Dtum
Login with Facebookk
1932 | November

Összemarakodtak a kutyabarátok az állatvédők botrányba fulladt vasárnapi közgyűlésén

Hajmeresztő vádak, mázsás gorombaságok, rendőri beavatkozás...

A finom Benczur utca őszi csöndjében tomboló hangorkán harsogott bele vasárnap délelőtt. Előkelő mágnáspalota rokokó termének ablakai rezegtek a vihartól, amely odabent bömbölt a plafonon lebegő rózsaszínű angyalkák alatt. Egy jólelkű emberekből alakult jeles egyesület, az állatvédőké tartott közgyűlést Follért Károly nyugalmazott államtitkár elnökletével és az izzó hangulatban.
a legsúlyosabb gorombaságok röpködtek állatvédőről állatvédőre – derekasan megtermett becsületsértésnek, amelyeknek a hangját az utca járókelői is meghallották odalent.

Már napirend előtt izzó volt a hangulat amikor Fleischer egyesületi tag azért támadt rá az elnökségre, mert az bevonta az egyesület bástyái közé a nyugalmazott és aktív postások jelentős tömegeit, akik egyáltalán nem fizetnek tagdíjat és csak arra valók – szerinte-, hogy az elnökségnek nyakra – főre bizalmat szavazzanak és a lelkes ellenzéket letörjék.

Bartos Árpád ugyanakkor viharos fölháborodás közepette utasította vissza a támadásokat, amelyek az egyesület hivatalos lapjában az állatvédelem”-ben a néhai Rin-Tin-Tin személyével és presztisével kapcsolatban elhangzottak.

Rin-Tin-Tinről – mondta a fölszólaló – azt meri állítani hivatalos lapunk, hogy csupán a mozirendező ügyességének köszönheti karrierjét. Márpedig, tisztelt közgyűlés, ez a nagyszerű állat többet tett világszerte az állatvédelem propagandájáért, mint ennek a lapnak egész szerkesztősége!

Élénk helyeslés kísérte a beszédet, különösen a nagyszámú hölgyek tapsoltak lelkesen és sűrűn röpködtek az elnökség felé a harcias kérdések: hogyan egyeztethető össze a hivatalos lapnak ez a lekicsinylő véleménye Rin-Tin-Tinről az állatvédői mentalitással? Ez állatvédő mentalitás? - kiáltozták minden oldalról a közgyűlés egész folyama alatt, ha valami nem tetszett az ellenzéknek.

Szemmellátható volt, hogy az ellenzék zöme a hölgyekből telik ki, akik néha sikoltozó izgalommal percekig lármáztak – míg a mungók nagyrészt összecsavarodott aggastyánok, többnyire feketébe öltözött ünnepélyes urak, akik a jobboldalon ültek egy csoportban. ,,Hisztérikák”- legyintett lenézően a hölgyek felé egy kopasz ur, kiment és becsapta az ajtót. Most már Mezei Ödön, az állatvédelmi régi harcosa beszélt, parlamentárisan püfölte az elnökséget, míg a hölgyek kórusa egyre zajosan lett.

Mezei hajmeresztő vádakat hangoztatott az egyesület égisze alatt működő kutyaotthon és kutyagondozó ellen. Elmondotta, hogy penzióba adott macskák után hosszú hónapokon keresztül fizettetik a penziódíjat, amikor a cirmosok már régen kimúltak a rossz bánásmód következtében.

Dr. Kovács – a kutyaszanatórium főembere – olyan utasítást adott az ápolónak, hogy egy kimúlt cica helyett adjon valami hasonlót a gazdájának. Ne mondja, hogy kedvence nincsen többé az élők sorában és ha akadékoskodna, magyarázza meg neki, hogy a cica azért változott meg, mert vedlés alatt szőrt cserélt.

A hölgyek rettentő zajjal, a fölháborodás elemi erejű kitöréseivel követik Mezei beszédét. A kormánypárt oldaláról viszont gunyos megjegyzések röpködnek. -,,Mi van ezen nevetni való”- kiabál magánkívül Mezei.- Igazi állatvédők ilyenkor a zsebkendőjüket veszik elő és sírnak!”
Az igazi állatvédők, különösen a hölgyek, valóban ezt cselekedték: elővették a zsebkendőjüket és sírtak. Amikor azután Mezei rátért arra, hogy a kutyapenzióban majdnem mindegyik ápolt szopornyicát kap a piszok és a durva bánásmód miatt, egymásután sikoltottak föl, a szemüket
törölgetve.
- Szopornyicát!... ó, szörnyűség!
Csakhogy ez még semmi – folytatta az ellenzék szónoka. A szegény kutyusok alá nem adnak tiszta szalmát, holott a szopornyica ragályos betegség. ,,A szalma drága -szokta mondani dr. Kovács- kutyát pedig százszám lehet kapni. Az olcsóbb!” A kormánypárt közbeszólásai és az ellenzék viharzása közben – az elnöki viharcsengő egyre szól!- mondja el két artistafoxi bus történetét, majd zokogó hölgyek kórusától kísérve, előadja, hogy egy kétesztendős kutya farkát és fülét vágták le vérzéselállító óvóintézkedések nélkül, amire a kutya elvérzett...”


