Dtum
Login with Facebookk
1933 | Július

A magyar gyümölcs ünnepének vasárnapja Kecskeméten

Kecskemét, július 30. 

Negyvenfokos hőségben ünnepli a hirös város világraszóló dicsőségét: a kecskeméti barackot, amelynek színe-javát rakta ki az ámuló pesti szemek előtt. A környék gazdái maguk is gyönyörködve járkálnak vasárnap délelőtt ezen a csodálatos kiállításon, amely mintha igazolni akarná a földművelésügyi miniszter megnyitó szavait: Európa csemegésboltja legyen Magyarország és ennek a csemegésboltnak Kecskemét legyen egyik kirakata!

A kecskeméti gazdák azonban, akik büszkék arra, hogy ez az egyetlen magyar város, ahol nincs munkanélküliség és ahol négy pengő napszámot fizetnek az exportra kerülő gyümölccsel dolgozó munkásoknak, tele vannak panasszal. Kecskemétnek az ország leggazdagabb gyümölcstermelő városának az a baja, hogy drága a trágya! A kecskeméti futóhomok rengeteg trágyát emészt fel, hogy meg tudja teremni földje büszkeségét, a kecskeméti gyümölcsöt. A trágyáért azonban, amelyért a kecskemétiek vagónonként 40 pengőt fizetnek a tétényi sertéshizlalónak – negyvennyolc pengő a fuvardíja. 

Ezt a költséget a kecskeméti gazdák nem is tudják viselni és ezért van, hogy míg 1926-ban még 2960 vagón trágyát vásárolt a város, ebben az évben csak 210 vagón, a mult évben pedig csupán nyolcvan vagón trágyát hozattak Kecskemétre. Ez a takarékosság nem fogja emelni a kecskeméti talaj termőképességét! A kecskeméti országraszóló barackkiállítás résztvevőinek és látogatóinak az az egyhangú kívánsága, hogy a kormány sürgősen és hathatósan segítsen ezen a bajon, amelytől a magyar csoport egyik büszkeségének egész jövője függ.

Vasárnap délelőtt kultúrvonat érkezett Budapestről ezer utassal. A kiállítási csarnok egész nap zsúfolva volt az érdeklődőkkel. Vasárnap délelőtt József főherceg jött is autón a szárnysegédével, Drehr századossal és mise után megtekintette a kiállítást. Szabó Iván kormányfőtanácsos, a gazdasági egyesület elnöke üdvözölte a főherceget, aki mindent alaposan végignézett, számos kiállítóval elbeszélgetett, majd autón visszatért Budapestre.

Kállay Miklós földművelésügyi miniszter, aki a kiállítást szombaton délelőtt megnyitotta, szombaton a környékbeli tanyákat kereste fel, megnézte a város szikrai szőlőjét. Vasárnap hajnalban 3 órakor Kállay miniszter bejárta a híres kecskeméti gyümölcspiacot, majd néhány exportőrnek a telepét kereste fel. Vasárnap délelőtt Simai Károly polgármesterrel és Dömötör Lajos polgármesterhelyettessel kiment Bugacpusztára, onnan pedig gépkocsin Szegedre utazott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hozzászólás az Egyke kérdéséhez Hozzászólás az Egyke kérdéséhez
Nem vagyok az Egyke hive, hiszen négy gyermekem van, mégis meglep...
Tőzsdeadó és naptárbélyeg Tőzsdeadó és naptárbélyeg
A hétfőn megnyilt negyedik országgyülési ülésszak ama részének, mely...
Zeppelin ujabb kudarcza Zeppelin ujabb kudarcza
Zeppelin grófot, a hirneves német feltalálót állandó kudarcz kiséri....
VI. György és Lebrun közölte a Németországgal való békekötés feltételeit VI. György és Lebrun közölte a Németországgal való békekötés...
VI. György angol király a belga király és a holland királynő...
A Stromfeld-ügy tárgyalása A Stromfeld-ügy tárgyalása
Ma reggel kilenc órakor folytatta a hadbíróság Stromfeld vezérkari...
Ottó főherczeg temetése Ottó főherczeg temetése
November 6-án temették nagy udvari és katonai gyászpompával Ottó...
A pozsonyi A pozsonyi
Bácskai László kassai keresztényszocialista munkást az ottani...
A Nemzeti Hadsereg bevonulása A Nemzeti Hadsereg bevonulása
A római légiók és Napoleon gránátosainak lépése alatt rengett...
Herczeg Ferenc emlékezései Herczeg Ferenc emlékezései
A napokban megjelent Herczeg Ferenc emlékiratainak első kötete. Nem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98