Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

Harminc éves az OMKE

Az Országos Magyar Kereskedelmi Egyesülés vasárnap tartotta 30. közgyűlését, amelyen a kormányt Tormay Géza államtitkár, a miniszterelnököt Traeger miniszteri tanácsos képviselte. Magyar Bertalan üdvözölte a kormány képviselőit, majd így folytatta:
– Ez a 30 év a földrengések és világégések korszaka volt, politikailag és gazdaságilag egyaránt. 1914-től 1924-ig nemcsak gúzsba kötik a kereskedelmet, de a pénzromlással járó drágaságért is a kereskedelmet akarják bűnbakul odaállítani. A magyar kereskedelem elszenvedte és kibírta e vérzivataros időket.

A harmadik decennium – 1924-től 1934-ig – sem hozta meg a békét:
a fegyverek zajának elültével megindult a népek gazdasági háborúja. Az új országhatárokon megjelentek a behozatali korlátozások drótsövényei és kínai vámfalai és megszólalnak az egymás ellen irányított dömping messzehordó ágyúi és a kontingensek és prémiumok gyilkos fegyverei. A magyar közgazdaság történetében a túlzó elveken felépült autonóm magyar vámtarifa ellen a magyar parlamentben egyedül Sándor Pál veszi fel a küzdelmet. Emellett a túladóztatás ellen is küzdenünk kellett. A kereskedelem helyzetének igazi javulását csak a gazdasági liberalizmus hozhatja meg.

Ezután Drucker Géza köszöntötte olaszul az olasz vendégeket,
akiknek nevében Pinchetti képviselő válaszolt. Tormay államtitkár kimentette a megjelenésében gátolt Fabinyi minisztert, majd Éber Antal a Kereskedelmi és Iparkamara nevében üdvözölte a harmincéves OMKÉ-t. Kifejtette, hogy a háború előtt 132 lakosra, a csonkaországban 70 lakosra esik egy-egy állami alkalmazott.

Az állami igazgatás racionalizálását emberséges nyugdíjazással
kell megoldani. Végül hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi érdekképviseletek fúziójának megoldására a leghivatottabnak az OMKÉ-t tartja. Radó Rezső, a debreceni kamara főtitkára, a vidék nevében üdvözölte a jubiláló OMKÉ-t, majd Sándor Pál emelkedett szólásra.

– Nehéz volt – mondotta – a GyOSz és az OMGE mellé beilleszteni az OMKÉ-t,
úgy, hogy a kereskedelmet méltóképpen képviselje és tekintélyét emelje. A kereskedelmi érdekképviseletek fúziója tekintetében az OMKÉ-nak személyi kikötései nincsenek, minden tisztség betöltésére fehér lapot ad.

Batkányi Kálmán igazgató terjesztette be ezután jelentését
és ennek kapcsán az adósvédelem kérdéséről szólott. Vértes Emil alelnök az idegenforgalomnak a vidékre való kiterjesztését tartja szükségesnek. Engel István (Miskolc) panasz tárgyává tette, hogy amikor sok legális kereskedő nem tud fabehozatali engedélyhez jutni, akkor az egységespárt részéről házalnak és azt ígérgetik, hogy aki belép a pártba, fabehozatali engedélyt kaphat.

Országh Sándor, Salzer Lajos (Győr), Mondschein Béla,
Kálmán Andor, Neustadt Miklós, Salgó Sándor, Lukács Miklós, Vermes Gábor, Blumenthal Béla, Deutsch Pál felszólalásai után Magyar Bertalan elnök bejelentette, hogy az OMKE Hegedűs-érmét az idén Vészi József, a Pester Lloyd főszerkesztője kapta meg. Augenfeld Lajos és Horváth István főtitkár felszólalása után a közgyűlés egyhangúlag megválasztotta a megüresedett tisztségekre jelölteket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98