Dtum
Login with Facebookk
1934 | November

A hasbeszélés, a hangképzés

Ha valaki el akarja sajátítani a hasbeszélés tudományát, úgy az említettek figyelembevételével következőképpen kell eljárnia:

Legelső feladatként a mormogást sajátítsa el, mert ez a hang teljesen hátul a gégében képződik és azt a benyomást kelti, mintha messziről keletkezne. Majd az „a” magánhangzót kell a már előbb felsorolt módon képeznie.

Minél mélyebben a gégénél formáljuk a hangot, annál messzebbről jövőnek és minél közelebb a szájnyíláshoz alakítjuk, annál közelebbről tűnik fel. A gyakorlatok fárasztóak, ezért helyes eleinte rövidebb időt szentelni a tanulásnak. Igen nehéz az ajakhangok, a „p, b, f, v”, elsajátítása, mivel az ajaknak mozognia nem szabad. Tehát a kezdetleges hasbeszélők igyekeznek elhagyni azokat a szavakat, melyekben sok ajakhang fordul elő és még a gyakorlottabbak is lehetőleg kerülik az ajakhangokat.

Miután azonban még sem lehet teljesen elhagyni mindazokat a szavakat, melyekben „p, b, f, v” előfordul, ezért a nyelv segítségével pótolják azokat. A hasbeszélők egyébként rendszerint bajuszt és szakállt viselnek, mivel a bajusz és szakáll leplezi az ajak kis mozgását. Esetleg szájban tartott cigaretta is segít rejteni a csekély rezgést.

Tekintve, hogy a legjobb fül sem képes némi távolból megállapítani a hang eredetét, kellő arcmozgással a hasbeszélő könnyen megtévesztheti az embereket. Mindenesetre nehezebb egy kis szobában félrevezetni a hallgatókat, mint egy teremben. Gyakorlatlan hasbeszélő, ha kisebb helyiségben beszél, rögtön felismerhető.

Egyes hasbeszélő azonban különösen színpadon teljes sikert arathat. , mivel az alsóbb néposztály inkább a gégénél formálja a szavakat, míg a műveltebbek tisztábban beszélnek és a hangokat egészen elől a szájnyílásnál képezik. Tehát természetesen egyszerűbb egy földmíves hangját észrevétlenül utánozni, mint egy kulturált emberét.

A tehetséges hasbeszélő két-három különböző hangot képes visszaadni. Ha a hasbeszélő ügyes artista is, akkor egész színdarabot eljátszhat. Fellép egyedül a színpadra és úgy tesz, mintha a pódiumon elrejlett társaival beszélgetne, akik kérdéseire válaszolnak. Mozgásával, arcjátékával, kérdésekkel és feleletekkel azt a látszatot kelti, mintha többen tartózkodnának a színpadon. Közben saját természetes hangját is hallatja és miután a hasbeszélésnél a hang ½ -1 oktávval magasabb, mint a normális beszéd, a hallgatóságot legtöbbször meggyőzi.

Varietéknél gyakran emberekhez hasonló mozgó bábokat is vesznek igénybe a hasbeszélő partnereként, ezeknek azonban igen tökéletesen elkészítetteknek kell lenniök, mert a hasbeszélő szavait megfelelő arc- és testmozgással kísérik.

Az első ilyen mozgó bábot már 1770-ben használta Mengen báró Bécsben. Ha a hasbeszélő igen nagy gondot fordít arra is, hogy midőn a báb helyett szól, látszólag figyelő hallgatóként szerepeljen, úgy sikerül publikumát mindinkább félrevezetnie.

Érdekes, hogy bár a hasbeszélés ősrégi időktől fogva szokásos, a közönséget a tehetséges artista még ma is legtöbbször megtéveszti és a varietéknek állandó kedves száma marad a hasbeszélés mutatványa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Méregkeverő asszonyok délvidéken Méregkeverő asszonyok délvidéken
A déli vidéken, Temesmegyében egyre tartanak a mérgezések miatt...
Mánuel exkirály Mánuel exkirály
A portugálok volt királyáról, II. Mánuelről szól e rövid nóta. Az...
Reggeltől délig a rendőrség panaszfelvevőjében Reggeltől délig a rendőrség panaszfelvevőjében
Egyik kerületi kapitányság panaszfelvevő hivatalát, amelyikbe a...
Hazafias legyen-e a történelemtanítás? Hazafias legyen-e a történelemtanítás?
Az iskolákról lévén szó, emlékezzünk meg a franczia gimnáziumi...
A fogtechnikus csalásai A fogtechnikus csalásai
Rosenfeld Ármin 26 éves fogtechnikus megvette Balog Dezső...
Gazdasági Kis Tükör Gazdasági Kis Tükör
A nagy mezőgazdasági reformjavaslat, amelyet a miniszterelnök...
Hány tiltott műtétet végzett dr. Márk István?
A Badacsonyi – út 18. sz. házban dr. Márk István nőorvos...
Kilátások az uj football évre Kilátások az uj football évre
Mindenekelőtt örömmel kell megállapitanunk, hogy az uj egyletek a...
Az FTC országuti futóversenye Az FTC országuti futóversenye
Vasárnap délelőtt és délután folytatta az FTC sorozatos II-od...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98