Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

Vándorbot

Azok a jelenségek, amelyek az angol font árhullámzásával voltak kapcsolatosak, megint mutatták, hogy a vándorló tőkének nyugtalansága milyen befolyást gyakorol a nemzetközi valutáris helyzetre. Ahogy a középkorban voltak zsoldos csoportok, amelyek hol az egyik, hol a másik államnak ajánlották fel szolgálataikat, ugy alakult ki háboru után immár a kóborló tőkének az a módszere, amellyel ide-oda vándorol pénzpiacról-pénzpiacra és szökik hol innét, hol onnét.

Ez a tőke megjárta már Bécset és Berlint,
Amszterdamot és Párist, Londont és Newyorkot, hol itt van, hol amott van és mindenütt veszélyes akkor is, amikor jön, akkor is, amikor megy. Ez a tőke okozza a pénzbőséget és a hitelhiányt, ez a tőke befolyásolja a valutáris értékeléseket, de nem vesz részt semmiféle termelésben és immár évtizedes meddősége okoz sulyos károkat a nemzetközi gazdasági életnek.

Ez a menekülő és vándorló tőke az,
amely fél a biztos befektetéstől, mert azt bizonytalannak tartja, ellenben sokszor hajlandó a legkalandosabb manipulációkra. Ennek a vándorló tőkének a sorsa meg van pecsételve, mert minél inkább keresi a biztonságot, annál inkább el fog veszni. Épp a termelő kapitalizmus érdeke, hogy rendszerét és szükségességét ne veszélyeztessék azok a tőkék, amelyek önmagukat szükségtelennek tartják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98