Dtum
Login with Facebookk
1933 | Január

A gyermek idegességéről 2. rész

Az idegek épségbentartása érdekében gondosan meg kell válogatni a gyermekek táplálékát. A gyermeknek csecsemőkorán túl is hosszú ideig tej legyen a legfőbb tápláléka. Reggelire mindig csak tejet kapjon, sohasem kávét vagy teát. A kávé az idegeknek nagy mérge, úgyszintén a tea is.

Egyébként kevert legyen a gyermek tápláléka: állati és növényi eredetű. Az utóbbiból azonban több jusson, mint az előbbiből. Hússal nagyon bőven etetni a gyermeket nem tanácsos. Még kevésbé tanácsos azonban a gyermeknek szeszes italt adni.

Hogy milyen károsan hat az alkohol a gyermek szervezetére és főképpen az idegeire, az következtethető abból a tapasztalati tényből, hogy azok a gyermekek, akiket szeszes italokhoz hozzászoktattak, sokszor szenvednek súlyos idegbajokban. Az éjjeli fölijedés, a virtustánc, sőt a nyavalyatörés is kifejlődhetik a krónikus alkoholmérgezés következtében a gyermeknél.

A későbbi idegességnek vesszük elejét, ha a gyermeket idejekorán hozzászoktatjuk ahhoz, hogy válogatás nélkül megegye mindazt, amit elébe adnak. A gyermek kötelességének ismerje az étkezést és ne élvezetnek tartsa, melyben tetszése szerint válogathat.

A gyermekek idegességének fejlesztéséhez sokban hozzájárul a helytelen irány is, melyet a legtöbb szülő gyermekei nevelésénél követ. Egyik túlságosan szigorúan, a másik nagyon is enyhén bánik el a gyermekével. Mind a kettő azután bajt okoz. A túlszigorú nevelés csirájában megöli a gyermeki kedélyt, zárkózottá, életunttá, embergyűlölővé teszi a gyermeket. A mindent elnéző szeretet elbizakodottá, szeszélyessé, akaratossá teszi őt.

Még jobban elősegíti az idegesség kifejlődését a gyermeknél, ha kénytelen végignézni naponta szülei idegességének nyilvánulásait. Olyan lesz a gyermek idegrendszeri élete, amilyen volt az a légkör, melyben fölnevelkedett. Ha a nevelő gondjaira van bízva a gyermek, gondosan kell ügyelni arra, hogy az illető ne legyen ideges, mert az ilyen idegbajos nevelő átszármaztatja idegbetegségét a gyermekre. Idegbaj nagyon ragadós.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az anya szoptatja gyermekét A gyermek táplálása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98