Dtum
Login with Facebookk
1935 | Július

A vitorlázó repülés fizikai alapfogalmai, az emelőáram fajtái

Ismerkedjünk meg sorra a három, már felkutatott és kihasznált emelőáram fajtával.

A hegyoldalak mentén emelkedésre kényszerített áramlás a legkönnyebben található fel, észlelhető és közelíthető meg. Ez kezdték meg a vitorlázó repüléseket. A siklórepülésre, mely a vitorlázó repülést megelőzte, indulóhelyül rendszerint valamely magasabb hegy tetejét használták és mindig szél ellen indultak.  Midőn a repülés fejlődésével a siklógépek már erősebb szélben is hajtottak végre repüléseket, önmaguktól belekerültek a hegy szél felőli lejtőjén felfelé haladó áramlásba.

Főleg a németek által már másfél évtizede rendszeresen folytatott tudományos megfigyelőmunka és repülőtevékenység gyűjtötte az ezirányú tapasztalatokat és megállapította többek között, hogy a hegyvonulatok szél felőli oldalán bizonyos mezőben a szél erősségétől függő erőteljes emelkedő légáramlatokat lehet találni.

Tisztázódott ennek a vitorlázó repülésre alkalmas mezőnek az elhelyezése a lejtőhöz képest, megismerték annak tulajdonságait és az ezen alapon megkísérelt mótornélküli repüléseket mindjárt a kezdetben fényes siker koronázta.

A 6. ábrán egy lejtővonulat keresztmetszetét láthatjuk és a felette haladó és reá merőleges légáram áramvonalainak kialakulását. Ennek a pontozott vonal által határolt mezőben ferdén emelkedő pásztája alkalmas a vitorlázó repülésre. Egy kb. 100 m magas dombhát felett keletkezett ily áramlás emelkedősebesség szerinti eloszlását tünteti fel a hetedik kép, 10 m/mp sebességű szélben.

Közvetlenül a lejtő mentén 4 m/mp az emelő összetevő, ami azt jelenti, hogy a mai vitorlázógépek benne több mint 3 m/mp sebességgel emelkedhetnek és emelkedésük határa „C” pont tájékán, kb. 400 m magasságban lesz. Itt lesz csupán egyenlő a gépek merülősebessége a szélnek a magassággal gyengülő emelő összetevőjével. A méréseket egy parti düne dombhátán végezték, amelyhez a szél a sík vízfelületről érkezett, ahol annak egyenletes voltát semminemű akadály nem zavarhatta meg és így az teljesen egyenletes és örvénymentes volt.

A dombhát tetejéről azonban már egy határréteg válik le és alatta a domb széliránnyal ellenkező oldalán kavargó légtér (turbulens zóna) keletkezett. Ha a domb háta laposabb lejtésű lett volna, úgy a kavargó légtér nem fejlődhetett volna ki hanem a szél „merülő széllé” vagy „légeséssé” alakulva folyt volna le annak hátán.

Ezek után már világos az, hogy ha meredekebb fekszenek egymástól nem nagy távolságra és reájuk merőleges szél fúj, úgy a hátrább álló gerincek örvénylő és bontott egységű talajmenti áramlást kapnak, vagy részben szélárnyékba is kerülnek, úgyhogy ezeknél a szél emelőképessége a vitorlázó repülés szempontjából már megközelítőleg sem éri el mind értékre, mind minőségre nézve a legelöl álló lejtő viszonyait.

Természetes, hogy minél közelebb állnak egymáshoz a hegyhátak, annál kedvezőtlenebb a helyzet ha azonban távolságuk nagy és közöttük széles, sima völgy terül el, akkor a szél már ismét annyira „kiheverhette” egyenletességének megbontását és a talajról való leválasztását, hogy az örvények eleven ereje felemésztődött, az áramlás ismét hozzásimult a talajhoz és képes ismét erőteljes emelő áramlás létrehozására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vitorlázórepülőgép Emelő légáramlat Emelkedő légáramlatok Emelkedő sebességösszetevők Ferde irányban vitorlázó gépek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Villamos erő a tejgazdaságban Villamos erő a tejgazdaságban
Az a gondolat, hogy az elektromosságot felhasználjuk a mezőgazdaság...
Koronázás Londonban Koronázás Londonban
Ez idő szerint London egyértelmű a hatalmas brit birodalommal. Mert...
Dr Steinberger Sarolta, az első magyar orvosnő Dr Steinberger Sarolta, az első magyar orvosnő
Egy fiatal leány díszítette föl a nevét az elmúlt héten az...
Világháboru = gazdasági összeomlás Világháboru = gazdasági összeomlás
Valamennyi európai tőzsde, a londoni tőzsde is, zárva van és az angol...
A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök a A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök a
A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök kanadai látogatásaik után...
A Newyork Times feltünést keltő cikke Magyarországról A Newyork Times feltünést keltő cikke Magyarországról
Az amerikai sajtó és az amerikai közvélemény az utóbbi hónapokban...
Nagy Sándor Ady-rajzai Nagy Sándor Ady-rajzai
Nagy Sándor az első illusztrátora volt Adynak. Az "Új versek" első...
A rövid hajú és balkezes hölgyek győztek a tőrbajnokságban A rövid hajú és balkezes hölgyek győztek a tőrbajnokságban
Ősz apák, fess anyák, ismert fővárosi vívómesterek, európai hírű...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98