Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

A balkezesség, a jobbláb

A legtöbb ember jobblábas. Már a héthónapos gyermeknél mutatkozik a két láb eltérő használata s a különbség kétéves korban már kifejezett. A legtöbb ember a jobb lábbal rúg, ezzel ugrik el, ezzel „kezeli” a pedált, forduláskor ezzel ad lendületet, korcsolyázásnál ezzel ügyesebb, stb. A zongora, meg az autó pedálszerkezete is jobblábasokhoz mérten van csinálva. Természetes, hogy a jobblábasság megállapítása sem könnyű, s a használt próbák szigorúan bírálandók.

A lábak keresztbevetésének módja, a székre föllépés, az indulattól dobbantás, pl. egyáltalán nem értékesíthető, de számít ezzel szemben az, hogy melyik lábával védekeznék valaki támadó kutya ellen, melyik lábával piszkál meg valamely, földön fekvő tárgyat, stb. Hogy a katonák miért lépnek ki bal lábbal, mely kérdés még Kant-ot is foglalkoztatta, máig is vitás. Valószínű, hogy a fegyver jobb vállon hordása teszi célszerűvé.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a jobbkezesek 95 % -a jobblábas, a balkezesek 75 %-a ballábas. Mikor a balkezest a nevelés jobbkezessé hangolja át, igen sok esetben a lábak használatát is megváltoztatja, nemcsak azért, mert a jobb kézzel végzett műveletekhez a jobb lábnak megfelelő használata tartozik, hanem azért is, mert – mint látni fogjuk - az áthangolással magában a központi idegrendszerben zajlanak le olyan változások, melyek az egész agyfélteke és az egész megfelelő testfél működésének átalakulását jelentik.

Nyugodt álláskor az ember rendesen csak az egyik lábára helyezi a súlyt, s bár egészen megbízható adatok nincsenek, bizonyosra vehető, hogy a legtöbb jobbkezes ember a jobb lábán áll. A jobb cipő talpa rendesen gyorsabban kopik.

Nyilván a lábak különböző használatával függ össze az a jelenség is, hogy a tájékozódás nélkül haladó ember, éppúgy, mint minden állat, önmagába visszatérő pályát jár be. A végtagok hosszának különbsége (a bal rendesen valamivel hosszabb) a jelenséget nem magyarázza s inkább azt kell föltennünk, hogy a haladó ember másképen lép a jobb, mint a bal lábbal, amennyiben a jobb lábbal lépéskor némi kis jobbra csavarodást is végez.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kéz regénye A kéz regénye
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98