Dtum
Login with Facebookk
1935 | Június

A kis hintáslány hintácskája, avagy: mégsem lesz grófné a kis vörös szubrettből

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja, nem mind arany, ami fénylik: s nem minden ifjú gróf görlt, vagy szubretett vesz feleségül. Nem titok, hiszen a lapok heteken keresztül írtak róla: a magyar nyilaskeresztes párt vezérének fiáról van szó, aki egy szép napon azzal lepte meg a főúri atyát, hogy felségül óhajtja venni a nyilaskeresztes előfeltételeknek megfelelni legkevésbé sem tudó lángvöröshajú kis szubrettjét az egyik pesti kis színháznak.

A fiatal jegyespárt hónapokon keresztül együtt is lehetett látni mindenütt, ahol ifjú grófok és ifjú szubrettek meg szoktak fordulni, s a házasságnak nem is volt akadálya egyelőre, minthogy a vőlegény határozott kiskorúsága miatt.- nem sok ideig mindössze hét évig kellett volna várni a szerelmeseknek az esküvőre, mert azt talán felesleges is külön leszögezni, hogy a vőlegény édesatyja nem óhajtja fia szándékát azzal megkönnyíteni, hogy tizenhétéves korában nagykorúsíttatja magát.

A menyasszony ennek dacára máris annyira grófnak érezte magát, hogy telefonon például nem is saját családi nevén, de a kétségtelenül jobban hangzó vőlegénye nevén jelentkezett, közös kirándulásokról küldött anzixkártyákon is grófnénak írta alá magát, sőt- angyali szubrettbájjal- már névjegyeket is csináltatott. Annál élénkebb meglepetést keltett az a feltűnő hirdetés a lapokban, amely néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy a legszebb vörös színésznő ebben és ebben a bárban lép fel esténként.

A dolog szerfelett gyanús volt! Két okból. A tizenhétéves gróf ugyanis a színpadról pedig le kell mondanod felkiáltással a kis vörös színházi szerződését is felbontotta, nem volt tehát valószínű, hogy elveit feladva, a sokkal lengébb- bárszerződésbe egyezett volna bele. Nosza, mi történt? Felkiáltással (ezúttal mi kiáltottunk fel) megjelentünk az alkoholtilalmas szombati estén a bárban, hogy megtudjuk, meddig terjed az ifjú arisztokrácia szabadelvűsége korunkban, amely a régi világtól átvette a munka nem szégyen jelszavát...

Megvártuk, amíg a bolyhos vörös cicához hasonló szubrett elénekelte a Fekete két szemetykém, fekete két kezetykém című dalocskát, a művésznő ugyanis már színpadról is köztudomásúlag egyik legbájosabb selypítője fővárosunknak s miután csodálkozásunk lelohadt ama zsenialítás felett, hogy a lángvöröshajú, hófehérbőrű, kékszemű ifjú hölgy fekete szemetykék-ről és fekete kezetykék-ről énekel, mit sem törődve a rögtön szembetűnő kontraszttal és miután ráadásul a kis hintáslány hintácskájáról szóló dalocskát is végigélveztük, amelyben egy bácsit arra kérnek, hogy szálljon már be a hintácskába, mert a kis hintáslány várja a kis hintácskával,-a következő szellemes beszélgetést folytattuk a legújabb pesti bár-és jazzénekesnővel:

Hogyan egyezteti össze ama jövendőbeli terveit, amelyek tudvalevőleg egy történelmi nevű családdal való reménybeli összeköttetéseit illetik.-a bárral, a hintácskával -sőt a kis hintáslánnyal is. Fekete „tyem” ide, fekete „tyem” oda, öntsünk tiszta vizet a pohárba, -alkoholtilalom lévén, egyébről úgy sem lehet szó- leendő grófnéval beszélünk, vagy leendő hintáslánnyal?

Mély sóhajjal s a kék szemek ábrándos legyezőpillantásával ezt a feleletet kaptuk:
- Én és a vőlegényem szakítottunk:
- S miért?
- Vőlegényem tönkretette félig a karrieremet s az idegeimre ment. Ezért. Bár a házasságunk egyébként elintézett, fix dolog volt, rossz szokásai miatt kénytelen voltam szakítani vele.
- S mik voltak ezek a rossz szokások?
- Ernő kínzott engem!
- Mivel, az Isten szerelmével?
- Na...csak úgy, szavakkal- Én őt rettenetesen szerettem, hiszen hivatalos vőlegényem volt. De amit ő megengedett magának, azt már nem lehetett tovább tűrni és hét év mégis sok idő, nem?
- De. Más akadály nem volt? Például a papa közismert politikai álláspontja?
- Nem..Ernő kijelentette, hogy ő nem nyilas és ő engem elvesz, ő nem törődik a papája politikájával:
- Ön menyasszonykorában érintkezett a papával? Ismerte őt személyesen?
Nem ismertem, de érintkeztünk. Ő is üzent nekem, én is üzentem neki.
Például mit? Ő üzente, hogy hagyjam ott a fiát.
- Kivel üzent?
- Kristóf bácsival. Ez az Ernő nagybátyja. Hogy ő ad nekem negyvenezerpengőt. De én visszaüzentem, hogy nekem nem kell, mert én el tudom tartani magamat. Én szeretem Ernőt és hozzá akarok menni.
- Na most se Ernő, se negyvenezer pengő?
- Azért fogok kapni végkielégítés, ne féljen
- S mi lesz a névjegyekkel?
- Azokat azt hiszem, nyugodtan elégethetjük-fejezte be pajzán mosollyal az angyal tündér „miss Pest 1935” az interjút, mert közben már minden oldalról kacsintgattak felé az alkalmazottak, hogy menjen énekelni. Néhány perc múlva fel is hangzott a zongora mellől a dal:
- „Ma éjjel tyabad vagyok...”
Ezt még udvariasan meghallgatván, eltávoztunk. Többen sürgősen követték példánkat...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kilikiai képek Kilikiai képek
Az Ezeregyéjszaka rejtelmes meséi, Ali Baba, Haun al Rasid, Aladin...
A legujabb automobil A legujabb automobil
A motorrendszerű bicziklik, automobiloknak manapság oly számos...
A belügyminiszter szétküldte Teleki Pál tanulmányát „az igazi tisztviselőről” A belügyminiszter szétküldte Teleki Pál tanulmányát „az igazi...
Megboldogult gróf Teleki Pál miniszterelnök a folyó évi március hó...
Lipótvárosi desszert Lipótvárosi desszert
Volt egyszer, hol nem volt, sehol se volt, csak épp a Lipótvárosban...
Gaál Franciska a tryannus Gaál Franciska a tryannus
Gaál Franciskát meg kell védeni, mert ennél bűbájosabb,...
Boroevics Szvetozár vezérezredes, az Isonzo-csata hőse Boroevics Szvetozár vezérezredes, az Isonzo-csata hőse
Rettenthetetlen magyar katonáival nagy diadalt aratott Boroevics...
A bankszövetség kardcsapatbajnoksága A bankszövetség kardcsapatbajnoksága
A Pénzintézeti Sportszövetség vasárnap délután, a Santelli-féle...
Az olasz csapatok benyomultak Egyiptomba Az olasz csapatok benyomultak Egyiptomba
Késő délután Kairóból érkezett jelentések szerint vasárnap az olasz...
Teleki Sándor gróf Párisból Budapestre érkezett és nyilatkozott Rothermere lorddal való találkozásáról Teleki Sándor gróf Párisból Budapestre érkezett és nyilatkozott...
Gróf Teleki Sándor, aki a Társadalmi Egyesületek Szövetségének...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98