Dtum
Login with Facebookk
1933 | Augusztus

A rosszul begombolt mellény

Új kísérlet-e vajjon az a diplomáciai hadjárat, amely Riccioneban fordulópontjához ért, miután a római tanácskozások és a Párizs-Róma között lefolyt beszélgetések során a döntő előkészítése megtörtént? Igen is, meg nem is. 

A dunai államok problémája olyan régi,
mint a békeszerződések, amelyek a mai rendet a Duna völgyében megteremtették. Az angol békedelegációnak nem volt egyetlen tagja sem, kezdve a mindenható főnöktől, Lloyd George-tól, a legfőbb gazdasági szakértőig, Keynes tanárig, s a legfiatalabb titkárokig, aki ne hadakozott volna kézzel-lábbal a monarchia gazdasági egységének megbontása ellen. Ezeknek a titkároknak egyike, Nicholson, nemrég megjelent könyvében leírja a drámai harcot, amelyet az angolok a Clemenceau-Masaryk-Pasics-terv megvalósítása ellen vívtak. 

A harc hiábavaló volt, nem a józan ész, hanem a három aggastyán akarata érvényesült s amit az öregek főztek, azt ma a szerencsétlen fiatal nemzedék kénytelen kikanalazni. Kísérlet történt bőven a hiba kijavítására, a brucki tanácskozásoktól a strésai konferenciáig, az eredmény azonban minden esetben siralmas volt. A rosszul begombolt mellényt, amint Deák Ferenc Schmerlingnek megmondotta, előbb végig ki kell gombolni s csak azután lehet újból begombolni.

Az elmult másfél évtized világosan bebizonyította, hogy minden kisérlet, amely nem nyúl bele a probléma alapvető elemeibe, kudarcra van ítélve. Kudarcot vallott a Schober-Curtius-féle terv, amely az osztrák-német gazdasági egység körül próbálta csoportosítani a dunai államokat, összeomlott a Tardieu-féle kísérlet, amely francia pénzügyi vezetés alatt kívánta csoportosítani a kisantant államait, Ausztriát és Magyarországot, rövid vonaglás után kimúlt Georges Bonnet strésai terve is, s nagy kérdés, sikerre vezet-e Mussolini terve, amely egyrészről a kisantant, másrészről Ausztria és Magyarország kapcsolatában keresi a kivezető utat. Ebben a mai bonyolult helyzetben jósolni nagyon kockázatos feladat, annyit azonban már ma is meg lehet állapítani, hogy a Mussolini-féle terv sikere nem a római, sem a párisi kabinettől, hanem Berlintől és Prágától függ. 

A római kormány a dunai államok, elsősorban Magyarország és Ausztria gazdasági erejét a saját politikai céljai érdekében még komoly áldozatok árán is növelni hajlandó. A francia diplomácia szintén politikai célok érdekében, kész pénzügyi áldozatokat is hozni, hogy a kisantant s Ausztria és Magyarország között erősebb kapcsolatok keletezzenek.

Ahhoz azonban, hogy a Mussolini-féle terv sikerüljön, kettő kell: az egyik, hogy a német birodalom lemondjon arról, hogy a Duna völgyében keressen kiutat gazdasági imperializmusának és megnyissa ma lezárt kapuit a dunai államok mezőgazdasági terményei előtt. Ez egy. A másik, hogy a csehszlovák köztársaság feladja eddigi politikáját és élelmiszerszükségletét ne Kanadában s az Egyesült Államokban, hanem közvetlen szomszédjainál szerezze be.

A nagy problémának természetesen számtalan elágazása van, rengeteg részletkérdés megoldása kell, hogy minden általános rendezést megelőzzön, de azzal tisztában kell lennünk, hogy a német piac s a csehszlovák fogyasztók nélkül a régi gazdasági egyensúly alig fog helyreállani azon a területen, amely a Kárpátoktól az Adriáig terjed s amelyen huszonöt évvel ezelőtt felejthetetlen rend és nyugalom és jólét uralkodott.

A probléma tehát, amelynek megoldását ma a Duce erélyes kezébe vette, gazdasági és politikai kihatásaiban messze meghaladja mindazokat a kérdéseket, amelyeket eddig megoldani nem sikerült. Nemcsak mi magyarok, hanem szomszédaink is titkos reménnyel tekintünk Róma felé, hogy annyi hiábavaló próbálkozás, annyi szomorú kudarc után az olasz nemzet vezérének talán mégis sikerül kigombolnia a rosszul begombolt mellényt, amelynek minden bajunkat és nyomorúságunkat köszönhetjük.
Kiss Dezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Lotz-kiállítás A Lotz-kiállítás
Február 14-ikén délután öt órakor nyílt meg Lotz Károly műveinek...
Megkerültek a szélhámosnő kincsei Megkerültek a szélhámosnő kincsei
Megírtuk, hogy a rendőrség elfogta Freiberger Szeréna nemzetközi...
Tóth Lajos nyerte Magyarország tornászbajnokságát Tóth Lajos nyerte Magyarország tornászbajnokságát
A fennállásának ötvenéves fordulóját ünneplő Budapesti Torna Club...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Korábban csakis az őszieket volt szokás üszög ellen csávázni, de ma...
A versenyzők vándorlása A versenyzők vándorlása
A versenyzők vándorlása, mely az evezősök körében eddig csak a...
Bezárt tartománygyűlések Dalmácziában és Galícziában Bezárt tartománygyűlések Dalmácziában és Galícziában
Az osztrák belviszonyokra jellemző az a sietség, melylyel a...
Honvédek gazdasági tanfolyama Honvédek gazdasági tanfolyama
Több európai államban tettek kisérletet arra, hogy a katonákat...
Egy megtébolyodott magyar ötvös lángész hamisított remekműveket adott...
Feldúlt idegzetű, lélekben és testben összetört férfi fölvételét...
Elfogtak egy áldetektívet Elfogtak egy áldetektívet
Schwarcz János 25 éves foglakozás nélküli fiatalember, aki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98