Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1934 | Június

A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, a nappalok hosszúsága

Egészen másként áll a helyzet Belgiumban, ahol szintén a nyugateurópai időszámítás van érvényben. Belgium keleti részében, tehát például Lüttichben több mint 20 perccel siet a világosság Londonnal szemben, tehát március 21-én Lüttichben nem 6 órakor nyugszik le a Nap, hanem körülbelül 5 óra 40 perckor.

Lüttich és Írország között a különbség egy óra, Írországban mindig egy órával hosszabb a délutáni világosság, mint Belgium keleti részében. Kisebb mértékben fennáll ez a törvényszerűség Belgium egész területére és azt mondhatjuk, hogy Belgiumra nézve a zónaidőszámítás bevezetése a délutáni világosság szempontjából hátrányos.


Még szélsőségesebb különbségek vannak a középeurópai idő zónájában. E zóna középvonalához a nagyvárosok közül Prága van legközelebb. Tőle például Svájc egész területe nyugatra esik, tehát egész Svájc területén későbben nyugszik le a Nap, holott az óra azonosan jár a prágaival. Prágában március 21-én körülbelül 6 órakor nyugszik le a Nap, de Genfben, mely tőle mintegy 9 fokkal esik nyugatra tehát egész 6 óra 36 perckor.

Magyarország egész területe keletre esik Prágától, tehát egész területén korábban nyugszik le a Nap, mint a középeurópai idő középvonalában. Debrecen például 7 fokkal van keletre a 15. foktól, tehát minden fokra 4 percet számítva, körülbelül 28 perccel nyugszik le a Nap korábban.

Így Genf és Debrecen között 64 perc a különbség. Genfben ugyanazon óraállás mellett mindig 64 perccel későbben nyugszik le a Nap, tehát 64 perccel hosszabb a délután, mint Debrecenben. Békében a történelmi Magyarország területén még nagyobbak voltak a különbségek a még inkább keletre fekvő Erdély miatt: Brassóban kb. 80 perccel volt a délutáni világosság mindennap rövidebb, mint Genfben.


Anglia tehát, mely nyugatra esik a zóna középvonalától, kedvező helyzetben van Belgiummal szemben, mely keletre esik tőle. Svájc, de ugyanúgy Nyugat-Németország, Nyugat-Itália kedvező helyzetben vannak Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, mert nyugatra vannak a középeurópai zóna délkörétől, míg Magyarország és Lengyelország keletre esik.

Anglia Belgiummal szemben, Svájc Magyarországgal szemben az állandó nyári időszámítás kedvező helyzetében van külön nyári időszámítás nélkül is. Belgiumban délután 6 órakor mindig sötétebb van, mint Angliában délután 6 órakor, Magyarországon délután ugyanígy mindig sötétebb van, mint Svájcban.

Anglia és Svájc a zónaidőrendszer haszonélvezői, Belgium és Magyarország a zónaidőrendszer adófizetői. A zónaidőrendszernek tehát a maga rendkívül értékes előnyei mellett lényeges hátrányai is vannak és például Magyarország a délutáni világosság elvesztésével tehát a korai sötétséggel, továbbá a mesterséges világítás nem csekély többköltségével a zónaidőrendszer állandó adófizetője.

Angliában és Svájcban nyári időszámítás nélkül is majdnem olyan hosszúak a délutánok, mint Magyarországon volnának a nyári időszámítással. A kultúrnépek nagy világosságéhségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Anglia is, Svájc is e kedvező helyzetük dacára a nyári időszámítást is rendszeresítették.

Most már elképzelhetjük, hogy mennyre sajnál egy angol vagy svájci kultúrember bennünket, ha arra gondol, hogy Magyarországon nyáron - ahol nincs nyári időszámítás - mindennap majdnem két órával van korábban sötét, mint Angliában vagy Svájcban, ahol nyári időszámítás is van.

Ha a fenti törvényszerűséget általánosítani akarjuk, azt mondhatjuk, hogy minden zónakörzet területének a zóna középvonalától nyugatra eső részei világosságban nyernek, a keleti területek világosságban veszítenek Magyarország és még inkább Lengyelország a középeurópai körzetnek keleti részéhez tartozik, tehát világosságot veszít, Svájc a nyugati részhez tartozik, tehát világosságot nyer.

Románia, valamint Bulgária a keleteurópai idő délkörétől nyugatra esik, tehát a zónaidőszámítás Romániára és Bulgáriára is kedvező.

Időszerű tehát, hogy a zónaidőrendszerhez tartozandóságunk kérdését felülvizsgáljuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Világóra a földgömb térképével Világóra a városok nevével Világóra Világóra a mellényzsebben
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A jövő évi költségvetés és a közgazdasági kérdések A jövő évi költségvetés és a közgazdasági kérdések
Míg az országgyűlés szünetel a miniszteriumban szakadatlanúl folyik a...
Az első magyar pokolgép Az első magyar pokolgép
A hazai bünkrónika lapjait ritkán festi véresre egy-egy...
Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek a frankügyben Conan Doyle, Bernard Shaw és Jules Romain levelet irtak A Reggel-nek...
Az angol imperialista politika tollvivője, Conan Doyle, a modern...
Farkas Antal Jama - fotós Farkas Antal Jama - fotós
Az elbizonytalanodás tisztító állapota - részletek a Fény - a halál...
San Marco titka San Marco titka
A hatalmas, klasszikus tér és a bizantin Szent Márk templom szerves...
A budapesti evezős Európa-bajnokság A budapesti evezős Európa-bajnokság
Délután félhárom, a Margithídon feketéllik a tömeg. Kíváncsi...
Gróf Nyáry Gyulát házasságszédelgés miatt följelentette egy osztrák nevelőnő Gróf Nyáry Gyulát házasságszédelgés miatt följelentette egy osztrák...
A följelentés előzménye egy botrány, amely nemrégen az utcán...
A fényképészet csodái A fényképészet csodái
Daguerre korától máig, óriási haladást tett a fényképészet. A hajdani...
Budapest birkózóbajnoksága Budapest birkózóbajnoksága
A Törekvés SE délelőtt és délután a régi képviselőház nagytermében...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98