Dtum
Login with Facebookk
1931 | November

Időjelző növények

Aki verőfényes tavaszi délelőttön elsétál a budai Vérmező mellett, gyönyörködhetik a pongyola pitypang rikítóan sárga virágtengerében. Az egész rét szinte izzik az aranyló virágok tömegétől, mely majdnem egészen elnyomja a fű smaragdzöld színét.

Erősen fog azonban csalódni az, aki ugyanannak a napnak délutánján akarja élvezni a mezőnek ezt a remek színpompáját. A sárga szín eltűnt s még nyoma sem maradt, a rét mindenfelé zöld. Másnap a bűvös színváltozás megismétlődik és ez azért van, mert a délelőtt felnyílt virágok délután bezáródnák és zöld felük kerül fölfelé.

A pitypang kocsányán - melyből a gyermekek láncot fűznek és sípot készítenek - helyes kis zöldlevelű fészek ül, ebben vannak az apró sárga virágok. Tulajdonképpen ez a fészek az, mely felnyílik reggel s kínálja virágainak mézét és hímporát a méheknek, lepkéknek és estére féltve eltakarja, elzárja a hűvös szellőtől.

Nyáron a katáng meg a szalmavirág és egyéb fészkes virágzatú növény mutatja a színek e csodái játékát. Amaz égszínkékbe, ez meg bíbor-ibolyába öltözik reggel, hogy délután beleolvadjon a rétség zöldjébe. A vad sárgarépa kora reggel pirosra festi a mezőt, napfelkelte után fehér lesz virágaitól a környék. A színek e játékánál talán az a pontosság csodálatosabb, mellyel a virágok felnyílnak és becsukódnak.

A tudósok meg is szerkesztették a virágórát. Aki a virágórát és a virágokat ismeri, annak a természetben nincs szüksége órára, mert a különböző virágok felnyitási és becsukódási idejéből megállapíthatja, hogy hány óra van. E tekintetben még az est sem tesz kivételt, mert vannak növények, melyek este nyitják és reggel zárják virágaikat. Mindez a növények finom hő- és fényérzékenységével magyarázható, mellyel óráról órára megérzik a hő és fény szaporodását vagy csökkenését.

A növények a levegő nedvessége iránt is nagy érzékenységet mutatnak. Akármelyik hygrométernek, páramérőnek is beválna. Ismeretesek azok a időjelző házikók, melyeknek egyik ajtaján szép időben kisétál a kisasszony, esős időben visszahúzódik és a másik ajtón a legény tűnik elő. Sok növény virága esős időben, borús napokon zárva marad, vagy a felnyílt virág hirtelen borulás vagy eső bekövetkeztére becsukódik.

Képeink a bábakalács nevű növény fészkes virágzatait mutatják. Selymesen fénylő nagy virágai csokorba kötve, vázába léve csinos szobadísznek is beillenék még akkor is, ha elszáradtak. Azért szalmavirág néven is ismeretes ez a tövises növény. Fészkei nagyon érzékenyek a nedvesség iránt. Száraz időben a fészkek nyitottak, olyanok, mint az első képen, nedves időben bezáródnak s olyanok lesznek, mint ahogy azt a második kép mutatja.


Ennek a jelenségnek éppen az ellenkezőjét mutatja a jerikói rózsa, melyet évente karácsony táján nagy reklámmal árusítanak a központi vásárcsarnokban, mint szentföldi növényt, mint olyan virágot, amely örökké él, mint a feltámadás rózsáját.

Eltekintve attól, hogy a szentföldi emlék soha a Szentföldet nem látta, hanem a középamerikai Mexikó sivatagairól kerül Németországba és onnan üzleti úton hozzánk, tehát Jerikót éppen úgy nem látta, mint ahogy nem is rózsa, mégis abban a tekintetben csodálatos ez a selagtnella nevű virágtalan növény, hogy tényleg „örökké élő” virág benyomását teszi az emberre és a feltámadás jut az embernek eszébe akkor, amikor vízbe tesszük.


A száraz gömböc ugyanis szinte szemmel láthatólag bontogatni kezdi csipkés leveleit s csakhamar teljesen kiterülnek és mint egy hatalmas cifra, rózsa, gyönyörködteti az egész az ember szemét. Ha kivesszük a vízből, kiszáradva lassanként újból gömböccé szárad.

Ezt aztán annyiszor megismételhetjük, annyiszor akarjuk, mint ahányszor a sivatagban is megismétlődik volt ez a jelenség, valahányszor vízpára, harmat vagy eső éri, majd meg kiszárad. Aki a természetet, a növényzetet figyelő szemmel nézi, az olyan tapasztalatokra tehet szert, melyet esetleg időjóslásra is felhasználhat.

Fehér Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A bábakalács virágzása Virágcsokor bábakalácsból
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A párisi léghajós-verseny A párisi léghajós-verseny
Néhány nap előtt a Szajna partján érdekes látnivalóra sereglettek...
Cellofán  tulajdonságai Cellofán tulajdonságai
Ha már letelt az előírt idő, akkor vízzel való hígítás által...
Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal tisztviselőnő Fölgyújtotta az Egyesült Izzó pénztárszekrényét egy fiatal...
Szombaton délután, a tikkadt víkend-hangulatban, mikor már egy lélek...
Rövidek Rövidek
Románia teljes elszigeteltsége a külföldtől vasárnap is tartott....
„Igazság a nyilasokról” „Igazság a nyilasokról”
Feltűnő füzet jelent meg a Szociáldemokrata Párt kiadásában...
24.000 diplomás és érettségizett fiatalember foglalkoztatása 24.000 diplomás és érettségizett fiatalember foglalkoztatása
Az elmult napok politikai eseményei sorában kétségtelenül Hóman...
Rövidek Rövidek
Mussolini a Kelet-Afrikába induló csapatokhoz: - Kijelentem nektek,...
A Szegedi VSE is bekerült az NB I-be A Szegedi VSE is bekerült az NB I-be
Az SzVSE sorsdöntő mérkőzésére nagy tömegekben vonult fel Szeged...
A ki megfeledkezett lakodalmáról.
Egyik angol falusi templomban karácsony ünnepén esküvőnek kellett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98