Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1935 | Augusztus

A főiskolai világbajnokságok atlétikai versenyei

Angol hölgy nyeri a zárónap első világbajnokságát

A hölgyek már ott állnak a startnál. Izgatottan ássák a startgödröt. A starter vezényszavára, elhelyezkednek a vonalon. A pisztoly eldördül és a világ legjobb gátfutó diáklányai neki rugaszkodnak a távnak.

Az angol Whitehead kap legjobban lábra. Már az első gáton vezet az alacsony termetű, szőke, angol leány és fölényes győztesként fut át a célon. Mögötte a német Dempe, majd az utolsó métereken feltörő Vértessy Katalin következik.

A 80 méteres női gátfutás főiskolai világbajnoka tehát: Whitehead Anglia 12.6 mp. 2. Dempe Németország 12.9. 3. Vértessy Katalin Magyarország 13 mp. 4. Krölss Németország. 5. Nagy. Magyarország. 6. Schlottmann Németország.

A megafón már játssza is az angol királyhimnuszt. A tribün és állóhely ünnepélyes vigyázz állásba merevedik. Az angol kisasszony a „győztesek” emelvényén könnyezve hallgatja a himnuszt és átveszi Sztankovics Szilárdtól a győztesnek járó plakettet.

Ezután a 4x100 méteres staféta előfutamaihoz készülődnek. Az első előfutamban egy lett, egy magyar, egy német és egy francia staféta indul. A közönség figyelme a francia néger Carlton féle fordul. A magyar stafétában Nagy Géza kezd. Amikor az első előfutam elindul, kiderül, hogy a néger messze van Metcalfa és Tolan klasszisától.

Az első előfutamot a magyar csapat nagy fölénnyel nyert. Idő: 42.3 mp. A második előfutamban Japán, Litvánia, Csehszlovákia, Anglia csapatai indulnak. A japánok csapatában a távolugró világbajnok Tajima is fut. A második előfutamot a japánok nyerik.

Az angolok vezettek először, de az utolsó váltás után Suzuki remekül futott és csapatát az első helyre hozta fel. A japánok ideje: 48.2 mp. A döntőbe jutott Magyarország, Németország, Franciaország, Japán, Anglia és Csehszlovákia csapata.

A magasugrásban már a bemelegítésnél tartanak a versenyzők. A kezdő magasságot a résztvevők kihirdetése előtt már ugrották is. A két japán figyeli legjobban a közönség. Tréningruhában, könnyedén ugranak. Stílusuk egészen különös. A szakértőket nagyon meglepi Asakuma ugrása.

A kis japán a megszokottal ellenkező irányban fordul el a léc felett. Természetesen nyomban vita indul: jó-e a stílus vagy sem? A vita eldöntését a magasugrás végeredményének kihirdetéséig felfüggesztik. Közben már a súlydobás is megkezdődik.

- Következik a 800 méteres síkfutás döntője! – kürtöli ki a megafón. A start körül már ott gyülekezik a 800-as döntő mezőnye. A magyar színeket Ignátz képviseli. A német Desecker guggoló starttal indul. A starter figyelmezteti, hogy nagyon elől van. A következő pillanatban már eldördül a pisztoly. Először a francia Faure vezeti a mezőnyt, de 200-nál az eddig bezárt magyar Ignátz vág az élre.

A második helyen a francia, a harmadikon az angol Stethard. 600-nál az angol befogja Ignátzot és meg is előzi. Itt a német Pochat is előre tőr. Stethard könnyedén, nagyszerű iramban fut. Ignátzon látszik, hogy egészen elkészült erejével. A cél előtt egymásután hagyják el őt Faure és Rositzky is. Dessecker, a világhíresség hatodik lett!

A magasugrók már 182 centiméternél tartanak. A japán messze a léc fölött siklik át a lécen. Asakuma ismét elképeszti a szakértőket. Általános vélemény, hogy a japánok közel fognak járni a 2 méterhez.

