Dtum
Login with Facebookk
1935 | Július

Robbanó- és gyujtóbombák, légi támadások eszközei

A háború célja, hogy egyik fél a másiknak ellenálló erejét megtörje, háborús akaratát leigázza és saját akaratát a másikra kényszerítse. Ennek a célnak elérésére évszázadok folyamán különféle hadászati módok és harcászati eljárások fejlődtek ki, hiszen a hadviselés mindenkori formája is éppen olyan fokozatos fejlődés eredménye, mint bármi más a világon.

Amikor a világháború a repülőgépet harci eszközei sorába iktatta és a béke éveinek technikája annak rohamos fejlődését elősegítette, a támadás számára új tér nyílott, a folytonos fejlődés új eszközökkel kísérletezett és azok alkalmazási lehetőségének és hatékonyságának eddig járatlan útjait egyengette .

Az ezek alapján kialakult önálló légi háború gondolata és fogalma ma még nem valóság, de nem is utópia. A fejlődés irányai annyira szerteágazók és oly sok meglepetéssel járnak, hogy ezideig sem a légi harcászat alapelvei nem kristályosodhattak ki a maguk egészében, sem eszközeinek formái és használhatóságuk módjai nem állapodhattak meg véglegesen.

Ma nincs még állam, mely teljes anyagi és műszaki felszereléssel készen állna a légi háborúra, mert egyik sem hozhat oly mérhetetlen anyagi áldozatokat, amilyeneket a folytonosan változó technikai fejlődés követel, mely holnap elavultnak jelenti ki azt, ami ma új volt.

Mindamellett a különböző államoknak minden leszerelési óhajt és törekvést megcsúfoló lázas fegyverkezése a légi erők kiépítése és a légi támadások eszközeinek fejlesztése jegyében zajlik szakadatlanul. Az alábbiakban ezeknek az eszközöknek mai anyagával, felépítésével és néhány szóval a várható hatásmódjával kívánok foglalkozni.

A légi támadások eszközei a robbanóbombák, gyujtóbombák és gázbombák. A robbanóbomba elnevezés tulajdon képen gyüjtőfogalom, mely magában foglalja a szilánkhatású, rombolóhatású és aknahatású bombákat és nem is szabatos, mert a gyujtóbombáknak és gázbombáknak is lehet robbanó töltetük, egyszerűség kedvéért azonban ezt a kifejezést megtartjuk.

Már a világháborúban használták őket, majd a meginduló technikai fejlődés nagyságukat és hatásosságukat fokozta. A 10-25 kg súlyú szilánkhatásu bombák az élő célok megsebesítésére vagy elpusztítására alkalmasak, az 50-100-300 kg súlyú rombolóbombák kisebb (raktárak, hangárok, házak stb.), az 500-1000-1800 kg súlyú aknabombák nagyobb holt célok (épülettömbök gyárak, víz-, gáz-, világítási erőműtelepek, főbb polgári és katonai hivatalok stb.) ellen használhatók.

Az Egyesült Államokban előállítottak már 1950 kg-os aknabombákat is, ezeknek magassága 4.11 m, átmérője 0.6 m, trinitrotoluol töltete 900 kg. A technikai fejlődés a bombák nagyságát még kétségtelenül nagy mértékben fogja növelni, mégis óriási méretű bombákat, melyeknek céltévesztése esetén nagy az anyagfecsérlés, csak kivételesen nagykiterjedésű fontos épülettömbök elpusztítására használhatnak.

Egyébként is a bomba súlyával nincs arányban a rombolási körzet, mely kisebb mértékben nő, mint a bombasúly, úgy hogy például 3 db 300 kg-os bomba nagyobb rombolást eredményez, mint egy 900 kg-os. Az általánosabb felfogás szerint nagyterjedelmű tömegcélok ellen a jövőben inkább nagyszámú kisebb bombát fognak használni, mint 900 vagy 1000 kg-osakat.

Különálló szilárd, zárt célok azonban előnyösebben támadhatók mammutbombákkal, főleg közepes magasságból. Ezeket a körülményeket az építmények légvédelmi célból történő megerősítésekor vagy átalakításakor, még inkább új épületek emelésekor figyelembe kell venni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fűzfán nőtt berkenye Fűzfán nőtt berkenye
Abrudbányavidéki kirándulásaim alkalmával a szohári völgyben a...
Karinthy Frigyes - szegény Juhász Gyula Karinthy Frigyes - szegény Juhász Gyula
Még nem tudok a verseiről beszélni, melyeket nagyon szerettem,...
A vasut történetéből A vasut történetéből
Az ötvenes és hatvanas években az erdélyrészi „üzletes”...
Chelsea – Dynamo 3:3 (2:0) Chelsea – Dynamo 3:3 (2:0)
A híres Meisl-féle osztrák „Wundermanschaft” londoni...
60 évre szállította le az OTI közgyűlése az öregségi biztosítás korhatárát 60 évre szállította le az OTI közgyűlése az öregségi biztosítás...
Vasárnap közgyűlést tartott az Országos Társadalombiztosító Intézet....
Fejlődés a kémiai iparokban Fejlődés a kémiai iparokban
Érdekes áttekintést nyujt a magyar kémiai iparok helyzetéről a...
Óriási dinamitrobbanás Newyorkban Óriási dinamitrobbanás Newyorkban
A mult napokban borzasztó robbanás történt a Hudson folyón horgonyzó...
Kalapdivat Kalapdivat
Ez idő szerint az esti öltözék egyik fontos kiegészítő része a...
Detektivek Detektivek
A bűnügyi nyomozásokban járatlan nagyközönségnek, a mely egyes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98