Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

Egy dusgazdag amerikai hölgy holnap kezdi meg Pöstyén mellett egy régi trencséni haramia elrejtett kincseinek fölkutatását

Pöstyéntől 14 kilométerre, a kaplati erdőben holnap kalandor kincskeresés kezdődik. Különös alaku sziklák mélyében rejtett barlang van itt, amelyet a nép „penezita jama”- nak, pénzes gödörnek nevez s amelyben állítólag nagy kincsek vannak elásva.

A XVIII. század derekán ezt a vidéket Koczián Jóska bandája tartotta rémületben, és amikor 1751-ben elfogták, a betyár a rengeteg rablott kincset, aranyat, ezüstöt, gyémántot ide rejtette el a barlang sziklái alá. Koczián kivégzése előtt ezt be is vallotta és vallomását jegyzőkönyvbe vette Frideczky táblabíró.

A jegyzőkönyv a családban apáról fiura szállott. Valahogyan tudomást szerzett a kincs állítólagos rejtekhelyéről egy dusgazdag amerikai hölgy, Mrs. Wally Wild de Villareal, akinek férje az egyik bányatröszt elnöke és aki a newyorki felső tízezer társaságába tartozik. Ez a hölgy szinte egész életét uton tölti és két nagy passziója van, az egyik a cigányok
életét tanulmányozni, a másik, rejtett barlangok után kutatni.

Mrs de Villareal érintkezésbe lépett Frideczky Barna özvegyével és a Frideczky – uralom mostani bérlőjével és megállapodott velük a kincs fölkutatására. Előzetesen azonban Bécsből meghívta Tüköry Jenőnét, akinek nevét forráskutató képességeiről az egész világon ismerik.

Tüköryné fűzfából vágott varázsvesszőt tartva a kezében, be is járta a kaplati erdőnek azt a sziklás részét, ahol állítólag a régi betyár kincsei vannak elrejtve és egyszerre csak megremegett kezében a varázsvessző.
- Ahol állok – kiáltott föl – fémtárgyak vannak a földben!

Ezen a helyen kezdi meg a kincsek fölkutatását a kalandos vállalkozásokért lelkesedő amerikai hölgy, aki minden munkát a saját költségén fog elvégeztetni. Ha valóban kincset talál, ez már nem lesz kizárólag az övé: egy harmadrészét a cseh kincstár kapja, a többin pedig egyenlő részben osztoznak Mrs de Villareal, Frideczkyné és a birtok bérlője.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98