Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1932 | Március

Hogyan fogadja Belgrád a Tardieu-tervet?

A gabona-monopólium megbukott Jugoszláviában
Belgrád, március 28.

Vasárnap utaztak vissza Budapestre Balkányi Kálmán és Vértes Emil, akik a Nemzetközi Vásár előkészitésére időztek Belgrádban. A magyar kiküldöttek beszéltek Szrszkics belügyminiszterrel, aki kijelentette, hogy a Vajdaságból a magyar fővárosba készülő vendégeknek készséggel fog utlevelet adni.

– Szivem szerint – mondotta a miniszter – a személyforgalom teljes fölszabaditása mellett volnék, de mint legfőbb rendőri hatóság, közbiztonsági és egyéb államérdekeket is kénytelen vagyok tekintetbe venni.

Balkányi és Vértes belgrádi utjukat arra is fölhasználták, hogy megismerjék vezető közgazdasági tényezők véleményét a dunai államok gazdasági összefogásáról. Az egyik legnagyobb gyár tulajdonosa, Vada Ilics, aki a jugoszláv-magyar bizottság elnöke, kijelentette, hogy szép volna ez a terv, csak nem látják világosan az eszközeit. Tomisics Juraj, a kiviteli intézet vezérigazgatója a következőket mondotta:

– Az öt dunai állam, amelyeket Tardieu össze akar hozni, tőkepénzest kapna társul, akinek természetesen érdeke, hogy az adós államok necsak a kamatot tudják visszafizetni, hanem nyereségrészesedést is adjanak a közös üzletből. A tőkeszegény dunai országok friss életerőt kapnának a tőketranszfuzió által.

Ne felejtsük azonban, hogy három agrár- és két tulnyomóan ipari államról van szó.
Ezért én a megoldást nem abban látom, hogy gazdaságilag összecsapjuk a két tökéletesen különböző államcsoportot, hanem az árucserét kell kollektive ugy megszervezni, hogy ezek az államok le ne konkurrálják egymást és közös árpolitikát folytassanak. A problémát tisztán organizáció kérdésének tekintem és ezért gyorsan megvalósithatónak tartom.

A magyar kiküldöttek utazása előtt tudósitónk beszélt Balkányi Kálmánnal, aki a következőket jelentette ki:
– Kellemes benyomásokkal, háromnapi érdekes ittartózkodás után hagyjuk el Belgrádot. Sok emberrel beszéltünk, aktiv és volt miniszterekkel, kereskedővel, földbirtokossal, gyárossal. Mindenütt nemcsak udvarias, hanem szeretetreméltó fogadtatásban volt részünk.

Érdeklődtem azon kormányzati intézkedések felől, amelyek itt az adósok javára készülnek. Ugy tervezik, hogy minden földmüves, akinek birtoka 30 hektárnál kisebb, adóssága konvertálását kérhesse. Ha a biróság ezt elrendeli, a fizetéseket 10%-os kamat mellett 10 évig terjedhető időtartamra osztják be. Érdekes a törvényjavaslatnak az a része, amely az ingatlan értékének 80%-án fölül stornirozza a paraszt tartozásait.

A termelés értékesitése terén a gabonamonopólium belföldi vonatkozásban megszünik, nagy elégtételére azoknak, akik kezdettől fogva nem biznak az állami gabonaértékesitésben. Demetrovics földmüvelésügyi miniszter a belföldi buza- és lisztforgalmat teljesen szabaddá teszi. A kivitel számára vett buzáért az állam 160 dinart fog fizetni. A felét készpénzben, a másik felét bonban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A folyékony kő A folyékony kő
A betonról minden ember tudja, hogy olyan kemény, mint a kő, mikor...
Los Angelos a város, melyről legtöbbet beszélnek Los Angelos a város, melyről legtöbbet beszélnek
Az Egyesült Államokban Los Angelos Kalifornia fővárosa, az a hely,...
Egy munkásjóléti intézmény Egy munkásjóléti intézmény
Az egyesülésben rejlő hatalmas erőnek és a nép jóléte érdekében...
Ily László A Reggel-hez intézett levelében megnevezi az Erzsébetvárosi bombamerénylet tetteseit Ily László A Reggel-hez intézett levelében megnevezi az...
A kommün utáni kaoszban nem egy ember volt, akit megszéditettek az...
Apróságok Apróságok
Genfben a napokban elfogtak egy Biditte nevű anarchistát, a kinél...
Uj kormánya van Jugoszláviának Uj kormánya van Jugoszláviának
Zágrábban a horvát kérdés áll az érdeklődés középpontjában. Egy...
Fischer Tibor, a nehézsulyu birkózás egykori világbajnoka percekig kérlelt egy krakélert a villamoson, hogy ne sértegesse Fischer Tibor, a nehézsulyu birkózás egykori világbajnoka percekig...
Fischer Tibor budapesti épitési vállalkozó, aki tiz esztendő óta...
Natália volt szerb királyné áttérése Natália volt szerb királyné áttérése
Natália volt szerb királyné Francziaországban csakugyan áttért az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98