Dtum
Login with Facebookk
1934 | Augusztus

Ma dől el Eszterházy Tamás vagyonának sorsa

A hitbizományi bíróság Pápán tárgyalja „ Magyarország legnagyobb adósának „ pörét, a tárgyaláson a gróf hitelezőit 90 ügyvéd képviseli

Magyarország legnagyobb adósának ma nagy napja van. Vagyonának sorsa dől el a mai napon, amikor Pápán a Hitbizományi Bíróság ítélkezik, mi történjen azzal a birtokrésszel, amelyet hitbizományból az adósok, részbeni kielégítésére a kormány felszabadított.

Eszterházy Tamás másfél év előtt kétmilliónégyszázezer pengő tartozásának rendezésére négyezer hold hitbizományi föld és az Eszterházy uccai palota felszabadítását kérte a hitbizománytól és kérését a kormány teljesítette. A felszabadítás után a Hitbizományi Bíróság tudomásul vette, hogy a felszabadított birtokot a gróf száz hitelezője kapja meg, de Eszterházy Tamás máig sem volt hajlandó a birtok átruházásához szükséges telekkönyvi okiratokat aláírni.

Ezért néhány nap előtt gróf Széchenyi Károly és dr. Oroszy Géza ügyvéd, akik együttesen négyszázötvenezer pengőt követelnek a gróftól, az igazságügyminiszterhez fordultak azzal a kéréssel, kötelezze Eszterházyt, hogy a hitelezőknek a hitbizományból kiszakított vagyonrészt adja át. Az igazságügy-miniszter a veszprémi törvényszéket, mint Hitbizományi Bíróságot a kérdés letárgyalására utasította.

A bíróság ma ül össze Pápán a hitbizományi zárgondnokság épületében és a tárgyaláson 90 ügyvéd jelenik meg Eszterházy Tamás hitelezőinek képviseletében.

A hitelezők egy része azonnali döntést akar, a másik része várakozó állásponton van...Az egyik nagy hitelezőnek, gróf Széchenyi Károlynak külön garanciája is van Eszterházy gróftól, aki ugyancsak Pápára utazik a döntő tárgyalásra. Az ifjú mágnásnak egyébként kilenc kastélya van, köztük a százhetvennégy szobás pápai és a nyolcvanhat szobás devecseri kastély, de ezidő szerint mégis albérlő az Istenhegyi út 40. számú villában.

A villa bérlője gróf Wenckheim Lajosné, Hoffmann Pálma Mici. Itt lakik albérletben Tamás gróf, francia szakácsával, komornyikjaival és tizenegy kutyájával...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98