Dtum
Login with Facebookk
1931 | Január

A cseh ipari körök feljajdulása a magyar-cseh vámviszály miatt

A Brünner Tagesbote, Csehország egyik legnagyobb német napilapja, a magyar-cseh szerződés kérdésével foglalkozva, a legnagyobb aggodalommal beszél a cseh textilipar térvesztéséről Magyarországon, amely szerinte még abban az esetben is elkerülhetetlen, ha a szerződést némi huzavona után ujból megkötnék. „Ha Magyarország megvalósitja azt, – irja a lap – hogy a szerződéses tételeket a többi országokkal szemben változatlanul fenntartja és csak Csehországgal szemben emeli fel, akkor a versenyző államok elfoglalják a cseh ipar helyét a magyar piacon és ezután már nehézségek és áldozatok árán sem lehet azokat innen ujra kiszoritani.”

A lap támadja a cseh agráriusokat s bejelenti, hogy a Reichenbergben székelő Általános Német Textilszövetség az államtól a Magyarországról elmaradó szállitások pótlására inséghitelt kér, azonban leghelyesebbnek nem ezt, hanem a Magyarországgal való sürgős megegyezést tartja.

A prágai Lidove Noviny cimü lap ismerteti a legutóbbi minisztertanács határozatait, amely a Magyarországgal való kereskedelmi helyzettel foglalkozott. A minisztertanácson a különböző pártok között a lap szerint bizonyos közeledés jött létre és a kormány elhatározta, hogy arra fog törekedni, hogy a Magyarországgal való tárgyalásokat a lehető legrövidebb idő alatt ismét megkezdhessék.

Az agrárok csak azt követelik, hogy az uj mezőgazdasági törvények gyakorlati hatályát várják meg, mivel a törvények tudvalevően csak most, a magyar szerződés lejártával léptek életbe.

A brünni morva gazdaságtanács ülést tartott és foglalkozott a helyzettel, amely a Magyarországgal való szerződésnélküli állapot következtében előállott. A tanács elhatározta, hogy a prágai minisztertanácshoz tiltakozást juttat el a cseh agrárpárt csökönyös magatartása dolgában, amely lehetetlenné teszi, hogy Magyarországgal uj kereskedelmi szerződést lehessen kötni. Az agrárpárt e magatartása következtében az ipari munkásságnak amugyis válságos helyzete a további munkanélküliek miatt katasztrofálissá válhat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98