Dtum
Login with Facebookk
1935 | Január

Az időmérés mai módja és eszközei, az óra napi járása

A régi klasszikus korban az időt még az emberi árnyék irányából és hosszúságából határozták meg. A mai igények a percnyi pontosságot követelik meg a mindennapi életben is. Az időmérés nemcsak tudományos vonatkozásban, hanem az élet minden más megnyilvánulásában is alapvető fontosságú. Érthető tehát minden kornak az a törekvése, hogy az időmérést mennél tökéletesebbé tegye.

Mindazok az órák, melyek egy-két héten belül 1 percnél nem nagyobb eltéréssel mutatják az időt, a mai közszükségletet kielégítik, vagyis ezeket mondjuk. Tudományos igényeket természetesen csak nagyobb pontosság elégíthet ki.

Néhány évvel ezelőtt 0.02 mp-nyi volt az elérhető legkisebb napi „járás”, az utóbbi években olyan órák is állnak rendelkezésünkre, amelyeknek napi „járása” 0.001 mp. A pontos időmérésnek ezeket az újabb eszközeit óhajtom ez alkalommal ismertetni s ezzel kapcsolatban a csillagászati időmeghatározás módjaira is ki kell térnem.

A pontos idő, vagyis csillagászati időmeghatározáshoz mindenekelőtt egy olyan csillag kell, amelynek az égboltozaton való helyzetét (a helymeghatározó koordinátáit) ismerjük: Ekkor az időmeghatározásnak leggyakrabban használatos módja az, hogy rögzített távcsővel figyeljük a kiválasztott csillagnak az észlelő hely délvonalán való átmenetét. Az átmenet pillanatának megfelelő csillagászati időt az egyik helymeghatározó adat a (rektaszcenzió) mutatja.

Ilyen módon meg tudjuk határozni, hogy óránknak az átmenet pillanatában mennyit kellene mutatnia. Az eltérést, vagyis a tényleges és az óramutatta idő közötti különbséget, amelyet még a műszer hibáiból származó javításokkal is módosítani kell, az óra „állásá”-nak mondjuk. Más szavakkal: egy napban 24 óra, minden órában 60 perc és minden percben 60 másodperc lévén, 86400 másodperc van egy napban.

A másodpercingának tehát 86.400 lengést kell végeznie naponta; ahány lengéssel többet vagy kevesebbet leng, annyi lesz a másodpercekben kifejezett óraállás. Ha az óra állása változatlan maradna, akkor a mutatók kellő állításával el lehetne érni azt, hogy az óra mindig a pontos időt mutassa.

A csillagászati időmeghatározás célja az óraállás pillanatnyi értekének megállapítása, hogy az óramutatta időt megfelelő módon lehessen helyesbíteni, illetőleg az „állásváltozásból” adódó helyesbítéseket számításba venni. Elsősorban tehát arra törekszünk, hogy az óra állását és annak napi változását az úgynevezett „járását” meghatározhassuk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A khinaiak humora A khinaiak humora
Van a khinai irodalomnak, a mely sokkal gazdagabb, mint általában...
Legszebb Buddha-szobor a világon Legszebb Buddha-szobor a világon
Ha művészetben nem is, nagyságban túlszárnyalja a pegui Buddha....
A köztársaságiak Royal-beli vacsorája a bíróság előtt június másodikán tárgyalja a törvényszék A köztársaságiak Royal-beli vacsorája a bíróság előtt június...
A múlt év őszén egy Royal szállodában rendezett politikai vacsorán...
A sivatagi hiuz A sivatagi hiuz
A régi Egyiptom kőemlékein, csaknem olyan figyelő állásban, mint...
Zsolt Béla burleszk-komédiája a Magyar Színházban Zsolt Béla burleszk-komédiája a Magyar Színházban
Az irónak, aki mellesleg publicista is, mikor irodalmat csinál, el...
Fedák Sári mint Kukoricza Jancsi Fedák Sári mint Kukoricza Jancsi
A fővárosi szinházi idény ilyenkor éri el tetőpontját, a közönségnek...
Színház Színház
Az első dolog, amit minden írásműtől meg kell kívánni, hogy...
Jókai versenytársának szobra Jókai versenytársának szobra
Jókai versenytársának, P. Szathmáry Károlynak szobrát leplezték le a...
A czár Francziaországban A czár Francziaországban
Augusztus 1-én II. Miklós orosz czár a francziaországi Cherbourg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98