Dtum
Login with Facebookk
1935 | Július

Halálos soványítókúrák és a hízási hajlam

Báró Kétly László professzor nyilatkozata a soványítókúrákról és a kúrák következtében beálló betegségekről. Minden soványítókúra veszedelmes csalogatója az emberre leselkedő halálos baktériumoknak.

Órákhosszat várakozunk az egyetemi belgyógyászati klinikán, hogy a klinika igazgatótanárával, báró Kétly professzorral beszélhessünk, a soványítókúrák egészségromboló hatásáról, aminek különös aktualitást ad az a szomorú körülmény, hogy nemrégen egyik fiatal művésznőnk váratlan halálát állítólag nagyban elősegítette a szigorú soványítókúra, melyet a művésznő vett igénybe, hosszabb időn keresztül.

Báró Kétly László professzor, az európai hírű belgyógyász, általában a következőket mondotta a soványítókúrákról.

- Mindenki, aki elhatározza magát arra, hogy testsúlyát erőszakolt beavatkozásokkal, koplalásokkal, hashajtókkal, tornákkal, masszázsokkal és a különböző fogyasztószerekkel csökkentse - számoljon ezzel a pár szóval kifejezhető igazsággal: a természet nem engedi magát megcsalni s minden, amit ellene teszünk, kisebb-nagyobb formában megbosszulja magát.

A természettel tréfálni nem lehet, mert a természet orvosibb mindannyiunknál s amit ő jónak lát foganatosítani az emberi szervezet érdekében, ezzel valami céljai vannak és pedig sohasem olyanok, amelyek a szervezetnek hátrányára válhatnának. A természetnek ilyen művelete az is, amikor bizonyos zsírlerakodásokat hoz létre a szervezetben.

Hány féle kövérség van?

- Rendszerint háromféle kövérséget szoktunk megkülönböztetni. Az első az, amelyet a veleszületett hajlamosság hoz létre, a második a túltápláltság kövérsége, a harmadik a beteges kövérség, aminek okozója a pajzsmirigy hiányos, illetve csökkenő működése.

A kövérségre való hajlamosság éppen úgy örökölhető, mint bármely más tulajdonság. Azok, akik ezt a hajlamosságot örökölték, ehetnek akármit, hízni fognak és kövérek lesznek arra az időre, mikorra kövérségük, születésüknél fogva aktuálissá vált. A hízásra hajlamos egyének kövérsége ugyanis nem mindig mutatkozik meg gyermekkorukban.

Vannak gyermekek, akik születésüknél fogva hajlamosak az elhízásra, ez azonban csak később, bizonyos emelkedettebb korban jelentkezik akkor, amikor a test egyébként már teljesen fejlett, növekedésben megállott.

Különösen a nőknél érdekes, jellegzetes tünet, hogy amíg leánykorban, a legtöbb hízásra is hajlamos nő is sovány, férjhezmenetelük után, különösen az anyai örömek állomását túllépve, rohamosan kezdenek hízni s ez a hízási processzus fokozódik és tart mindaddig, amíg az örökölt súlybeli arányokat el nem érte.

A hízási folyamatot, ezeknél a született hajlamosoknál, az idegrendszer működésében beállott jellegzetes tünetek előzik meg. Ezek között legelsősorban említendő a „lustálkodásra való hajlam”.

A hízásra hajlamos egyén, különösen étkezés után, szinte teljesen elernyed, idegeit lefogja egy sajátságos álmossági érzés, egy pihenés utáni vágyakozás, amely a legtöbb esetben oly erős, hogy az illető képtelen neki ellenállni. Ha azután egyszer-kétszer engedett a csábításnak, kicsit „lepihen”, ez szokásává válik, nem bírja kiragadni magát a lustálkodás jóleső varázslatából és elkezd hízni, gyorsabban, mint gondolná.

Itt teljesen indifferens az, hogy az illető mivel táplálkozik. Ehet akármit, „zsírrá” válik szinte minden lenyelt falatja s ha gyorsan észbe nem kap, végérvényesen és menthetetlenül belesodródott a kövérek társadalmába.

Azután már tarthat soványítókúrákat, legfeljebb betegséget szerez s ha önkínzó állapotában le is ad néhány kilót, ezt a súlyt tizedrész idő alatt visszaszerzi, amint egészségét visszanyerte. Bámulatos, hogy az ilyen egyéneknél, egyetlen pompás ebéd is milyen hízást eredményez.

Azok tehát, akik születésüknél fogva hajlamosak a hízásra s nem akarónak kövérek lenni, ne akkor kezdjenek kúrázni, amikor már alaposan elhíztak, hanem igyekezzenek a hízást megelőzni. Amikor érzik, hogy hízni kezdenek, tartsanak egy kis étrendi diétát, egy koplalónapot hetenként, amivel esetleg elejét vehetik az elhízásnak.

A hízásra hajlamos egyén magamagán próbálhatja ki azt a metódust, amely hatásosan gátolja elhízásban. Teljes eredményt semmiképpen sem fog elérni, hízni minden körülmények között fog, csak a tempót befolyásolhatja, bizonyos étkezési megszorításokkal.

Minden esetben okosabb ezt tenni, mint teljes kövérséget s azután kezdeni valami ostoba, drasztikus fogyókúrát, ami sohasem vezet jóra, legfeljebb egy kilábalhatatlan betegségre, ami bizony az életébe is kerülhet a kúrázónak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar evezős nyolcas az olympiádon. Magyar evezős nyolcas az olympiádon.
Gróf Andrássy Géza vezetése alatt küldöttség tisztelgett a kormány...
Pipával felrobbantott ház Pipával felrobbantott ház
Aradmegyében a Gurakoncz mellett levő Madrinest községben a napokban...
Modern szellemet a vállalati vezetésbe! Modern szellemet a vállalati vezetésbe!
A legnagyobb magyar vállalat- és üzemgazdasági szaklap: A Hites...
,Különösen minősült csalás bűntettével vádolja a bécsi ügyészség...
A bécsi Landengericht elnöke julius 11-ére tűzte ki báró Guttmann...
Bayreuth és a rádió Bayreuth és a rádió
Bayreuthot Wagner azért alapította, hogy a hétköznap kicsinységeit...
Petőfi szülőháza Petőfi szülőháza
Az néhány kép, melyet e lapokon talál az olvasó, olyan helyet örökít...
Újabb védekezési módszer a lisztmoly ellen Újabb védekezési módszer a lisztmoly ellen
A lisztmoly az egyik a legveszedelmesebb rovaroknak. Ez a kis...
A szél vetélytársa A szél vetélytársa
Alig száz esztendeje, hogy a föld felületére először fektettek le...
Somlay Hamletje Somlay Hamletje
A Hamlet-et új hangokon interpretálni, új utat keresni, amelyen el...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98