Dtum
Login with Facebookk
1932 | November

Gáspár Lajos bajuszkötőgyárost fényes nappal revolverrel megtámadta és ki akarta rabolni két züllött fiatalember

Vasárnap délelőtt izgalmas kiáltozás kavarja föl az Erzsébet körút forgalmát:
Fogják el! Tolvaj! Gylikos!

Két rendőrfőtörzsőrmester perceken belül el is fogott a Royal-szálló előtt egy nyurga 24 évesnek látszó fiatalembert, akit Dezsőnek hívnak és aki megszökött társával Gáspár Lajossal, a közismert ,,Gáspárbajuszkötők” gyártóját akarta Kertész-utcai irodájában kirabolni. Gáspár vasárnap is bement Kertész-utca 33. sz. alatt lévő gyárának irodájában, hogy ott dolgozzon és az utcára nyíló helyiség redőnyét félig lehuzta. Alig egy félórája volt ott, amikor egy kéz kívülről föltolta a redőnyt és két revolveres fiatal suhanc rontott be:
Halál fia vagy! - kiáltották. - Add ide a pénzt, mert agyonlövünk!


Gáspár nem ijedt meg, hanem dulakodni kezdett támadóival és a bejárat felé hátrált, hogy az egyik kirakatüveget betörje s a rablótámadásra így hívja föl az utcai járókelők figyelmét. Amikor a suhancok látták, hogy céljukat nem tudják elérni s a pénzt, amelyet Gáspár az irodájában tartott, nem tudják elrabolni, kiugrottak az ajtón az utcára és egyéb zsákmány híján a gyáros keménykalapját vitték magukkal, amelyet a fogasról leakasztottak.


Az egyik támadó a körút, a másik a Dob-utca felé menekült. Az elfogott Heller Dezső kihallgatása után megállapította a rendőrség, hogy állástalan kereskedősegéd, aki a Cserhát-utca 27.számu házban hívják és ugyancsak állástalan villanyszerelő.

Rajtuk kívül két nő is részt vett a rablótámadásban.
Az egyik Ötvös - Szukács Anna, aki Gáspár Lajos gyárában mint munkásnő dolgozott és ismerte a helyi viszonyokat, a másik Hajdusik Hermin, a megszökött Kozma István barátnője. A két nő, mialatt Heller és Kozma az üzletben ,,dolgoztak”, őrt állt a Kertész- utcában, hogy idejekorán jelezze, ha a rablótámadókat veszély fenyegeti. Kozma István vasárnap délután 6 órakor jelentkezett a főkapitányságon:

- Keresem a detektív urakat -mondotta – akik engem keresnek...


Nyomban megmotozták és elvették tőle a riasztópisztolyt, amelyet a rablótámadásnál használtak. Kozma szerint a támadást Heller eszelte ki és ő vásárolta a riasztópisztolyt meg a zsineget, amellyel Gáspár Lajost meg akarták kötözni...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98