Dtum
Login with Facebookk
1934 | Október

Interjú Csortossal

,,Több jussom van bármelyik színház színpadához, mint a bennülő igazgatónak”
mondja Csortos Gyula, aki a..Jó éjt, Muki”-t játssza az Erzsébetvárosi Színházban

Jó éjt, Muki!

Vígjáték három felvonásban.
Főszerepben a magyar színpadok büszkesége:
Csortos Gyula

Ezt az Erzsébetvárosi Színház hirdeti, ahol közvetlenül a szegedi Ember tragédiájának Luciferje után a Jó éjt, Muki Mukiját játssza Csortos...És a fejkendős, micisapkás nézők között sűrűn tűnnek fel a dupla galléros és puhakalapos nézők is, belvárosi és budai őslakók, akik nemcsak Szegedre utaztak le Luciferért, de hajlandók most Mukiért is eljönni...

A két előadás szünetében Csortos kicsit fáradtan ül az öltöző karosszékében, de a szeme csupa tűz és a beszéde- híres, mély hangú, vontatott beszéde-most gyors és szinte vadul fiatalos.
Fekete pincérruha van rajta és apró, huncut bajusz. Beszéd közben néha tükörbe néz és pödör egyet a bajszán.


-  Igen-mondja előredőlve a karosszékben-az egyéniségem sok embernek nem tetszik. Azt mondják, nyers vagyok, goromba vagyok, paraszt vagyok. De aki leül velem egy félórára beszélgetni, megváltoztatja a véleményét. A támadások viszont többnyire olyanok részéről érnek, akikkel nem vagyok hajlandó szóba állni.- Pár pillanatig hallgat
- Csak önérzetes vagyok. Így nevelt az apám...- Azután halkan sóhajtja:- Nem tudom...nem tudom...Hazudnak, rágalmaznak?- Csattan fel ismét három hanggal magasabban.
-  Valahol azt írták rólam, hogy itt is primadonnáskodom, hogy az igazgató tegnap előtt erélyesen rám szólt és el akarta venni a szerepet.- mosolyog:- Egy hét óta nem is láttam az igazgatót. Nem is olvasnám ezeket a támadó cikkeket, de elhozzák nekem. - Keserűség vegyül a hangjába.-Azért olvassak újságot, hogy naponta találjak egy személyeskedő cikket..- még komorabban:
-  Nagyon szomorú, hogy 30 éves múlt után ilyen hangon lehessen velem diskurálni!
-  És itt?,-kérdezzük.-Igen, hiszen tudjuk: kedves, derék emberek ezek és lelkes publikum...De mégis ...kicsit... kicsit messze van nem?
-  Nem! Nagy elődeimre gondolok, Dérynére és a többiekre. Akik ekhós szekéren jártak faluról falura. Ha kell, én is vándorbotot fogok és viszem magammal a kultúrát és a művészetemet. És a publikum, - biztos vagyok benne- utánam jön majd, mint ahogy ide is utánam jött... Vegyék tudomásul: több jussom van bármelyik színház színpadához, mint a bennülő igazgatóságnak!...A direktor kedvéért még senki sem ment be egy színházba...Engem nem lehet büntetni! Én játszani fogok, mert játszani akarok!

És pödör egyez a bajuszán. Azután halkan, nagyon mélyről azt mondja:
-  Bocsánatot kérjek?..Most, 30 ilyen év után, deresedő fejjel?...Nem, azt nem teszem..

Csöngetnek. Kezdődik a Jó éjt, Muki. És eszünkbe jut az Angliai Erzsébet Fülöp királya és a Naplemente....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98