Dtum
Login with Facebookk
1934 | Július

A szivarozógép

- Hát ez már meg miféle csodabogár? - kérdi elhülve az olvasó. Szivarozógép? Mi szükség van ilyesmire? Hiszen a mai nehéz időkben az ember örül, ha a szivart maga szívhatja el, nemhogy még gépre bízza. Mi ez? A technika legújabb vívmánya talán? Akkor erre a mintára bízvást egy ebédelő-gépet is lehetne konstruálni, mely az ember helyett gőzerőivel pillanatok alatt elfogyasztja a töltöttkáposztát.

Nos, ennyire nem veszélyes a dolog. A szivarozógép egy jámbor tudományos szerkezet, mely nem akarja az ember elől elszívni az illatos havannákat, hanem pusztán a szivarok minőségének és nikotintartalmának megvizsgálására használják.

A szivarozógép folyadékokkal teli lombikok és közlekedőedények sorozata s az egyik üvegedény tetejéről üvegszipkába ágyazott gumiszopóka nyúlik ki. A megvizsgálandó szivart belehelyezik a gumiszopókába, a csövekben légritkítást idéznek elő s aztán rágyújtanak a szivarra. Az ördöngös masina vidáman pöfékelni kezd, a füst magasan kígyózik a levegőbe s a lombikokban levő folyadék gyorsan megzavarosodik.

Íme, ezek a folyadékkal telt lombikok helyettesítik az emberi tüdőt a gépben. A kísérlet eredménye bizony meghökkenti a dohányost, amint az almasavhoz, citromsavhoz kötött nikotin lerakodik a folyadékban, valamint az ammóniák, mely az égés terméke. Mindez a salak és ártalmas anyag a szivartszívó ember tüdejében rakódna le.

Ez az érdekes gép, mely a berlini Birodalmi Egészségügyi Intézet dohányvizsgáló osztályán dolgozik, a szó szoros értelmében úgynevezett próbaszívásokat végez. A gép segítségével állapítják meg az egyes szivar- és dohányfajták nikotintartalmát és vegyi összetételét. Bizony, itt látja legjobban az ember, mennyi salak és káros anyag kerül a dohányzással a szenvedélyes dohányos tüdejébe.

A szivarozógép teljesen ugyanolyan föltételek mellett szívja el a szivart, mint az emberi tüdő s így elsősorban a füstöt tudják ellenőrizni. A dohányzás ártalmait illusztrálja ez a gép. Meri nemcsak a nikotin, hanem más ártalmas salakok is veszélyeztetik a füsttel át ember egészségét.

Hogy milyen veszélyes méreg a nikotin, azt legjobban jellemzi az az egyetlen adat, hogy már 4 centigram halált okoz belőle. A Birodalmi Egészségügyi Intézet statisztikái szerint a nikotinmérgezésben szenvedő emberek 60%-a nem is tudja, hogy mi a baja. Szédülést érez, nyálkiválasztása fokozódott, erősen izzad, arca betegesen sápadt, igen gyengének érzi magát, pulzusa rendetlen, lélekzése igen nehéz. A véredények betegségeinek nagy részéi is valószínűleg a nikotin túlzott élvezése okozza, gyakori tünet a részleges színvakság s a látásélesség csökkése is.

Még szerencse, hogy a nikotin egy jórésze megsemmisül a szivar parazsában. Most világpropagandát akarnak indítani a dohányzás leküzdésére. Hiába azonban minden. A szájból való füstölés évezredes szenvedély Európában és hiába minden mozgalom és ellenpropaganda hiába a szivarozógép rengeteg lerakódó salakjának elriasztó képe. Már a bronzkorban pipázott az emberiség, igaz, hogy nem dohányt, hanem csak martilaput.

Vajjon hányan átkozták el azóta Jean Nicot francia követet, aki 1660-ban magával hozta Amerikából a dohány magjait Franciaországba. Bizony méltó büntetése volt ennek a vakmerő franciának, hogy nevét éppen az általa behozott méreg, a nikotin megjelölésével örökítette meg a történelem.

Évi 1400 millió kg. a föld egész dohánytermése. Ilyen irtózatos mennyiségű dohányt füstöl el az emberiség. S aki a szivarozógép üvegtüdejének egyetlen szivartól való bemocskolódását látta, az el tudta képzelni, mit árt a dohányzás az emberiségnek.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szivarozógép A szivarszivó gép által elszivott szivarok csutkái, amelyekből a szakértő megitélheti a szivarok minőségét Szivar válogatása és címkézése a lágymányosi dohánygyárban A gépszivar előkészítése a lágymányosi dohánygyárban Dolgozó nők a lágymányosi szivargyárban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Egy város, amely egy ásvány nevét viseli Egy város, amely egy ásvány nevét viseli
Az oroszországi Ural-hegységben van egy város, amelynek Aszbeszt a...
Széll Kálmán Kossuth körleveléről Széll Kálmán Kossuth körleveléről
Az alkotmánypárt elnöke Széll Kálmán a követekző kijelentéseket...
II. József angol szemmel
S. K. Padover angol történész nemrég megjelent könyve II. Józsefről a...
Than Károly Than Károly
Egyik legutóbbi számunkban mutattuk be olvasóinknak tudományos...
Nagy utczai vasúti szerencsétlenség New-Yorkban Nagy utczai vasúti szerencsétlenség New-Yorkban
Február 16-án este New-York városban szörnyű baleset történt, mely...
Szomory Dezső: A rajongó Szomory Dezső: A rajongó
Érdekes, hogy ezzel a két szerzővel egyszerre találkozunk egy...
Háda Jóska bekapta a döntő gólt… Háda Jóska bekapta a döntő gólt…
Vasárnap délben tartotta esküvőjét a magyar válogatott kapusa. Amikor...
Japán hadikészülődése Oroszország ellen Japán hadikészülődése Oroszország ellen
Kelet-Ázsiában a helyzet napról-napra veszedelmesebbnek mutatkozik....
Uralkodók ékszerei Uralkodók ékszerei
Vilmos német császár egy keskeny aranykarpereczet visel; az orosz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98