Dtum
Login with Facebookk
1934 | Február

A balkezesség, a jobb és bal közötti különbség

Kir. Magyar Természettudományi Társulat 1932 november hó 18-án tartott Estélyén elhangzott előadás.

A jobb és bal megkülönböztetése a mindennapi életben tehát érzés dolga. Valami belső érzéssel különbséget teszünk testünknek látszólag részarányos két fele között és meg tudjuk érteni, hogy a részarány talán testek két egymásnak tükörképszerűen megfelelő alakban fordulnak vagy fordulhatnak elő. Ez az érzés vagy ennek tudatos felfogása azonban a különböző embereknél nagyon különböző élességű.

Vannak, akiknek semmi érzékük sincs a jobb és bal közötti különbség fölfogására és épp úgy nem értik, hogy mért adnak az emberek egy és ugyanazon dolognak kétféle nevet, mint ahogy a színvak nem érti, hogy egy és ugyanazt a bizonyos színt miért mondja a többi ember egyszer zöldnek, máskor pirosnak. De ahogy a színvak megtanulja, hogy a falevelet zöldnek, a szegfűt pirosnak célszerű mondani, úgy a jobb-bal érzéketlenségű ember is megtanulja, hogy az oldalak közt különbséget tegyen.

Minél bizonytalanabb valakiben a jobb-bal érzés, annál inkább kell emlékképekhez kötnie az oldalak megkülönböztetését. Az ilyenek mindig arra gondolnak: „melyik kezemmel szoktam írni?” „melyik lábbal kellett a tornaórán kilépni?”, stb. Egészen logikus volt az egyszeri regrutákat a „széna-szalma”-eljárással tanítani a jobb és balra.

A jobb és bal érzése, belátása, tudata merőben független az egyén oldalasságától, vagyis attól, hogy a mindennapi használatban lényeges különbséget tesz oldalai között. A legtisztábban jobbkezes ember éppoly érzéketlen lehet, mint a világgal szakadatlan küzdelemben álló balkezes. A szellemi képességek színvonala nem mértékadó.

A legkiválóbb mathematikai művek rajzaiból is kitűnik néha, hogy a szerző nem érzi a jobb és bal különbséget. Helmholz világéletében nem volt tisztában a jobb és ballal. Felső iskolák tanulói közt 16-20 % jobb-bal érzéketlenséget találtak. Az agyvelő bizonyos betegségeiben elvész a jobb-bal érzés valószínűnek mondják, hogy központja az agyvelőszöglet tekervényében (gyrus angularis) van. (Bonhöffer.)

Annál csodálatosabb, hogy, mint ismeretes, az állatok is megkülönböztetik a két oldalt. Az ökör szóról érti a csálét és a hajszot, a kutya idomítható a szavakkal irányításra. Az állatlélektani kísérletek rendkívül meglepő adatait azonban igen nagy óvatossággal kell értelmezni.

Kiderült ugyanis az, hogy a „választút” kísérletekben egészen alacsonyrendű állatok, pl. a földigiliszta vagy kerticsiga teljes határozottsággal megtanulnak különbséget tenni a jobb és bal között; a földi giliszta még akkor is, ha idegrendszerének központi részeit kioperálták.

Ezekben a kísérletekben az állat egy T-alakú út középső szárán indul; az egyik oldalra kanyarodva jutalmat kap, pl. valami nekivaló csemegét, a másikon büntetésben részesül, pl. villamos ütést kap. Egészen csodálatos, hogy az állatok mennyire megtanulják a válaszúton a helyes irányba fordulást, pedig ennek előfeltétele 1. emlékezet, 2. a jobb és bal megkülönböztetése.

Az első követelmény nélkülözhetetlen, a második helyét azonban pótolhatják esetleg nekünk megfoghatatlan érzékelések, melyek az egyik oldalon „veszélyt” jelentenek s így az állat cselekvését irányítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kínzókamra, ahol életünkre vigyáznak,. próba alá vett vasúti alkatrészek Kínzókamra, ahol életünkre vigyáznak,. próba alá vett vasúti...
Nem érti, persze. Nos, megnyugtatásul elmagyarázom magának, miért nem...
Vásár és piac Vásár és piac
Ökör, legjobb minőségben 340-390, kivételesen 420, közepes 250-325,...
A Kormányzó kolozsvári szózata A Kormányzó kolozsvári szózata
Boldogan köszöntöm Kolozsvárról Erdély visszatért országrészeit....
Nyilatkoznak az FTC országos úszóversenyének győztesei Nyilatkoznak az FTC országos úszóversenyének győztesei
Az FTC kétnapos országos úszóversenye megmozgatta az úszósport...
Villamos távolbalátó Villamos távolbalátó
A távolbalátás kérdése szintén a jövő zenéje. A modern ember ugyanis...
Teniszezőink 3:2 arányban kikaptak az olaszoktól Teniszezőink 3:2 arányban kikaptak az olaszoktól
Asbóth – Cucelli 6:4 A szombaton abbamaradt Asbóth –...
Évi 0.5-5%-ot törleszt a gazda – Németországban Évi 0.5-5%-ot törleszt a gazda – Németországban
A gazdaadósságok rendezésének megoldását őszre várják. Igen érdekes...
Nemzetközi mérkőzés: FTC – WAF (Bécs) 3:2 (3:0)
Az osztrákok felett aratott őszi sorozatos győzelmet ma folytatta az...
Pécsett a szerbek bezáratják a munkakerülőket Pécsett a szerbek bezáratják a munkakerülőket
A Pécs városát megszállott szerb csapatok parancsnoka egy rendeletet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98