Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Tavasz a tőzsdén

A szabadságtéri játszóhelyen még falevelek borítják a homokot, gondosan őrzik a fagytól azt a kutat, amelyet madarak módjára lepnek el a nyári melegben a lipótvárosi csemeték. Vastag hóréteg borítja a szobrokat és semmi zöld, új életet jelentő reménység nem fakad az aszfalttal határolt gyepszigeteken.

De a tőzsdepalotában már nyiladozik a hossz virága.

Szeszélyes, érzékeny virágszál ez, sokszor néhány napra még összehúzza finom szirmait, hogy aztán kedvezőbb hangulatra ismét örömmel mutogassa magát mindazoknak, akik úgy vélik, hogy a magyar értékpapírok áremelkedése a gazdasági viszonyok kétségbevonhatatlan javulásának előjele.


Csipkerózsika ébredése a Szabadság-téren...

Hosszú hónapokon, mondhatni éveken keresztül
csak néhány tucat „hivatalos” ember járt fel naponta a tőzsdére. A bankok diszponensei, a fix piac ügynökei és azok, akik évtizedek óta megszokták, hogy délelőtt fölgyalogoljanak a széles lépcsőkön és eltöltsék ott – leggyakrabban üzletkötés nélkül – az időt egy óráig. Hűtlen lett a szabadságtéri standjához a két öreg hordár, eltűntek a gallopinek, az alkalmi üzenetvivők, akik a tőzsde előtt ácsorgó ügyfelek és az ügynökök között közvetítik az árfolyamalakulásokat, sőt nem ritkán a megbízásokat is.

Néhány héttel ezelőtt a jószimatú gallopinek ismét felbukkantak
a tőzsde körül és egyik napról a másikra váratlan áremelkedést jegyeztek fel a tőzsdei forgalomról, a máskor anekdotákat hallgató titkárok. Ki kellett nyitnia jól a szemét Erős bácsinak, a tőzsde teremőrének is, mert megint akadtak emberek, akik jegy és jogosultság nélkül szerettek volna besodródni az értéktőzsdei terembe, hogy ott legalább szemtől-szembe találják magukat – a forgalommal.


Önerejéből áll talpra a budapesti tőzsde

Eleinte a barátságosabb hangulatot külföldi befolyásnak tulajdonították.

Magyarázták, hogy a saarvidéki népszavazással, Laval és Mussolini római tanácskozásával, a bécsi tőzsde javulásával áll összefüggésben a budapesti értékpapírhossz. Csakhamar kiderült azonban, hogy a nemzetközi események nem befolyásolták komolyan a budapesti tőzsde üzleti alakulását. Manapság az arbitrázs tevékenység jóformán teljesen lehetetlen a fennálló devizarendelkezések folytán. Kevés befolyással van a magyar értékpapírok helyi áralakulására az a körülmény, hogy Svájcban vagy Párisban mennyit fizetnek a néhány részvényért, amelyet ott is el lehet adni.

Nem lehet máskép magyarázni a hirtelen hangulatváltozást, mint hogy érzi a tavaszt a budapesti tőzsde, bízik a jobb jövőben és előre eszkomptálja a lehetőségeket, amelyek a konszolidáció előrehaladásával előbb-utóbb megnyílnak a jelentősebb magyar vállalatok számára. Annyival könnyebb volt a hosszt megindítani, mert nincsenek eladók és ha néha egy-egy vállalati részvényből néhány ezer gazdát cserélt, ezt többnyire tőzsdén kívül bonyolítják le.


A sápadt arany birodalma

Leginkább az aranypiac mutatkozott szilárdnak és mozgalmasnak a bessz hosszú böjtjében. Voltak itt is napok, amikor az ügynökök legnagyobb része a hosszú asztaloknál sápadt Napoleon-aranyakkal játszott fej vagy írást.

Ma más világ van.

Senki sem kíváncsi a Napoleon hangjára, hanem mindenki az árfolyamát vizsgálja. 15-20 percenttel többet fizetnek a hetekkel ezelőtt még visszautasított süket Napoleonért, mint annakidején az érces hangúért. Néhány napja ugyan volt valami nyugtalanság a forgalmas aranypiacon, mert sokan úgy magyarázták Imrédy Béla elnöki székfoglaló beszédének egy mondatát, hogy a Nemzeti Bank az aranyüzlet megrendszabályozását szükségesnek tartja. A nyugtalanság 60-70 fillérrel csökkentette is a Napoleon árát, de minthogy a bejósolt rendszabályok eddig nem láttak napvilágot, a spekuláció tovább dolgozik és igyekszik megkeresni a maga mindennapiját.

De tévedés lenne azt hinni,
hogy a budapesti tőzsdén az elmúlt néhány hét alatt újvagyonok keletkeztek. Legtöbbet egy Amerikából hazatért ifjúról beszélnek, aki állítólag Kőszén-részvényeken 40.000 pengőt keresett.

Egy kicsit még kopott, zajos és keleti vásárokra emlékeztető
a budapesti értéktőzsde nagyterme. Itt sohasem volt tradíció a cilinderviselés, mint a londoni tőzsdén, nem jártak Ferenc József kabátban az emberek, mint a háború előtt a berlini börzén. De a hatalmas ablakokon időnként már be-bepillant a napsugár, fényt hint a sovány, ideges arcokra és elhiteti a karzatokon bámészkodó kereskedelmi iskolák tanulmányi csoportjával, hogy lesz még hatalmas forgalom, nagy üzlet és tartósan barátságos hangulat azon a budapesti tőzsdén, amelyet közgazdasági tankönyvek a gazdasági élet barométerjének tartanak.
A. Nagy György

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98