Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1933 | Augusztus

Az atom, a rádium

Egy szép napon aztán kiderült, hogy az atomon belül is van még valami. Az volt csak az iszonyú meglepetést Kitűnt, hogy az ármányos apró golyócska korántsem olyan tömör és egységes valami, aminőnek látszik, hanem bizonyos maga is bonyolódott szerkezet.

Egy egész Naprendszer - tízmilliomod milliméter térbe összezsugorítva. Középen van egy szilárd, tömör mag, melyet - akár a valóságos Napot a bolygók - parányi villamos részecskék, elektronok keringenek körül örvénylő táncban.

Ez a felfedezés fenekestül felforgatta az egész tudományos világot, különösen mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a piciny atom mérhetetlen erők kincsesháza. A rádium és a radioaktív anyagok csodálatos tulajdonságai vezették erre a felfedezésre az embert.

Tudvalévő, hogy a rádium szakadatlanul különféle sugarakat lövel ki magából. Közben pedig folytonosan bomlik, más anyagjukká alakul. Ugy kell a dolgot elképzelnünk, mintha atomjai csupa apró bombák lennének, melyek szakadatlan egymásutánban felrobbannak és a robbanás ereje sugarak kibocsátásában nyilvánul.

De mekkora erő ez! Kiszámították, hogy annak az emanációnak nevezett finom gáznak, amit a bomló rádium bocsát ki magából, minden egyes gramja nem kevesebb, mint 160 millió lóerőnyi energiát tartalmaz. Egyetlen gram rádiummal hajókat hajthatnánk át az Óceánon és olyan erőt kölcsönözhetnénk gépeinknek, amekkorát sok tonna legfinomabb kőszén elégetése adhat.

Csakhogy! A rádium atomjai végtelenül lassan bomlanak. Minden ezer millió rádiumatom közül 24 másodpercenkint csak egyetlenegy robban fel és adja le a benne összesűrített erőt. Ezerhétszáz esztendeig tart, míg egy bizonyos rádiummennyiség fele elbomlik és energiája felszabadul. És ezt a folyamatot semmiféle úton-módon nem tudjuk meggyorsítani.

De nemcsak a rádium, minden anyag atomjai rettentő erőt rejtegetnek magukban. Miközben erre gondolunk, szinte babonás félelemmel tekintek tollamra, mellyel e sorokat rovom, mi lenne, ha a benne lévő alumíniumatomok lappangó energiáját valami rejtelmes erő hirtelen kirobbantaná?...

Pusztító tűzvész hamvasztaná el tüstént Budapest jelentékeny részét. Rossz még rágondolni is... De ha módunkban állna ezt az iszonyú erőt célszerűen kormányozni, hosszú Ideig Magyarország valamennyi ipartelepét elláthatnák hajtóenergiával.

Íme, ilyen szellemek lakoznak a mi piciny Aladdin-lámpáinkban. Hát álmosabbak, mint az Ezeregyéjszaka démonai. Csak még nem ismerjük a módját, hogyan kell őket felidézni. Rutherford angol tudós ugyan megpróbálkozott vele évekkel ezelőtt, de vajmi kevés eredménnyel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén
Legnagyobb tornászegyesületünk egyike: a Vívó és Atletikai Club,...
Az ízlés mint ezermester Az ízlés mint ezermester
Az jó ízlés valóban ezermesternek mondható; csodákat teremt és alkot,...
Berlinben tovább hajszolják a dollárt Berlinben tovább hajszolják a dollárt
A nemzetközi pénzpiac helyzetében a legutóbbi két nap sem hozott...
Köszönet a kereskedelmi miniszternek! Köszönet a kereskedelmi miniszternek!
Hegedüs Sándor minisztert az ország kereskedelmi- és iparkamarái...
Pesthy igazságügyminiszter megcáfolja Windischgrätz herceg fantasztikus szökési terveit Pesthy igazságügyminiszter megcáfolja Windischgrätz herceg...
Vasárnap délelőtt fantasztikus hir terjedt el a fővárosban. A...
Szent István Szent István
NEGYVENÖT évvel halála után szentjei közé iktatta az egyház; mint a...
Az éneklés haszna
Nem is hinné az ember, hogy az éneklésnek milyen jó hatása van a...
Pert inditott a konnersreuthi csoda Pert inditott a konnersreuthi csoda
Mi is beszámoltunk Therese Neumannról, arról a német nőről, aki...
Gratz Gusztáv a tulzott vámvédelem és adózás ellen Gratz Gusztáv a tulzott vámvédelem és adózás ellen
A Magyar Tőzsdeklub legutóbbi összejövetelén Gratz Gusztáv volt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98