Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

A javak egyenlőtlen elosztása

Veszedelmes ember került be a rendőrségre. A legényt tolvajkörökben „Lakatos Karcsi” névvel tisztelték meg valószinüleg a lakatok körüli különös szakmaértése okából. Sőt egészen bizonyosan, mert Lakatos Karcsi előtt semmi lakat nem volt lakat. Néhol brutálisan letörte, máskor pedig kitünő betörő szerszámaival tromfolta le azokat a lakatokat, amelyek ilyenformán eredeti ház- és lakásőrző hivatásukat csak hiányosan tölthették be. Ugyanilyen sorsra jutottak az ajtózárak is, melyeket szintén igen hamar tudott nyilt beszédre kényszeriteni. Ebbeli ügyességét természetesen a biróság is megfelelően méltatta. Még pedig több izben. Legutóbb négy esztendei ingyen kvártélyt és kosztot kapott a gyüjtőfogházban. Ez azonban korántsem kedvetlenitette el. Sőt már az első napon, amikor ismét szabad lélegzethez jutott, hozzáfogott a lakatok és zárak pusztitásához, miből idővel kellő folytatással már megint egész csinos kis betörési lajstrom fejlődött ki. A fogalmazó meglehetős méltatlankodással konstatálta ezt.

- Mondja csak, Karcsi, sehogy sem akar megjavulni? – szólt szemrehányón. – Alig három hete, hogy ennyi esztendei csücsülés után szabadult s már van vagy tiz lakásfosztogatás meg egyéb betörés, amit bizony, ha tetszik, ha nem, magának kell vállalni.

A kiérdemesült tolvaj könnyed kézmozdulattal felelt.

- Hagyjuk ezt – mondotta. – Nem szeretem az erkölcsprédikációkat. A tolvajnak is igaza van, mikor lop. Társadalmi feladatot teljesit. A javak egyenlőtlen elosztása kényszeriti a lopásra és ha onnan lop, ahol bőviben van, jól teszi. Megjavitja az igazságtalan elosztást. Miért ne legyen annak is valamije, akinek semmisem jutott.

- Elsősorban saját magának, ugy-e?
- Hát persze. Az a becstelen és tolvaj, aki akkor is lop, amikor már beleful a pénzbe, vagy legalább is elege van. De akinek semmije sincs, bolond, ha koplal, vagy semmiért tönkre dolgozza magát, hogy más lássa a nagy hasznot…

Igy elmélkedett Lakatos Karcsi, az öntudatos tolvaj, aki túlteszi magát a köznapi erkölcsön, akinek a büntetőtörvénykönyv nem imponál. Egy kis irás az egész, amivel az erősebbek az erősebb jogán élnek. Lecsukják tehát s leültetik rövidebb vagy hosszabb időre, anarkista ő tolvajköntösben, mint a legtöbb megrögzött tolvaj, csak nem olyan öntudatosan.

Azért természetesen ő sem ment a közönséges tolvajok közönséges fogásaitól. Akkor csipték el az utcán, amikor pont az egyik feltört lakásból kisétált. A zsebében ott volt a lopott pénz gazdája tárcájában, meg a lopott ékszer a lakásból kivitt dobozban. Mégis tagadja, hogy ott járt és lopott volna.

- Hogy miért találták meg nálam az ékszert meg a pénzt?! Nagyon egyszerü ez, - vélekedett Lakatos Karcsi – az igazi tolvaj észrevette, hogy baj van, s mellettem elsurranva, hirtelen a zsebembe rakta ezeket a dolgokat…

Mint ebből kiderül, Lakatos Karcsi nagy betörő s filozófus, de a védekezésben mégis akármelyik apró csibész is túltesz rajta.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Tüntetések Francziaországban Tüntetések Francziaországban
A franczia kormány szigorusággal hajtotta végre azt a törvényt, hogy...
Nagy meglepetésre a BBTE hölgyek nyerték a tőrvívó csapatbajnokságot Nagy meglepetésre a BBTE hölgyek nyerték a tőrvívó...
Vasárnap délelőtt a Műegyetem vívótermében rendezték meg Magyarország...
Nyáron megkezdik az új Munkaközvetítő Szociális Központ ötmilliópengős építkezését Nyáron megkezdik az új Munkaközvetítő Szociális Központ...
Varga József iparügyi és kereskedelemügyi miniszter nevéhez fűződik a...
Belházy volt az első az ötezerméteres korcsolyázó-versenyen Belházy volt az első az ötezerméteres korcsolyázó-versenyen
A fiatalon elhunyt legtehetségesebb gyorskorcsolyázónk, ifj. Levitzky...
Ausztria és a szeszkontingens Ausztria és a szeszkontingens
A magyar gyáriparosok országos szövetkezete utolsó igazgatósági...
Ékszertőzsde a Rákóczi-uton Ékszertőzsde a Rákóczi-uton
Nincstelenségem szomoru tudatában azon tépelődtem, hogy mi sorsa van...
A newyorki hatnapos verseny
A newyorki hatnapos versenynek nevezett emberkínzás végre...
Lehet-e katolikus püspök országgyűlési képviselő? Lehet-e katolikus püspök országgyűlési képviselő?
A képviselőház a napokban délután tárgyalta Csernoch János csanádi...
A technika csudái - Repülőgépek A technika csudái - Repülőgépek
A huszonegyedik századot találóan lehetne a levegő meghódítása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98