Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

Miklós román herceg ötéves szerelme és egynapos házassága, amelyet a király akaratából semmisített meg a bukaresti legfőbb bíróság

Bukarest, november 14.

Az egész világsajtót bejárta az a 24 órán belül megcáfolt hír, hogy Miklós román herceg, Károly király öccse, morganatikus házasságot kötött. Minden hivatalos cáfolat ellenére a hír igaz:
Miklós herceg megnősült, de házassága csak egy napig tartott.

Tudósítónk kinyomozta ennek a rejtélyes és regényes házasságkötésnek minden részletét, a házassági tanukkal is beszélt és a szenzációs eseményről a következőkben számol be: Miklós herceg, aki bátyjának önkéntes számkivetése alatt a regenstanács elnöke volt, egész befolyásával arra törekedett, hogy Károly király hazatérésének utjából minden akadályt elhárítson és a király trónra lépését előkészítse. A herceget ebben nemcsak a testvéri szeretet vezette, hanem az a vágy is, hogy a közügyektől teljesen visszavonuljon a magánéletbe és olyan szabadon éljen, mint akármelyik gazdag magyar. Miklós herceg már régens korában azzal a gondolattal foglalkozott, hogy feleségül vesz egy polgári származásu, ragyogóan szép hölgyet, akivel öt év előtt autóversenyen hozta össze a véletlen.

Ez a hölgy akkoriban Radu Saveanu követségi titkárnak volt a felesége. Alighogy megismerkedtek, az asszony elhatározta, hogy elválik férjétől. Ez meg is történt... Miklós herceg szerelme, akinek donna Lucie Dunitrescu volt a leányneve, a Madame Dolete nevet vette föl. Radu Saveanu a kamara akkori elnökének fia pedig egy külföldi követségre került, mert azzal fenyegetőzött, hogy agyon lövi Miklós herceget A követségi titkár annyira szerelmes volt elvált feleségébe, hogy ivásra adta magát és teljesen elzüllött, úgy hogy távoznia kellett a román diplomácia szolgálatából.

A bukaresti Filipescu -park egyik pompás kastélyban boldog évek kezdődtek. Miklós herceg majdnem minden idejét Madame Doletenél töltötte, akinek nemsokára gyermeke született.
Ettől kezdve a hercegnek megmásíthatatlan elhatározásává vált a házasság és ezt még száműzetése alatt közölte bátyjával, a királlyal. Károly király azonban ellenezte, hogy öccse, aki tulajdonképpen Románia prezumtiv trónörököse is, polgári házasságot kössön és azt akarta, hogy egy olasz hercegnőt vegyen feleségül. A király arra hivatkozott, hogy öccse nem vehet feleségül olyan nőt, akinek nemzetsége sincs, ezért Miklós herceg mindent megkísérelt, hogy menyasszonyának nemesi rangot szerezzen, sőt Rómában is lépéseket tett, hogy Madame Dolete apja, Dumitrescu ur megkapja a pápai grófságot.

Amikor Miklós herceg látta, hogy minden kísérlete, amellyel menyasszonyának nemesi rangot próbál szerezni sikertelen, elhatározta, hogy enélkül is feleségül veszi. Egy hét előtt, november 7-én délután, Ioana Lucia Dolete Packardja, amelyet Miklós herceg vezetett, megszállott egy kis román falu, Tohan polgármesteri hivatala előtt. Egy perc mulva már a polgármesteri hivatalban voltak és
a herceg az elámult polgármestert fölszólította, hogy eskesse meg őt Madame Dolete-el,
aki Tohanban született. A polgármester nem mert ellenkezni, a házasságkötés megtörtént és a házassági jegyzőkönyvet két román paraszt írta alá mint tanú, akiket a polgármester az udvarról hívott be. Bukarestben még aznap híre terjedt, hogy Miklós herceg megnősült.

A király parancsára az anyakönyvet azonnal lefoglalták és Bukarestbe vitték és a bíróság a házasságot még aznap semmisnek nyilvánította. Két sulyos formahibát állapítottak meg: Romániában a királyi család tagja csak a király beleegyezésével köthet házasságot és a házasságkötést az igazságügy miniszternek kell végeznie.

Miklós herceg nem vesz tudomást erről az intézkedésről. Boldogan él Madane Dolete-el, akit most már törvényesen hitvesének tekint...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98