Dtum
Login with Facebookk
1933 | November

Béke készül Ausztria és a Harmadik Birodalom között

Bécs, november 26.
Két politikai beszéd hangzott el vasárnap, az egyiket Winckler, volt helyettes kancellár, a másikat a bécsi német követ mondotta és mindkét beszéd nemcsak békét kíván, hanem jósol is Ausztria és a Harmadik Birodalom között.

 

Winckler a nemzeti rendi arcvonal villachi nagygyűlésén beszélt és a következőket mondotta:
- Nem kergetjük a nemzeti szocialisták délibábjait és ellenezzük módszereiket. Mindamellett a német birodalom, mellett állunk és nem engedjük magunkat eltávolítatni a német kultúra köréből. A békétől nem vagyunk oly messze, mint ahogy némelyek hiszik. Lehetséges a béke, anélkül, hogy Ausztriában belpolitikai változás történne és szilárd meggyőződésem, hogy a német birodalommal rövidesen normális viszonyba fogunk jutni, mert erre nemcsak nekünk, hanem a birodalomnak is szüksége van.


A német követ vasárnap protestáns, a világháborúban elesett és a bécsi temetőben nyugvó német katonák sírjánál beszélt. Azok az átmeneti jelenségek - mondotta – , amelyeknek ma tanui vagyunk, fájdalmasan érintenek minden németérzésű embert, de sohasem szoríthatják le a német nép két részét arról a közös útról, amelyen a nagy történelmi mult és az azonos célokért számtalan csatatéren együttesen ontott vér vezérli őket.


A kibékülés lehetőségére enged következtetni Dollfuss kancellár vasárnap tartott beszéde is. Ausztria függetlenségét – mondotta a kancellár – mindenképpen meg fogjuk védeni. Békéről beszélnek a két ország között és Európa mai zavaros helyzetében mi vagyunk az utolsók, akik a békét ellenezzük.


Hajlandók vagyunk áldozatokat is hozni ezért, csak egyet sem áldozhatunk fel, Ausztria szabadságát és önállóságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98