Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

A kormány ellentámadása

A Bethlen-kormány a tényleges ellenzéki közhangulattal szemben hónapok óta csupán a lapjaiban védekezett. A védekezése nem volt szerencsés.

 

Ezen az őszi vasárnapon aztán tűzbe dobta gárdaezredeit és a legnehezebb mozsarait vonultatta föl: a kormány offenzivába ment. Jászárokszálláson a jobboldal rétora és legszuggesztivebb egyénisége, Vass József állott szembe a gazdasági leromlás okozta országos elégedetlenséggel és kiábrándulással.

 

A beszéde klasszikus szónoki remek. Először két karjába kapta a kormányzat mostohagyermekét, a lenézett, árva, kócos demokráciát és az égig emelte. Férfias őszinteséggel beismerte, hogy ő sincs megelégedve a mai demokratikus berendezkedéssel, ő is többet remél és többet akar. Ebben a fülledt és veszedelmes atmoszférában azonban a magyar nem demokrácia után kiabál, hanem okos gazdasági politikát, megélhetést, nyugalmat és jobb jövőt követel. Annyira átérezzük az idők súlyát, hogy szívesen belenyugodnánk a sorrendbe, ha valóban utat, lehetőséget, céltudatos, komoly programmot látnánk, de amikor csak szavakat hallunk, zengő, szép szavakat... amelyek gazdasági helyzetünkön az eliramló évek során mit nem változtattak.

 

Vass miniszter megrázó szavakkal fordul az erőszakos választásokon megtizedelt ellenzék felé, amiért meneszteni akarják a kormányt és fűrészelik a miniszterelnököt. Meglepő fordulat! Azért igazán nem neheztelhet senki az ellenzékre, mert a kormányt meg akarja buktatni és a saját politikai programját kivánja érvényesíteni... Ha nem ez volna a célja, föladata, hivatásának lényege, ugy a kormány mögött volna a helye.

 

A politikai etika szempontjából, ha már erről van szó, sokkal aggodalmasabb, ha a kormány pártja veszi a nagy fürészt a kezébe. A mai kormányzat alátámasztására talán nem sorakozik föl az egén osztatlan közvélemény, de Vass miniszter nyugodt lehet, hogy elszánt lélekkel, erős akarattal egy táborban talál minden becsületes magyart, ha az állami rendet, a dolgozó társadalom biztonságát fenyegetné veszedelem akár jobbról, akár balról.

 

Zsitvay miniszter Békésen mondott tüzes, érdekes, harcias beszédet. A pecsétőr bizonyos gazdasági tényezőkön suhogtatta ékesszólása ostorát, akik a rendelkezésükre álló pénzzel nem ugy sáfárkodtak, mint . ahogy kellett volna. Ha ez így van és bizonyára így is van, mert az igazságügy-miniszter mondja, nem értjük, miért a derék békési gazdáknak és nem a királyi ügyészségnek önti ki a szívét.

 

Dörgő éljenzéssel fogadjuk Zsitvay Tibornak azt a kijelentését, hogy a magyar társadalomból ki kell közösíteni mindazokat, akik a magánérdeküket fölébe helyezik a közérdeknek. De régen vártuk már ezt a kiközösítési eljárást! Lelkesedésünket kissé zavarja ugyan az a kérdés, amelyet az igazságügyminiszter nyomban ezután fölvet: hol és ki boldogult azért, mert az egységes párt tagja? Fájdalom, lapunk korlátolt terjedelme nem engedi meg, hogy erre a kérdésre válaszolhassunk. Ma nem is fontos, nem is érdemes.

 

Készek vagyunk a mult minden emlékét és a jelen minden bűnét átégetni a hazafiasság kohójában, ha a magyarok irgalmas Istene átsegíti a nehéz időkön, amelyeknél nehezebbet nem élt át ez a boldogtalan nemzedék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Vass József Dr. Zsitvay Tibor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Milyen kozmetikai szereket használt Szemző Gyula? Milyen kozmetikai szereket használt Szemző Gyula?
Szemző Gyula nyugalmazott főispánnak egy cigarettacsempészési ügyből...
Petschauer Attila „a legjobb magyar kardvívó” Petschauer Attila „a legjobb magyar kardvívó”
A Műegyetem aulájában szépszámú közönség előtt, vasárnap vívták le az...
Térey Sándor -  Feltámadás Térey Sándor - Feltámadás
Mikor ezt a kis könyvet először olvastuk végig, gyorsan és...
A luziádok népe
A rex fidellissimust elűzték, s Portugálból köztársaság lett. Ez a...
Mégsem lesz kábelvasút! Mégsem lesz kábelvasút!
A budapesti kábelvasút sok évi vajudás daczára nem lesz meg. E...
Botrányt okozott, verekedett, öreg urat pofozott az Andrássy úton egy „okleveles újságíró” Botrányt okozott, verekedett, öreg urat pofozott az Andrássy úton egy...
Vasárnap délelőtt hatalmas termetű fiatalember dülöngött végig az...
A londoni egyezmény A londoni egyezmény
1915. április 26-án titokban megkötötte Olaszország és az antant a...
Mit vesz át a Német Birodalom Magyarországtól? Mit vesz át a Német Birodalom Magyarországtól?
Kaptuk a következő levelet: „Mélyen tisztelt Szerkesztő Úr!...
I. Vienna F.C. 3:0-ra győz a Budapesti T.C. ellen I. Vienna F.C. 3:0-ra győz a Budapesti T.C. ellen
Kissé hűvös, esőre hajló időben nagyszámú közönség gyűlt egybe a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98