Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1930 | December

A magyar-csehszlovák vámháboru első hadijelentése

A magyar-cseh vámszerződés lejárta egész Európában sokkal nagyobb föltünést és aggodalmat ébresztett, mintsem az első órákban föltételeztük s megnyugvással lehet megállapitani, hogy az európai közvélemény ebben a kérdésben a magyar álláspont mellé állott.

Egyelőre retorziós eszközök alkalmazására nem került ugyan a sor, de ha a szerződés lejárta előtt nagy mennyiségben exportált árukészletek kimerülnek, akkor nyilván igen könnyen megtörténik, hogy egyik vagy másik részről erősebb eszközökhöz is jutnak, mint az autonóm vámtételek alkalmazása.

A magyar kormánynak mindenesetre igen nyomatékos fegyver áll rendelkezésére, ha a magyar gabona és vágóállatok bevitelét a szomszéd köztársaság kormánya adminisztrativ eszközökkel próbálná megneheziteni és pedig elsősorban a cseh fabevitel vámmentességének a megszüntetése.

A külföldi sajtó véleménye szerint a nyomás, amely a cseh iparra nehezedik, sokkal nagyobb, mint a magyar mezőgazdasági termékek megnehezitése folytán a magyar termelésre előállható kár. Különösen erős visszahatása lesz a magyar vámtételek fölemelésének a cseh gyapotiparra, amely a magyarországi import 54, a porcellániparra, amely a magyar szükséglet 93 és az üvegiparra, amely a magyar piac bevitelének 72%-át födi.

A cseh ipar némi födözetet talál abban, hogy a fiatal magyar textilipar jórészét a kezében tartja, amint ezt egy osztrák szaklap bizonyos elégtétellel megállapitja. Ez a megállapitás igen különös fényt vet a magyar iparpolitika berkeibe.

Amig ugyanis a magyar gazdatársadalom nem kereshet kompenzációt abban, hogy a cseh belső piac magas árait, ha más uton nem, a csehszlovák területen megmaradt birtokai révén élvezheti, mivel a cseh birtokpolitika révén ezeket a birtokait, vagy legalább jórészüket elvesztette, addig a cseh ipar eleve gondoskodott a födözetről és résztvett a magyar területen alapitott gyárak alapitásában s ezen a réven a magyar fogyasztó filléreiből biztosit tőkéje számára kellő kamatot.

A magyar-cseh kereskedelmi viszony megszakadásának egyik igen érdekes következménye az az érdeklődés, amely a magyar piac iránt különösen a német, az angol és a belga ipar körében mutatkozik. Hiába igyekeznek a cseh iparosok azzal a keserü mondással vigasztalni magukat, hogy a vámháboru révén legalább nem veszitenek egy ideig pénzt a magyar piacon, igen könnyen lehet, hogy a versenyző iparok ezalatt a cseh iparnak ezen a százados fogyasztóterületén befészkelik magukat.

A textilipar ma európaszerte olyan sulyos helyzetben van, hogy Lancashire, az angol gyapotipar fellegvára ma olyan áldozatokra is hajlandó ugy árengedmény, mint hitelkondiciók terén, amiről évekkel ezelőtt még hallani sem akart.

Senki sem tagadja, hogy a magyar mezőgazdaságnak életbevágó érdekei forognak e konfliktusban a kockán, de épp olyan bizonyos az is, hogy a cseh ipar igen könnyen elveszitheti néhány hónap alatt ezt a piacot, amelyet hosszu századok óta látott el termékeivel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az ifjú demokraták viharos nagygyülése Az ifjú demokraták viharos nagygyülése
Az ifjú demokraták március idusa alkalmából nagygyülést hirdetettek...
Kehrling újabb győzelme Göteborgban Kehrling újabb győzelme Göteborgban
Azt lehetett hinni, hogy a magyar Vénusz sampion a néhány évvel...
Gazdasági érdekeltségünk Romániában Gazdasági érdekeltségünk Romániában
Az oláh háboru diadalmas befejezése után mutatkozott szüksége annak,...
Bonyodalmak a Balkánon Bonyodalmak a Balkánon
A szultán tartományaiból és az egész Balkán-félszigetről fenyegető...
Az uzsorabiróság első jogerős itélete Az uzsorabiróság első jogerős itélete
Az uzsorabíróság első alkalommal Bucsek Károly 27 éves vegyészmérnök...
A kereskedelem numerus claususa A kereskedelem numerus claususa
A numerus clausus diadalmasan vonul be a kereskedelem terére is azzal...
Amerikai kincsesbarlangok Amerikai kincsesbarlangok
Nemrég érdekes kimutatás jelent meg az amerikai Egyesült-Államok...
Az idegenforgalmi kormányprogram a költségvetésben Az idegenforgalmi kormányprogram a költségvetésben
A jövő évi idegenforgalmi munkaprogram szempontjából nagyfontosságú...
Bank a hitelszövetkezetek ellen Bank a hitelszövetkezetek ellen
A Horvát agrárbank, melyet a horvátországi klerikális és ellenzéki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98