A magyarok is jól ugranak. Bódossy, Sólyom és Krasznai is könnyedén viszik ezt a magasságot. A legjobbnak tartott Tanaka nagy meglepetésre a 182 centimétert kétszer is leüti. A harmadik kísérletnél, gondosan lesöpri kezével a pályát. Majd neki iramodik és magasan a léc felett repül át.

A japán ugrása után halk moraj fut végig a pályán. Ez azonban nem a japánnak, hanem az észt súlydobó világhíresség, Vilding 15.38 centiméteres dobásának szól. Az észt ezzel a dobásával vezet a súlydobásban.

Nagy izgalmat kelt a pályán az osztrák Lemeschitz balesete. Ballába ugrás után erősen megrándult, úgy, hogy a mentők vették kezelésbe. Kitámogatják a pályáról, a fájdalomból eltorzult arcú versenyzőt.

A 4x100 méteres staféta döntőjének résztvevői közben már meg is ásták a startlyukakat. A magyar csapat a második pályán fut, Nagy, Minai, Kovács, Sir összeállításban. Közben eldördül a pisztoly. Indul a stafétaverseny. Nagy másodiknak váltja Minait, aki a következő váltásig tartja is helyét.

Kovács veszi át a botot és nagyszerű iramban veti magát a vezető német után. Néhány méteres küzdelem és Kovács már az élen van. Remekül vált Sirrel, aki a másfél méteres előnyt 3 méterre növeli.

Eredmény: Világbajnok Magyarország 41.6 mp. Főiskolai világrekord! 2. Németország 42.1 mp. 3. Anglia 42.5 mp. 4. Japán 42.8 mp. 5. Franciaország 43.3 mp. 6. Csehszlovákia 43.4 mp.

Ez a vasárnapi nap első magyar világbajnoksága.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A 800m-es síkfutás döntője A világrekorder magyar 4x100-as staféta - Sír, Kovács, Minai, Nagy Nisida japán rúdugró a léc fölött. 4,30 m-es rekorddal nyerte a világbajnokságot Vilding észt óriás győztes dobása (15,36 m) Tujima (japán) a távolugrás győztese Sandrock német világbajnok a korláton A világbajnok japán főiskolai tornászcsapat Rajczy-Rusztovich Imre a kardvívás győztese
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra
A Részvénytársaság Raky-féle módszer utáni furásokra, amely 1899-ben...
Kovács Mária - Anyaság Kovács Mária - Anyaság
Mi várhatja úgyan szegényember fiát mikor oly tiszta derűt visz...
A Károlyi-park narancseperfája A Károlyi-park narancseperfája
Mióta a főváros megnyitotta a közönségnek a Károlyi-palota parkját,...
A Köztisztviselők Szövetkezete és a rochdalei elvek A Köztisztviselők Szövetkezete és a rochdalei elvek
A Hangya évi jelentése után, most a Magyar köztisztviselők...
Somlyó Zoltán Somlyó Zoltán
Sajnos nincs elég erőm, hogy részletesen foglalkozzam azon csodás és...
Ferdinánd nem mond le Ferdinánd nem mond le
Ferdinánd bolgár király lemondásáról szóló híreket itteni mértékadó...
Szezón-gyorsvonatokat, kényelmes, uj összeköttetéseket határoztak el a városi konferencián Szezón-gyorsvonatokat, kényelmes, uj összeköttetéseket határoztak el...
A Duna-Száva-Adria-Vasut részéről Kousz Nándor forgalmi igazgató vett...
Egy amerikai tót munkás a magyar Vörös Keresztnek Egy amerikai tót munkás a magyar Vörös Keresztnek
A közös külügyminisztériumnak clevelandi konzulátusunk a következő...
Kommunista izgatások a budapesti kaszárnyákban Kommunista izgatások a budapesti kaszárnyákban
A kormány már deczember 30-én este bizalmas értesítést kapott, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98