Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1935 | Május

Az időmérés mai módja és eszközei, a "szinkron” óra

A kvarcóra járásának vizsgálatából kapott eredmények a következők: Napi járás 0.001-2 mp egy 24 órás megfigyelési sorozatból számítva. Ugyanez adódott egy 30 napos észlelési sorozatból is. Ha sikerül az óra járását ennél az értéknél állandósítani, úgy az óra állása 1000 nap alatt, vagyis nagyjából 3 év alatt csak 1 mp-cel változik.

Mivel a naueni időjelet naponta csak kétszer adják, ezért 12 óránál kisebb időközre a kvarcórákat egymással kellett összehasonlítani, annak megállapítására, hogy két óra között nem mutatkozik-e eltérés? Hárompercenkénti óraösszehasonlítás eredménye az volt, hogy a napi járáskülönbség két kvarcóra között 0.0002 mp.

Közbevetőleg megjegyzem, hogy a budapesti rádió közvetítő állomásának hallgatóközönsége is néhány állomáson keresztül és kevésbbé pontosan ily kvarcóra jelezte időnek a birtokába jut. Középeurópai időszámítás szerint 12 óra 57 perctől 13 óráig a németországi Nauen közvetítő állomás a kvarcóraszabályozta pontossággal, meghatározott jelrendszer szerint rádiójeleket sugároz ki, melyet a budapesti közvetítő állomásának egyik termében felfognak és ezzel a Studió főórájának (l. a 8. képet) állását fél mp-nyi pontossággal meghatározzák.

A „pontos idő”-t később ez az óra adja a képen látható jelzésberendezéssel. Köralakú forgófémlap peremén van a közismert 0, 10, 20 és 30 mp-t adó jel bevésve. A Studió jelzéseinek segítségével bárki ellenőrizheti saját órájának állását, illetőleg többszöri jelvétel után órájának járását és így könnyűszerrel megállapíthatja órájának beszabályozott voltát. Csak akkor mondhatjuk azt, hogy óránk jó, ha sikerül az órát úgy beszabályozni, hogy járása csekély eltérésű és lehetőleg állandó legyen.

Itt megemlíthetjük még a mindennapi életnek is megvan a maga „új” órája. Ez az utóbbi időben igen erősen előtérbe nyomuló váltóáramú hálózatra kapcsolható „szinkron” óra. Ezek belsejében a világítási áram feszültségének és frekvenciájának megfelelő kis szinkronmótor van, amely az óraszerkezetet hajtja. A hálózat frekvenciájának állandó szabályozásával biztosítható, hogy a szinkron órák állása állandóan egy percen belül maradjon. Ez a gyakorlati élet minden vonatkozásában teljesen elegendő pontosságú.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló Intézetben megfigyelt szinkron-órák állásváltozásából megállapították, hogy 1934 december hó közepétől 1935 április hó l-ig tartó vizsgálat tartama alatt a szinkron-órák mutatta időadat eltérése a tényleges időtől majdnem mindig félpercen belül maradt. Ha a vizsgált szinkron-óra nem lett volt másodpercmutatóval felszerelve, eltérés egyáltalán nem lett volna mutatható.

Érthető tehát, hogy szinkron-óra külföldön, különösen Amerikában igen elterjedt, mert aránylag olcsó, tartós és semmiféle gondozást nem igényel. Ugyanilyen okokból Németországban is már 60.000-nél több van használatban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Berény Róbert kiállítása
Berény Róbert kiállítása a Fraenkel-szalonban érdekesen mutatta a...
Sir Roger Casement Sir Roger Casement
Az ír szabadságharc hőseit rettenetes kegyetlenséggel ítélték el az...
A béke lehetősége Európában A béke lehetősége Európában
A lefolyt hét folyamán csak erősbödött az a remény, hogy az egyes...
A francia szenátorválasztás megerősitette a Poincaré-kormányt A francia szenátorválasztás megerősitette a Poincaré-kormányt
Vasárnap folyt le 32 departementban a szenátus egyharmadának...
A munkanélküliség A munkanélküliség
A szakszervezetek a munkanélküliség ügyében egybehivott országos...
Naponta 800-1200 ember kér utlevelet Naponta 800-1200 ember kér utlevelet
A legforróbb vakációelőtti hónapokban sincsen olyan tolongás a...
A bolgár mezőgazdaság fellendülése A bolgár mezőgazdaság fellendülése
Bulgária Magyarországhoz hasonló agrárállam, amelynek kiviteli...
A svábhegyi autóverseny A svábhegyi autóverseny
Izgalmas előkészületek után a legnagyobb érdeklődés kísérte a Király...
Angol tervek az írek megsegítésére Angol tervek az írek megsegítésére
Angliában nagy dolgok keresztülvitelébe fogott a konzervativ kormány....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98