Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Tavasz a tőzsdén

A szabadságtéri játszóhelyen még falevelek borítják a homokot, gondosan őrzik a fagytól azt a kutat, amelyet madarak módjára lepnek el a nyári melegben a lipótvárosi csemeték. Vastag hóréteg borítja a szobrokat és semmi zöld, új életet jelentő reménység nem fakad az aszfalttal határolt gyepszigeteken.

De a tőzsdepalotában már nyiladozik a hossz virága.

Szeszélyes, érzékeny virágszál ez, sokszor néhány napra még összehúzza finom szirmait, hogy aztán kedvezőbb hangulatra ismét örömmel mutogassa magát mindazoknak, akik úgy vélik, hogy a magyar értékpapírok áremelkedése a gazdasági viszonyok kétségbevonhatatlan javulásának előjele.


Csipkerózsika ébredése a Szabadság-téren...

Hosszú hónapokon, mondhatni éveken keresztül
csak néhány tucat „hivatalos” ember járt fel naponta a tőzsdére. A bankok diszponensei, a fix piac ügynökei és azok, akik évtizedek óta megszokták, hogy délelőtt fölgyalogoljanak a széles lépcsőkön és eltöltsék ott – leggyakrabban üzletkötés nélkül – az időt egy óráig. Hűtlen lett a szabadságtéri standjához a két öreg hordár, eltűntek a gallopinek, az alkalmi üzenetvivők, akik a tőzsde előtt ácsorgó ügyfelek és az ügynökök között közvetítik az árfolyamalakulásokat, sőt nem ritkán a megbízásokat is.

Néhány héttel ezelőtt a jószimatú gallopinek ismét felbukkantak
a tőzsde körül és egyik napról a másikra váratlan áremelkedést jegyeztek fel a tőzsdei forgalomról, a máskor anekdotákat hallgató titkárok. Ki kellett nyitnia jól a szemét Erős bácsinak, a tőzsde teremőrének is, mert megint akadtak emberek, akik jegy és jogosultság nélkül szerettek volna besodródni az értéktőzsdei terembe, hogy ott legalább szemtől-szembe találják magukat – a forgalommal.


Önerejéből áll talpra a budapesti tőzsde

Eleinte a barátságosabb hangulatot külföldi befolyásnak tulajdonították.

Magyarázták, hogy a saarvidéki népszavazással, Laval és Mussolini római tanácskozásával, a bécsi tőzsde javulásával áll összefüggésben a budapesti értékpapírhossz. Csakhamar kiderült azonban, hogy a nemzetközi események nem befolyásolták komolyan a budapesti tőzsde üzleti alakulását. Manapság az arbitrázs tevékenység jóformán teljesen lehetetlen a fennálló devizarendelkezések folytán. Kevés befolyással van a magyar értékpapírok helyi áralakulására az a körülmény, hogy Svájcban vagy Párisban mennyit fizetnek a néhány részvényért, amelyet ott is el lehet adni.

Nem lehet máskép magyarázni a hirtelen hangulatváltozást, mint hogy érzi a tavaszt a budapesti tőzsde, bízik a jobb jövőben és előre eszkomptálja a lehetőségeket, amelyek a konszolidáció előrehaladásával előbb-utóbb megnyílnak a jelentősebb magyar vállalatok számára. Annyival könnyebb volt a hosszt megindítani, mert nincsenek eladók és ha néha egy-egy vállalati részvényből néhány ezer gazdát cserélt, ezt többnyire tőzsdén kívül bonyolítják le.


A sápadt arany birodalma

Leginkább az aranypiac mutatkozott szilárdnak és mozgalmasnak a bessz hosszú böjtjében. Voltak itt is napok, amikor az ügynökök legnagyobb része a hosszú asztaloknál sápadt Napoleon-aranyakkal játszott fej vagy írást.

Ma más világ van.

Senki sem kíváncsi a Napoleon hangjára, hanem mindenki az árfolyamát vizsgálja. 15-20 percenttel többet fizetnek a hetekkel ezelőtt még visszautasított süket Napoleonért, mint annakidején az érces hangúért. Néhány napja ugyan volt valami nyugtalanság a forgalmas aranypiacon, mert sokan úgy magyarázták Imrédy Béla elnöki székfoglaló beszédének egy mondatát, hogy a Nemzeti Bank az aranyüzlet megrendszabályozását szükségesnek tartja. A nyugtalanság 60-70 fillérrel csökkentette is a Napoleon árát, de minthogy a bejósolt rendszabályok eddig nem láttak napvilágot, a spekuláció tovább dolgozik és igyekszik megkeresni a maga mindennapiját.

De tévedés lenne azt hinni,
hogy a budapesti tőzsdén az elmúlt néhány hét alatt újvagyonok keletkeztek. Legtöbbet egy Amerikából hazatért ifjúról beszélnek, aki állítólag Kőszén-részvényeken 40.000 pengőt keresett.

Egy kicsit még kopott, zajos és keleti vásárokra emlékeztető
a budapesti értéktőzsde nagyterme. Itt sohasem volt tradíció a cilinderviselés, mint a londoni tőzsdén, nem jártak Ferenc József kabátban az emberek, mint a háború előtt a berlini börzén. De a hatalmas ablakokon időnként már be-bepillant a napsugár, fényt hint a sovány, ideges arcokra és elhiteti a karzatokon bámészkodó kereskedelmi iskolák tanulmányi csoportjával, hogy lesz még hatalmas forgalom, nagy üzlet és tartósan barátságos hangulat azon a budapesti tőzsdén, amelyet közgazdasági tankönyvek a gazdasági élet barométerjének tartanak.
A. Nagy György

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Üvegnövények, üvegerdők Üvegnövények, üvegerdők
A növények anyagáthasonító képessége visszavezethető legnagyobb...
Betörő-iskola működött Angyalföldön
A bünügyi osztály Szilágyi-csoportjának szobájában éjjel-nappal...
A bukaresti béke A bukaresti béke
Bulgária, Románia, Szerbia és Görögország julius hatodikán...
Budapesti képek Budapesti képek
Négy budapesti képet mutatunk be az olvasóknak. Az első képen a...
Soós nyerte Magyarország 1945. évi asztalitenisz bajnokságát Soós nyerte Magyarország 1945. évi asztalitenisz bajnokságát
Budapest 1945. évi egyéni bajnokságait a Postás SE rendezte meg a...
Növény, mely szőlőt és kendert pótol,  az agave Növény, mely szőlőt és kendert pótol, az agave
Mexikó legsoványabb, legsivárabb homokos területein jól tenyészik a...
Iskolajátékkal lelépték a németek a magyar kézilabdázókat Iskolajátékkal lelépték a németek a magyar kézilabdázókat
Németország – Magyarország 17:4 (12:0) Német - magyar...
Márkus Alfréd zeneszerzőt vasárnap este a korzon knockaulta Gross Miklós Márkus Alfréd zeneszerzőt vasárnap este a korzon knockaulta Gross...
Véresfejü férfi feküdt eszméletlenül a földön és mellette a sétálók...
Angol parlamenti élet Angol parlamenti élet
A baldachinnal födött magas elnöki széken ül a „speaker”...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98