Főzze meg pörköltnek a kimult kutyát mondta dr. Kovács az ápolónak – és adja oda a macskáknak, majd megeszik.- Hazugság – üvölti a Kovács-párt egyik korifeusa a háttérből-, hazugság!- Egy vörösképű, hatalmas termetű öreg ur fölugrik és ő is rekedten kiabálja:- Hazugság, hazugság!- Az ellenzék zokog, az öklét rázza, méltatlankodik, a sápadtarcu agg elnök a csengőt rázza, a fölvonult rendőrök rohamara készen állnak amikor Zeőke Antal képviselő áll fől és rámordul a gunyosan mosolygó kormánypártra:

-Állatvédők önök? Ez állatvédő mentalitás? (Általában: folyton ezt a mentalitást emlegetik!) Az állatok szenvedését nevetség tárgyává teszik? Fölhívom a rendőrséget, hogy indítson vizsgálatot!
Erre az ügyeletes rendőrkapitány pattan föl mérgesen az asztal mellől:
-A rendőrséget nem lehet fölhívni, csak fölkérni!
Ezen aztán eldisputálnak néhány percig. Nem tudják eldönteni, miben maradjanak: fölhívni vagy fölkérni?

A legnagyobb vihar közepén kiáltatja ki az elnök Payr Hugó képviselőt társelnökének, de az ellenzék a szavazást törvénytelennek tartja. ,,Figyelmeztetem Payr képviselőtársamat – harsogja Zeőke – közel ne jöjjön ehhez az egyesülethez!”
Ezek nem állatvédők -kiabál egy hölgy.- Önök állatkínzók egyesülete.

Röpködnek a rendreutasítások. Az elnök előterjeszti a kormánypárt bizalmi indítványait, amire Molnár Jenő szerkesztő név szerinti szavazást kér. Őrült zavar kerekedik. Zeőke Antal legalább ötször fölszólal , az öreg elnök megzavarodva szavaztat, majd ujra szavaztat olyasmire, amit már megszavazottnak jelentett ki, amit már megszavazottnak jelentett ki. Végül az ellenzék pfujozva és tombolva vonul ki a teremből, de a szomszéd helyiségben tovább lármáznak Idelenn lehetetlen tovább tárgyalni, a küszöbről kiabálnak be, a kormánypártiak hozzájuk sietnek, élénk gesztikulálások közben vitatkoznak, már-már tettlegességre kerül sor.

Egy ur torkaszakadtából kiabál a hölgyekre:
,,Adien, adien!” Egy stentori hang ezt süvölti: A kutyákat már eléggé szeretik, szeressék már egymást is!
A rendőrkapitány ugrik most az asztalhoz, megrázza a csengőt és így kiált:
- Az elnök ur nem tudja fönntartani a rendet, tehát a rendfönntartást én veszem át és kivezettetem azt, aki nem viselkedik csöndesen.
- Úgy? Rendőri karhatalom az ellenzék ellen? Ez az állatvédő mentalitás? - kiabálják a küszöbről. Azután előretolnak, belöknek a terembe két egyszerűen öltözött embert és egy asszonyt
- Itt vannak a bizonyítékok!- üvölti az ellenzék a küszöbről. - Ezek majd elmondják! Ők kínozták az állatokat parancsszóra.
- Elcsapott alkalmazottak!- kiabál a kormánypárt.- Nem ér a szavuk semmit!
A rendőrkapitány intésére markos rendőrök ugranak a széksorok közé és kituszkolják a ,,bizonyítékokat” Az előszobából látják ezt az ellenzékiek és kórusban kiabálják: Egy önérzetes fölügyelőhelyettes felelősségre vonja az egyik hölgyet, aki állítólag a rendőrséget megsértette.,,Igazolja magát!”- mondja a rendőr, amire az elegáns öltözött és nagyon csinos dáma magából kikelne védekezik:
Vágfalvi Quittner Ervinné vagyok. Majd bepanaszolom a főparancsnoknál.
Végre a kapitány megy oda és leinti a rendőrt, hogy ne törődjön azzal, amit a hölgyek kiabálnak. De a rendőrök most már kordonszerűen állnak, nehogy a zajongók bejöjjenek ujra a terembe, ahol alig van már 15 ember.

Két óra elmult, amikor a közgyűlést üres teremben befejezik és az előcsarnokban zajongó ellenzék kitódul ez utcára. A kormánypárt korifeusait még itt sem hagyják békén. Csak rendőri asszisztenciával tudnak közgyűlést tartani! - kiáltoznak izgatottan a háborgó ellenzékiek.

Két távozó öreg ur után így kiabálnak a hölgyek a Benczur-utcán:
- Ott mennek az állatok kínzói!
.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Némethy Jenő tréningje Némethy Jenő tréningje
Némethy Jenő az idén tréningjében nagyobb súlyt fog helyezni az 1500...
A piacon A piacon
A piacon a kereskedelem még valami ősi formában, tarka, festői...
Mesterséges jóidő Mesterséges jóidő
Amerika a csodák hazája, onnan érkezik mindenféle különös felfedezés...
Élénk sportélet a városligeti műjégpályán Élénk sportélet a városligeti műjégpályán
Az idén a tavalyinál is nagyobb élet uralkodik a városligeti...
Hármas halálos ítélet Hármas halálos ítélet
A pestvidéki esküdtbíróság deczember 7-ikén éjjel három halálos...
Amerika tuljutott a depresszió mélypontján Amerika tuljutott a depresszió mélypontján
A Wall Street irodáiban a statisztikusok két hét óta izgatottan...
A galiciaiak A galiciaiak
Mostanában megint sok szó esik róluk. Ők a kirakati tipusai ama...
Angol atlétikai bajnokságok Angol atlétikai bajnokságok
Az Angol atlétikai bajnokságok legszenzációsabb eredménye kétségkívül...
Egy millió volt feszültség Egy millió volt feszültség
Amerikában állították elő ezt az óriási feszültséget. Három...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98