Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer , az országok csatlakozása

Tudjuk, hogy nálunk nem akkor delel a nap, amikor az óra 12-t mutat, hanem előbb. Ugyanez a helyzet tőlünk északra és délre. Prágában és Szicíliában már összeesik a Nap delelése a 12 órával, Svájcban viszont félegy felé jár az idő, midőn a Nap delel. Ez az időrend a nemzetek közötti érintkezés, illetőleg közlekedés érdekében alakult ki.

Ha minden városban akkor volna 12 óra, midőn ott a Nap delel, akkor minden városban másként mutatna az óra, még inkább minden országban és így lehetetlenné válna a közlekedés. Ezért nagyon helyesen az államok abban állapodtak meg, hogy az egész földtekét elméletileg 24 időzónára osztják. Az időzónák középvonalai a 15-tel osztható délkörök lettek, melyeknek idői egymásután következve a szomszédostól pontosan egy órával különböznek.

Az országok legnagyobb része átvette a hozzá legközelebb eső zóna idejét. Így született meg Európa nyugati részén a nyugateurópai idő, melyhez Anglia, Franciaország, a spanyol félsziget és Belgium csatlakozott. E rendszer kiindulópontja a London melletti Greenwich, a rajta keresztül haladó délkör zérussal van jelölve.

Innen 15 fokkal keletre van a 15-ös délkör, a közép-európai időzóna középvonala, ennek idejét vette át a többek között a Skandináv-félsziget, Németország, Svájc, Itália, Lengyelország és az egész volt monarchia. Még tovább keletre van a 30-as keleti hosszúsági fok, mely Szentpéterváron és a Duna-delta előtt halad át, ennek idejét vették át egyebek között Románia, Bulgária és az északi kis államok.

Vizsgáljuk meg, hogy a ránk nézve értékes esteli világosság szempontjából hogyan változtak a viszonyok az egyes országokban a zónaidő rendszerével. Ha Angliát vesszük szemügyre, úgy látjuk, hogy az ország legnagyobb része Londontól, illetőleg Greenwichtől nyugatra esik, tehát az ország legnagyobb részében a Nap későbben nyugszik le, mint Greenwichben, a rendszer középpontjában.

Az óra ellenben mindenütt ugyanazt az időt mutatja. Ez a különbség Írországban 40 percre növekszik. Március és szeptember 21-én tehát Londonban pont 6 órakor nyugszik le a Nap, de Írország nyugati részén körülbelül 6 óra 40 perckor.

Ez az eltolódás megmarad az egész év folyamán, Írországban mindig 40 perccel hosszabb a délutáni világosság, mint Londonban. Kisebb mértékben megvan ez az eltolódás Anglia túlnyomó részében s így azt mondhatjuk, hogy a zónaidő bevezetése Angliára rendkívül előnyös, mert a délutáni világosságot meghosszabbította.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Világóra a városok nevével Világóra a földgömb térképével Világóra a mellényzsebben Világóra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98