Dtum
Login with Facebookk
1932 | December

A léghajós mentőőrség

A léghajós mentőőrség. Amerikai ízű újítás öngyilkosok és életveszedelemben forgók részére. Long Island körül az amerikai tengerparton léghajó tölti be a vízi mentőőrség szerepét. Az új mentőőrség kipróbálása teljes sikerrel járt.

A léghajó pillanatok alatt a fuldokló feje fölött van, ledobja a mentőkötelet és mentőövet s az életveszedelemben forgó embert felhúzza a gondolába. Makacs öngyilkosoknál azonban a léghajó egészen a víz színére kénytelen ereszkedni, hogy a kapálódzó öngyilkost erőszakkal kiemelhessék a vízből és a felhők között szállítsák - mennyország helyett – vissza a szárazföldre.

A mentőőr kötelet feszít ki a hajó meg a part között. Ezen a kötélen aztán egymásután partra vergődhetnek a mentőövbe bújt matrózok és utasok. Amerikában már léghajóval dolgoznak a parti mentőőrségek.

Az apró mentőléghajók állandóan készenlétben állanak a kikötőben s amint híre érkezik valami szerencsétlenségnek, tüstént a helyszínre repülnek és kimentik a fuldoklókat. Öngyilkosokat is sokszor kell ilyen módon a hullámokból kiemelnök. Nálunk még a motoros mentőcsónakoknál tartunk,  Amerikában pedig már a felhők közül ragadják ki a halálraszántakat a vízből.

Léghajókról lévén szó, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat a nagyszerű eredményeket sem, amiket az utóbbi időkben a németek híres hajójával, a Graf Zeppelin-nel az oceánrepülés terén elértek. A léghajóóriás olyan biztonsággal közlekedik a tenger felett, hogy egy idő óta rendszeres kísérleti postajáratokat bonyolítanak le vele Európa és Délamerika között.

Ez az ugyanazon az útvonalon közlekedő hajójáratokhoz képest hatalmas időnyereséget jelent, hiszen a léghajó sokszorta gyorsabb a legsebesebb expresszgőzösnél is. A hajózási vállalatok kezdenek is már félni a légi versenytárstól és egyre sűrűbben hangzanak el olyan kijelentések, hogy a tengerek utas- és gyorsárúforgalma a jövőben valószínűleg nem hajók, hanem légi járművek segítségével fog lebonyolódni.

A hajózási szakértők úgy akarnak most elébevágni ennek a veszedelemnek, hogy újfajta hajók szerkesztésén törik a fejüket, mérvek sebesség dolgában a léghajókkal, sőt repülőgépekkel is felvehetik a verseny! Ilyen hajót tervez egyebek között Jean Peyrigne de Passy gróf, hajózási szakember is, aki csak nemrég szabadult ki a Sing-Sing fegyházból, ahol büntetését ülte. Fogságideje alatt gondolta ki csodálatos hajójának terveit, melynek modelljét képünk ábrázolja.

Minden oldalról zárt, szivaralakú, valóságos „vízi Zeppelin” ez; hátul közönséges vízicsavarok hajtják, de nem úszva, mint a rendes hajó, hanem a víz színén lebegve siklik előre s torpedószerű teste óriási sebességgel fúródik előre a levegőben. Feltalálója szerint a „vízi Zeppelin”1500 utast 36 óra alatt tudna az Atlanti-óceán egyik partjáról a másikra átvinni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Léghajós mentőőrség Mentés Mentőrakéta Vizi  "Zeppelin"
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter optimizmusa Bethlen váratlan hazatérése Genfből, Bud pénzügyminiszter...
Bethlen István gróf miniszterelnök szombaton délután váratlanul...
Tüzérség a természetben Tüzérség a természetben
Az állatvilágban inkább az önvédelem, vagy az eleségszerzés eszköze a...
Az új gabona kiőrlése Az új gabona kiőrlése
A mult esztendőben julius 20-án jelent meg a magyar királyi kormány...
Heringbőség Heringbőség
Az angol partok közelében óriási idén a heringbőség. Igy Yarmouthból...
Magyarországon a Photomaton Magyarországon a Photomaton
Az autó a közlekedés lényegét változtatta meg, éppen úgy, mint a mozi...
A Postások viadala A Postások viadala
A Postások vasárnapi versenyének – mint előre jeleztük –...
Csáth Géza: A Janika. Tragikomédia két fölvonásban Csáth Géza: A Janika. Tragikomédia két fölvonásban
A szinházi év végét lehetetlen bohózatok vagy kezdők...
 A benzoesavas nátrium használata gyümölcsízek konzerválására A benzoesavas nátrium használata gyümölcsízek konzerválására
A gyümölcsízek csípős ízét a benzoesavas nátrium alkalmazására csakis...
Anglia legyőzte Skótország csapatát Anglia legyőzte Skótország csapatát
Az angol csapat változó formája – Rekordközönség –...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98