Dtum
Login with Facebookk
1932 | Május

A testalkatról le lehet olvasni a lelki tulajdonságokat, három alapforma

Kretsmer megállapításai szerint a testalkatnak három alapformája van: a sovány-nyúlánk, a fejlett izomzatú és a kövér. Mindegyik alapformához nagyjában véve ugyanazok a lelki tulajdonságok tartoznak.

A sovány-nyúlánk és az atléta izmúak öntudatában, legbelső énjében mindig van valami rejtelmes, szakadásos, meglepő, mert ezek a hasadásos elmebajosok rokonai. A kövér embereket viszont az jellemzi, hogy hangulatuk, kedélyük örökös hullámzásban van az öröm és a szomorúság között, mint a cirkuláris elmebajosoké.

Különben mind a háromféle testalkathoz egyéb, egymástól eltérő lelkitulajdonságok is kapcsolódnak. A gyönge izomzatú, nyúlánk embert, aki tiszta alapformában még leggyakrabban található, a keskeny váltak, a szűk mellkas, a kiálló bordák s az aránylag hosszú végtagok jellemzik külsőleg. Arc hosszúkás, sovány, élesen metszett, a homlok rendesen magas.

A hajzat sűrű, sokszor túllépi a rendes határokat, a szakállnövés sokszor szabálytalan, a kopaszodás foltokban lép fel, teljes kopaszság ritka. Gyermekkorukban gyakori náluk az ideges nyugtalanság s az érverés szabálytalansága. Testsúlyuk mindig kevesebb a normálisnál. Az ilyen testalkatú ember lelki alapvonósa az erősen fejlett gondolkodóképesség.

De nem a való világ adatai fontosak előttük gondolkodás közben, hanem saját képzeletük. Nagyon élénk elképzelő ereje van az ilyen embernek, álmodozó, képzelődő. Túlságosan érzékeny, külön világban él, nem tűri, hogy más belepillantson a lelkébe. A társaságnak nem nagy barátja. Idegenekkel szemben félénk, aggódó.

Makacsul ragaszkodnak gondolataikhoz, ideáikhoz, azok helytelenségéről nem lehet őket meggyőzni. Megveti a nyers erőt, a sportokat nem szereti, de lenézi a kereskedői szellemet is. Rendesen kitünő érzéke van a matematikához, bölcsészethez s a művészetekhez. Kívülről hidegek, de belül izzanak. Vágyódnak a siker után.

Szellemileg a legtöbb ember felett állóknak érzik magukat. Hajlanak a szélsőségekre, a megalkuvást nem ismerik. Olyanok, mint a hegedű, amelynek nincsenek középső húrjai, csak kettő, a legmagasabb és legmélyebb.

Ezeknek a lelkük is szögletes; mint a testük. Közülük kerülnek ki a fantaszták, fanatikusak, a próféták, aszkéták, szentek, vallásalapítók, forradalmárok, de sok filozófus és költő is.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98