Dtum
Login with Facebookk
1931 | Július

Az ellenzék

A most összeülő képviselőház elődje vérkeringési zavarokban mult ki. Véredényei elmeszesedtek és részleges gutaütést kapott. Ez az orvosi diagnózis igazolása annak a politikai igazságnak, hogy ellenzékre nemcsak az országnak, hanem a kormánynak és a parlamentarizmusnak is szüksége van. Ellenzék nélkül a népképviselet elveszti kontaktusát a közvéleménnyel, sárguló tölgyhöz hasonló, amelynek gyökerei kiszáradtak. A régi képviselőház kisszámu ellenzéke nem használta ki az erőit.

 

A megpróbáltatások és összeroppanások négy sovány esztendeje alatt még közös gazdasági programban sem sikerült megegyezniök. A városi és vidéki ellenzéki közhangulat képviselői nem tudtak őszintén kezetszoritani egyetlen kérdésben sem. Mindenki a maga kezére dolgozott. Ütköztek, de nem csatáztak. A jelszót senki sem tudta és a vezényszóra senki sem hallgatott. Beszéltek, hallgattak tetszés szerint, szavaztak, nem szavaztak tetszés szerint. Csupa vezér ült az ellenzéki padokban, egyenlő ranggal, persze nem egyenlő képességekkel. A személyi ellentétek és ellenszenvek olyan széles szakadékokat rágtak közöttük, amelyeket nem hidalhattak át közös célok és közös eszmények. Igy történt aztán, hogy az egyiknél megrendült a bizalom, a másiknál ingataggá lett a hit, a harmadiknál kételyek keletkeztek, a negyediknél alkura lépett a meggyőződés az egyéni érdekkel. Nem hibáztatunk senkit.

 

A késői számonkérés meddő és káros a politikában. Program hiján az ellenzék mindenkor siker nélkül küzdött és remény nélkül beszélt. Csak a közös program teremtheti meg a közös kötelesség érzetét. Komoly, eredményes ellenzéki küzdelem nem vívható a polgárság többségének bizalma és együttérzése nélkül. Ha a talaj nem nyujt életnedveket, a fa lombja elhervad, rügyei összezsugorodnak és előbb-utóbb kihal a törzs.

 

A polgári ellenzék talaja a nemzet. A bizalmat és az együttérzést azonban nem adják ingyen, ezt fáradságos, önzetlen, hűséges, személyes becsvágytól és indulattól megtisztult állandó munkával és csüggedten őrtállással lehet kiérdemelni, mint a kenyeret, amely mindennap elfogy és mindennap ujra kell megszerezni. Átgyurni a sok magánérdeket egy szent és hatalmas közérdekké: ime, ez volna a cselekvőerejében, nemes szenvedélyében és erkölcseiben megujhodott ellenzék föladata. Amint a hatalom érezni fogja, hogy az ellenzék valóban élő és mozgató ereje a közvéleménynek, egyenrangu tényezőnek kényszerül elismerni, különben a parlament menthetetlenül fölösleges, közköltségen nyelvelő testületté válik.

 

A magyar társadalom komorabb időket is élt. Az egyéni függetlenség önérzete ugyanígy sorvadt el a polgárok lelkéből, mint napjainkban. A nemzeti ellenzék hősies erőfeszítése mégis győzött az államilag szervezett hatalom fölött, még akkor is, amikor nem volt más fegyvere, mint egy sétabot Deák Ferenc kezében. Mert vannak nem látható valóságok és zsebre nem rakható értékek is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gárdonyi virágai és fái, az ember arca a lélek virága Gárdonyi virágai és fái, az ember arca a lélek virága
Befejezésül néhány olyan szép mondását idézem, amelyek Gárdonyi...
Babits Mihály - Baloldaliság és nyugatosság /3-4 Babits Mihály - Baloldaliság és nyugatosság /3-4
S éppen ide akarom kapcsolni mondanivalómat: mert veszedelmesen látom...
Rövidhirek a német uszósportról Rövidhirek a német uszósportról
A new-yorki uszósportról A Diana-badot lebontják Bretting vagy...
Halász Gyula: Tábori posta Halász Gyula: Tábori posta
A háborús állapot annyira állandósult, hogy hajlandó vagyok nem...
Márai Sándor regénye Márai Sándor regénye
Les Révoltés. Márai Sándor regénye. (Paris, Les Revues.) - E...
Vámbéry emlékirataiból. Vámbéry emlékirataiból.
Londonban most jelentek meg Vámbéry Ármin emlékiratai . Az angol...
A boldogult Kneipp páter A boldogult Kneipp páter
A boldogult Kneipp páter érdeme volt az, hogy ő hívta fel először az...
Fénnyel való ébresztés Fénnyel való ébresztés
Jatzó Ferenc magyar föltatláló igen elmés készüléket szerkesztett....
Vasúti baleset Vasúti baleset
Vasúti baleset Ujvidék környékén. A bolgár fejedelemnek Gömörmegyében...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98