Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

A főiskolai világbajnokságok atlétikai versenyei

Angol hölgy nyeri a zárónap első világbajnokságát

A hölgyek már ott állnak a startnál. Izgatottan ássák a startgödröt. A starter vezényszavára, elhelyezkednek a vonalon. A pisztoly eldördül és a világ legjobb gátfutó diáklányai neki rugaszkodnak a távnak.

Az angol Whitehead kap legjobban lábra. Már az első gáton vezet az alacsony termetű, szőke, angol leány és fölényes győztesként fut át a célon. Mögötte a német Dempe, majd az utolsó métereken feltörő Vértessy Katalin következik.

A 80 méteres női gátfutás főiskolai világbajnoka tehát: Whitehead Anglia 12.6 mp. 2. Dempe Németország 12.9. 3. Vértessy Katalin Magyarország 13 mp. 4. Krölss Németország. 5. Nagy. Magyarország. 6. Schlottmann Németország.

A megafón már játssza is az angol királyhimnuszt. A tribün és állóhely ünnepélyes vigyázz állásba merevedik. Az angol kisasszony a „győztesek” emelvényén könnyezve hallgatja a himnuszt és átveszi Sztankovics Szilárdtól a győztesnek járó plakettet.

Ezután a 4x100 méteres staféta előfutamaihoz készülődnek. Az első előfutamban egy lett, egy magyar, egy német és egy francia staféta indul. A közönség figyelme a francia néger Carlton féle fordul. A magyar stafétában Nagy Géza kezd. Amikor az első előfutam elindul, kiderül, hogy a néger messze van Metcalfa és Tolan klasszisától.

Az első előfutamot a magyar csapat nagy fölénnyel nyert. Idő: 42.3 mp. A második előfutamban Japán, Litvánia, Csehszlovákia, Anglia csapatai indulnak. A japánok csapatában a távolugró világbajnok Tajima is fut. A második előfutamot a japánok nyerik.

Az angolok vezettek először, de az utolsó váltás után Suzuki remekül futott és csapatát az első helyre hozta fel. A japánok ideje: 48.2 mp. A döntőbe jutott Magyarország, Németország, Franciaország, Japán, Anglia és Csehszlovákia csapata.

A magasugrásban már a bemelegítésnél tartanak a versenyzők. A kezdő magasságot a résztvevők kihirdetése előtt már ugrották is. A két japán figyeli legjobban a közönség. Tréningruhában, könnyedén ugranak. Stílusuk egészen különös. A szakértőket nagyon meglepi Asakuma ugrása.

A kis japán a megszokottal ellenkező irányban fordul el a léc felett. Természetesen nyomban vita indul: jó-e a stílus vagy sem? A vita eldöntését a magasugrás végeredményének kihirdetéséig felfüggesztik. Közben már a súlydobás is megkezdődik.

- Következik a 800 méteres síkfutás döntője! – kürtöli ki a megafón. A start körül már ott gyülekezik a 800-as döntő mezőnye. A magyar színeket Ignátz képviseli. A német Desecker guggoló starttal indul. A starter figyelmezteti, hogy nagyon elől van. A következő pillanatban már eldördül a pisztoly. Először a francia Faure vezeti a mezőnyt, de 200-nál az eddig bezárt magyar Ignátz vág az élre.

A második helyen a francia, a harmadikon az angol Stethard. 600-nál az angol befogja Ignátzot és meg is előzi. Itt a német Pochat is előre tőr. Stethard könnyedén, nagyszerű iramban fut. Ignátzon látszik, hogy egészen elkészült erejével. A cél előtt egymásután hagyják el őt Faure és Rositzky is. Dessecker, a világhíresség hatodik lett!

A magasugrók már 182 centiméternél tartanak. A japán messze a léc fölött siklik át a lécen. Asakuma ismét elképeszti a szakértőket. Általános vélemény, hogy a japánok közel fognak járni a 2 méterhez.

A magyarok is jól ugranak. Bódossy, Sólyom és Krasznai is könnyedén viszik ezt a magasságot. A legjobbnak tartott Tanaka nagy meglepetésre a 182 centimétert kétszer is leüti. A harmadik kísérletnél, gondosan lesöpri kezével a pályát. Majd neki iramodik és magasan a léc felett repül át.

A japán ugrása után halk moraj fut végig a pályán. Ez azonban nem a japánnak, hanem az észt súlydobó világhíresség, Vilding 15.38 centiméteres dobásának szól. Az észt ezzel a dobásával vezet a súlydobásban.

Nagy izgalmat kelt a pályán az osztrák Lemeschitz balesete. Ballába ugrás után erősen megrándult, úgy, hogy a mentők vették kezelésbe. Kitámogatják a pályáról, a fájdalomból eltorzult arcú versenyzőt.

A 4x100 méteres staféta döntőjének résztvevői közben már meg is ásták a startlyukakat. A magyar csapat a második pályán fut, Nagy, Minai, Kovács, Sir összeállításban. Közben eldördül a pisztoly. Indul a stafétaverseny. Nagy másodiknak váltja Minait, aki a következő váltásig tartja is helyét.

Kovács veszi át a botot és nagyszerű iramban veti magát a vezető német után. Néhány méteres küzdelem és Kovács már az élen van. Remekül vált Sirrel, aki a másfél méteres előnyt 3 méterre növeli.

Eredmény: Világbajnok Magyarország 41.6 mp. Főiskolai világrekord! 2. Németország 42.1 mp. 3. Anglia 42.5 mp. 4. Japán 42.8 mp. 5. Franciaország 43.3 mp. 6. Csehszlovákia 43.4 mp.

Ez a vasárnapi nap első magyar világbajnoksága.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A 800m-es síkfutás döntője A világrekorder magyar 4x100-as staféta - Sír, Kovács, Minai, Nagy Nisida japán rúdugró a léc fölött. 4,30 m-es rekorddal nyerte a világbajnokságot Vilding észt óriás győztes dobása (15,36 m) Tujima (japán) a távolugrás győztese Sandrock német világbajnok a korláton A világbajnok japán főiskolai tornászcsapat Rajczy-Rusztovich Imre a kardvívás győztese
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98