Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Ragyogó finissel főiskolai világbajnokságot nyert jéghokki csapatunk

St. Moritz, február 10.
Nagy nemzetközi közönség előtt találkozott vasárnap délben Magyarország és Svájc válogatott főiskolai jéghokki csapata, hogy megvívja döntő csatáját a világbajnokságért.

A st. moritzi jégstadion árbocain magyar és svájci lobogót lengetett a szél, és amikor a csapatok pályára léptek, a közönség lelkes ovációban részesítette őket. A tapsokban nem volt hiány.

Mind a magyar, mind a svájci csapat a közönség dörgő tapsai között siklott a tükörsima jégre. Amikor azonban megkezdődött a mérkőzés, a közönség túlnyomó többsége a svájci csapatot biztatta.

A magyar csapat ebben az összeállításban startolt:
Hircsák – Fenesi, Blieszner – Miklós, Gergely I., Gergely II.

Cserejátékos: Jenei, Hárai, és Krammer.

Mindkét csapat tagjai a mérkőzés első részében idegesen játszottak, csak ritkán kerekedett felül a támadási kedv és inkább a védekezésre szorultak. A második részben úgy látszott, hogy a svájci csapat kerül fölénybe.

Egymásután következtek a gyors svájci támadások, amelyek azonban eleinte megakadtak Hircsák kapuson. Később a svájciak egyik támadás után váratlanul gólt értek el. A magyar csapat és a közönség egy része reklamált.

Szerintük ugyanis a svájci középcsatár kézzel, tehát szabálytalanul ütötte be a korongot a magyar csapat kapujába. A bíró azonban megítélte a gólt és ezzel Svájc 1:0-ra vezetett. A svájciak ezután a védekezésre fektették a fősúlyt. Nekik ugyanis döntetlen eredmény is elegendő ahhoz, hogy a világbajnokságot megnyerjék.

Viszont a magyar csapat csak akkor lehet világbajnok, ha győz. A harmadik rész tehát állandó magyar támadásokkal folyt le. És az egyik pompás akciónál Hárai mint a torpedó suhant végig a st. moritzi jégen és egyéni játékával kiegyenlített (1:1).

Most következett csak a nagy csata, a győzelmet jelentő gólért, amelyet azonban egyik csapat sem tudott megszerezni, úgyhogy a szabályok értelmében háromszor tíz percre meghosszabbították a játékot.

Ami már ezután következett, az a magyar jéghokkisport hőskölteménye volt. St. Moritzban még nem láttak olyan nagy jéghokki küzdelmet, mint amilyet a magyar és a svájci csapat a meghosszabbított játékidőben végzett.

A magyar játékosok minden erejüket koncentrálva, önfeláldozóan harcoltak és az egyik svájci támadásnál a korong oly erővel csapódott Hircsák orrához, hogy a magyar kapus orrát elöntötte a vér és elájult.

Hircsákot azonnal orvosok vették kezelésbe, de az előbb még ájult játékos pár perc múlva bekötözött orral újra odaállt védeni a magyar kapuba. Ezután Jenei, majd Miklós, később Gergely I. góljaival a magyar csapat 4:1 arányban legyőzte Svájcot.

A mindent elsöprő, ragyogó finis, az önfeláldozó játék és a pompás tudás a legnagyobb elismerést váltotta ki a tribünökön helyet foglaló több ezer főnyi nemzetközi közönségből.

Amikor felhúzták a győzelmi árbocra a magyar lobogót és a zenekar a magyar himnuszt intonálta, maguk a svájciak is melegen ünnepelték a főiskolai világbajnok magyar csapatot. A mérkőzést egy olasz és egy lett bíró vezette.

A magyar csapat öt mérkőzést játszott, négyszer győzött és egy veszteséget szenvedett. Ezt az egy vereséget a csehektől szenvedte el balszerencsés küzdelemmel. A világbajnokság második helyére Svájc került ugyanakkor négy győzelemmel és egy vereséggel.

Amíg azonban a magyar csapatnak 10:4 a gólaránya, addig a svájciaké 13:8. A csehek a harmadik, a lettek a negyedik az olaszok az ötödik, a franciák pedig a hatodik helyen végeztek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A balkáni események A balkáni események
A Balkánon, eltekintve derék szerb szomszédaink kurjongatásaitól s...
A német császár béllyei vadászatai
Kedves emlékekkel távozott el II. Vilmos császár hazánkból, hol...
A misokai földkirály -  Nagy Endre új könyve A misokai földkirály - Nagy Endre új könyve
Nagy Endre új könyvének legterjedelmesebb elbeszélése, mely a...
Móricz Zsigmond - A költő és apja Móricz Zsigmond - A költő és apja
1916 április 5-én szép meleg tavasznap volt. Az ég enyhekék, semmi...
Vasárnap temették el Kovács Károly építészt, akit megölt egy szálka...
Vasárnap eltemették Kovács Károlyt ismert budapesti építészmérnököt,...
A béke híre Londonban
Május 31-én, szombaton éjfél előtt érkezett Kitchener távirata...
Hires emberek magánélete - Graziani Hires emberek magánélete - Graziani
E télies márciusi vasárnapon a világ szeme Rómára néz, ahol a Duce e...
Vén legények és vén asszonyok klubja. Vén legények és vén asszonyok klubja.
Az özvegy és agglegény urak is a korszellem áramlatában állottak:...
A munkanélküliség A munkanélküliség
A szakszervezetek a munkanélküliség ügyében egybehivott országos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98