani ezen az ülésen, mint aminőket az utóbbi időkben hallottunk, pedig az összes kormánypárti értekezletek nem is voltak egyebek a panaszok hosszu sorozatánál.

Ezuttal a kormánypárt agrárblokkja azzal az elhatározással indul neki az értekezletnek, hogy a vidék sulyos gazdasági helyzetére való tekintettel, már nem elégszik meg a szokásos igérgetésekkel, hanem azonnali intézkedést követel.

A mozgalom élén Farkasfalvi Farkas Géza áll, aki arra számit, hogy a csütörtöki értekezleten hatvan agrárképviselő fog megjelenni. A szónokok a buzakérdéssel fognak elsősorban foglalkozni és rámutatnak arra, hogy a buzaár megállásnélküli hanyatlása immár katasztrofális helyzetet teremtett és hogy a szőlőtermesztés válsága is elérte tetőpontját.

A borfogyasztási adó kérdésében még mindig csak annál az igéretnél tartunk, hogy a fogyasztási adó leszállitása a községi törvénnyel kapcsolatban fog megtörténni, de a községi törvénynek még hire-hamva sincs. A kérdésnek ilyen rendezetlensége mellett a legnagyobb tájékozatlanság van a vendéglősök körében, akik nem merik e bizonytalan helyzetben borkészleteiket beszerezni.

A borkivitel kérdésében is hiányzik minden kormányintézkedés.
Mialatt egyes szomszédos államok prémiumokkal sietnek exportjuk segitségére, nálunk sem ebben az irányban nem történik semmi, sem más megoldások érdekében sem látunk intézkedéseket. Ilyen körülmények között attól kell félnünk, hogy a különben kedvező külföldi piaci viszonyok dacára sem tudunk megfelelő borexporthoz jutni.

Mindezek a kérdések sürgős intézkedéseket igényelnének, de a különböző borvidékeken tartott gyülések határozatai, előterjesztései és kérelmei is mindössze csak azt eredményezték, hogy a kormány egy borankét összehivását helyezte kilátásba.

A buza- és borkérdésen kivül kemény kritikában fogják részesiteni a kormány eddigi külkereskedelmi politikáját és rá fognak mutatni arra, hogy az eddigi védővámpolitikát tovább nem lehet föntartani, hogy a kartellek kinövéseinek megnyirbálására a kartelljavaslat nem alkalmas és e tekintetben keményebb és határozottabb intézkedéseket fognak követelni.

Ugyancsak erős kritikában fogják részesiteni a bolétarendszert és igazolni fogják annak bukását és azokat a károkat, amelyeket okozott. Az értekezleten a gazdasági miniszterek is jelen lesznek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kis erőfeszítés és nagy étvágy: Japán
Az antanthatalmak közé tartozó (Nagy-Britanniával már 1902 óta...
Hajórajunk Máltában
Hadihajóink téli gyakorló osztálya, a Montecuccoli gróf...
A házikecske A házikecske
A tudósok a vad kecskefajoktól származtatják a szelid házikecskét....
Mit jelent a nyugatra hurcolt termelési eszközök hazahozatala? Mit jelent a nyugatra hurcolt termelési eszközök hazahozatala?
A magyar mezőgazdaságra nagyjelentőségű, hogy az Egyesült Államok...
Hétfőn kezdték meg az óbudai híd építését Hétfőn kezdték meg az óbudai híd építését
Régi kívánsága teljesül a főváros népének, elsősorban pedig Óbudának:...
A világlegnagyobb horgonya A világlegnagyobb horgonya
Az ugynevezett Oczeánjáró hajók óriási nagyságáról már irtunk és...
Az Olimpiai játékok tervezete
A nagy görög sportünnepre, mely 1906. április hó 3-ikától április hó...
Sztálin generalisszimusz válasza Tildy Zoltán és Rákosi Mátyás üdvözlő-táviratára Sztálin generalisszimusz válasza Tildy Zoltán és Rákosi Mátyás...
Tildy Zoltán miniszterelnök a magyar kormány nevében táviratban...
Összeverekedett a járásbíróság folyosóján egy ügyvédjelölt, egy pincér és egy hivatalnok Összeverekedett a járásbíróság folyosóján egy ügyvédjelölt, egy...
Szombaton délben 2 órakor a rendőröket és a mentőket egyszerre hívták...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98