Dtum
Login with Facebookk
1931 | Október

A jövedelmező tejtermelés

Irta: Niklay János tejgazdasági ellenőr

Ismeretes, hogy a tehéntartásnak legnagyobb költsége a takarmányozás.
A tejtermelés költségeinek több, mint a felét teszi s innen van, hogy ha a gazda a tejtermelésben nem találja meg számitását, mindjárt takarmányozásban kezdi el a takarékoskodást. Ennek a spórolásnak rendszerint az abrak esik áldozatul. Valóban a takarmányozás a tejtermelésnél az a tétel, mellyel való takarékoskodással – ha azt célszerüen és okosan alkalmazzuk – a tej előállitását lényegesen olcsóbbá tehetjük. Azonban azt a takarékosságot sokan rosszul értelmezik. 

Ugyanis minden termelési ágazatnak, igy a tejtermelésnek is vannak állandó vagy alapköltségei (az állatokban fekvő tőke törlesztése és kockázata, épület, eszköztőke törlesztés, ápolás, gondozás, alaptakarmányozás, stb.). Ez az állandó költség jól takarmányozott, tehát bőven tejelő és gyengén takarmányozott kevés tejet adó teheneknél mindig egyforma marad. Azonban a gyenge takarmányozással a tehenet az életbentartáson felül még legfeljebb csak annyi tej termelésére képesitem, hogy a kiadásait fedezze.

De a számitó gazda nem elégedhetik meg azzal, hogy kiadásai megtérüljenek, hanem a tejtermelést jó abrakolással tovább fokozza, annak tudatában, hogy az életfenntartó alaptakarmányon felül adagolt abraktakarmány (termelőtakarmány) tulajdonképpen az, ami olcsóbbá teszi a tej előállitását, illetve a tejtermelés jövedelmezősége szempontjából a leghatásosabb.

Abrak és abrak között is azonban nagy különbség van, ugy annak árát, mint tápláló értékét illetőleg, ezért a gazdának erre is figyelemmel kell lenni. Ennek megfelelőleg álltja össze az abraktakarmány keverékét beltartalmának figyelembevételével ugy, hogy minél olcsóbba kerüljön a vele való tej előállitása. Különösen áll ez arra az esetre, amidőn a tejtermeléshez szükséges abraktakarmányokat vásárlás utján szerzi be a gazda. 

Az pedig bővebb bizonyitásra nem szorul, hogy mentől több tejet ad a tehén, annál kisebb előállitási költség esik 1 liter tejre. Ebben az esetben a tehéntartás állandó költségei egyre nagyobb és nagyobb tejhozamra oszlanak el. Mindjobban csökken ezáltal az egy liter tejre eső előállitási költség. Igy egy bizonyos határig (a tejtermelés ökonómiai határáig) egyre olcsóbb és olcsóbb tejet bir a gazda előállitani, vagyis egyre nagyobb és nagyobb jövedelem marad fenn számára. 

Ezek után világos, hogy a tehéntakarmányozásnál alkalmazott abrakspórolás a legrosszabb helyen foganatositott takarékoskodás, mert ezzel éppen az ellenkezőjét érjük el, mint amit elérni óhajtunk, mert ha rossz teheneket tartunk, vagy jó teheneinket olyan rosszul takarmányozzuk, hogy azok termelőképességüket ki nem fejthetik, akkor pazarolunk, mig ellenben jó teheneket jól takarmányozva takarékoskodunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Szepes-fivéreket sikerük alapján kiküldik a téli olympiászra A Szepes-fivéreket sikerük alapján kiküldik a téli olympiászra
A pénteki sífutóverseny után már nyilvánvaló volt, hogy...
Az élet Triesztben Az élet Triesztben
Triesztet az olasz háború kitörése óta több ezer ember hagyta el, de...
Törekvés S.E. – MTK 4:2 (2:2) Törekvés S.E. – MTK 4:2 (2:2)
A régi, tradicionális MTK – FTC mérkőzések képe elevenedett meg...
Európa egységes frontját akarják kialakitani Amerika ellen Európa egységes frontját akarják kialakitani Amerika ellen
Jóllehet, még e pillanatban nincsenek amerikai jelentések arról, hogy...
Az állatok világítása Az állatok világítása
Az embernél, aki a természet világában gyakrabban megfordult, mint a...
Kerékpár hirek Kerékpár hirek
Csillag KK rendezi az év első versenyét éppen ugy mint az előző...
A kormányzó az uj hadnagyokhoz A kormányzó az uj hadnagyokhoz
A kormányzó a Ludovika Akadémia Szent István-napi tisztavató...
Rossz a kommentár
Vass József miniszter úr, aki a nép jólétének az őre, - no ugyancsak...
Az orosz polgárháború
Az egy héten át érkezett egymásnak perczről-perczre ellentmondó hírek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98