Dtum
Login with Facebookk
1935 | November

Szénsav hűtőszekrények gyártását tervezi az European Gas

Az European Gas & Electric Company londoni és newyorki cég ásványolaj kutatása, mint ismeretes, eddig azzal az eredménnyel járt, hogy Nagymihályiban rendkívül gazdag szénsavkincsre bukkantak 1200 méter mélységben. A külföldi társaság, amely töbszázezer aranydollár értékű befektetés kötelezettségét vállalta a gáz- és olajkutatás monopóliumának ellenértékeképpen, azzal a tervvel foglalkozik, hogy speciális jégszekrények gyártását kezdi meg tavasszal és ezekben alkalmazza a szénsavból készült, száraz jeget.

A jégszakmára kibírhatatlan versenyt jelentene
a jóval olcsóbb és sokkal tartósabb szénsav-szárazjég. A romlandó áruk hűtése szempontjából is fontos szerepe lenne a természetes szénsavból készült szárazjégnek, amellyel biztosítani lehetne az áru tartósságát, mégpedig jóval olcsóbban, mint eddig. A szárazjég tudvalevően nem olvad el, hanem elpárolog és annak ellenére, hogy mérges gázból keletkezne, az élelmiszerre semmiképpen sem gyakorol káros hatást.

A kontinens valamennyi államában gyártanak mesterséges szénsavat.
Ha a nagymihályi természetes szénsav versenyképes ezekkel a mesterséges produktumokkal szemben, akkor Magyarország kontinentális értékű kiviteli cikket nyert benne.

A görgetegi fúrás petróleum kutatására irányul.

Tavasszal Nagymihályon olajkút fúráshoz fognak hozzá. A társaság elhatározása, hogy 3000 mélységig is lemegy. Ezeknek a munkáknak a során egyébként mérhetetlen tudományos és gyakorlati értékű szolgálatokat tesz a világhírű Eötvös-inga.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98